Wpływ systemu uprawy i nawożenia azotem na pobranie mikroelementów przez buraki cukrowe

Henryk Ławiński

agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza, Poznań (Poland)

Jarosław Potarzycki


Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza, Poznań (Poland)

Aleksandra Baer


Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza, Poznań (Poland)

Abstrakt

W latach 1998–2000 prowadzono badania polowe nad wpływem uproszczenia uprawy na pobranie miedzi i cynku w warunkach zróżnicowanego nawożenia azotem (0, 60, 120 i 180 kg N/ha). Ocenie poddano cztery systemy uprawy (klasyczny: orka + obornik OB, siew bezpośredni w mulcz ścierniskowy MS, siew bezpośredni w mulcz zielony z gorczycy białej MG oraz z facelii MF). W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że system uprawy kształtował tylko zawartość miedzi w liściach. Całkowite pobranie miedzi i cynku przez rośliny w pierwszej kolejności określane było przez dawkę azotu. Rola systemu uprawy przedsiewnej buraka cukrowego w kształtowaniu możliwości pobrania przez rośliny miedzi i cynku zmniejszała się w miarę wzrostu dawki nawozu azotowego. Wykazano dodatni związek między pobraniem jednostkowym miedzi przez buraki nawożone 120 i 180 kg N/ha, a zawartością cukru w korzeniach. Zawartość miedzi w liściach buraków pobranych w fazie dojrzałości technologicznej była istotnie skorelowana z polaryzacją, a wartości współczynników determinacji zwiększały się w miarę wzrostu poziomu nawożenia azotem.


Słowa kluczowe:

burak cukrowy, cynk, miedź, pobranie, system uprawy

Allison M. F., Last P. J., Bean K. M. R. 1996. Responses of sugar beet (Beta vulgaris) to foliar sprays of copper. J. Sci. Food Agric. 72 2: 219 — 225. DOI: https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(199610)72:2<219::AID-JSFA642>3.0.CO;2-E
Google Scholar

Allison M. F., Armstrong M. J., Jaggard K. W., Todd A. D. 1998. Integration of nitrate cover crops into sugar beet (Beta vulgaris) rotations. II. Effect of cover crops on growth, yield and N requirement of sugar beet. J. Agric. Sci. 130/1: 61 — 67. DOI: https://doi.org/10.1017/S002185969700511X
Google Scholar

Becker C., Lücke L., Lücke W. 1998. Pflugverzicht bei Zuckerrüben, Dauerhaft pfluglose Bodenbearbeitung zu Zuckerrüben im Großflächenmaßstab, Landtechnik 53 (2): 62 — 63.
Google Scholar

Czuba R. 1986. Zmiany zawartości składników w roślinach uprawnych na terenie kraju w zależności od nawożenia. W: Wpływ nawożenia na jakość plonów. Materiały z sympozjum, Olsztyn 24–25.06.1986: 34 — 42.
Google Scholar

Domska D., Wojtkowiak K., Warechowska M. 2000. „Zawartość mikroelementów w roślinach w płodozmianie z nawożeniem organicznym” Folia Univ. Stetin. 211 Agricultura (84): 99 — 102.
Google Scholar

Draycott A.P. 1996: Aspects of fertiliser use in modern, high-yield sugar beet culture. IPI-Bulletin No. 15, Basel: 52.
Google Scholar

Emminger R. (ed.) 1998. Landwirtchaft ohne Pflug. 1/98. Berlin: 5 — 2.
Google Scholar

Gutmański I. 1996. Niskonakładowa technologia produkcji buraka cukrowego. IHAR, Bydgoszcz.
Google Scholar

Kordas L., Zimny L. 1997. Wpływ wybranych poplonów ścierniskowych na plonowanie buraka cukrowego uprawianego technologią siewu bezpośredniego. Biul. IHAR 202: 207 — 211.
Google Scholar

Ławiński H., Grzebisz W. 2000. Ocena wpływu systemu uprawy i dawek azotu na plon i jakość techno¬logiczną buraka cukrowego. Folia Univ. Agric. Stetin. 211 Agricultura 84: 251 — 256
Google Scholar

Ławiński H, Fabiański R., Szcześniak M., Grzebisz W. 2002. Efektywność azotu nawozowego w systemach uprawy buraka cukrowego w mulcz. Biul. IHAR 222: 91 — 99.
Google Scholar

Mengel K. 1985. Dynamics and availability of major nutrients in soils. Adv. Soil Sci. 2; 65 — 131 DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-4612-5088-3_2
Google Scholar

Merkes R. 1987: Mulchsaat bei Zuckerrüben. DLG Mitt. 102: 368 — 369
Google Scholar

Mercik S, Stępień W., Kubik I. 1992. Wpływ wieloletniego nawożenia mineralnego i organicznego na zawartość mikroelementów w glebie. W: Mikroelementy w rolnictwie. Materiały z VII Sympozjum. Wrocław 16–17. 09. 1992: 71 — 75.
Google Scholar

Schütz G. 1997. Siew w mulcz — metoda uprawy buraków cukrowych przyjazna dla gleby. Burak cukrowy 4/97: 8 — 9.
Google Scholar

Stroppel A. 1998. Nowe tendencje w technice uprawy gleby i siewu. Międzynarodowa Konferencja Naukowo-Techniczna. Kielce, 1998. Techniki i technologie w wybranych działach produkcji roślinnej. IBMER, Warszawa: 29 — 34.
Google Scholar

Wiśniewski W. 1994. Dynamika wzrostu i pobierania składników pokarmowych przez buraki cukrowe i pastewne z uwzględnieniem ich jakości. Hod. Rośl. Aklim. 38 z.1/2: 3 — 41.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/28/2002

Cited By / Share

Ławiński, H., Potarzycki, J. i Baer, A. (2002) „Wpływ systemu uprawy i nawożenia azotem na pobranie mikroelementów przez buraki cukrowe”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (222), s. 101–109. doi: 10.37317/biul-2002-0052.

Autorzy

Henryk Ławiński 
agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza, Poznań Poland

Autorzy

Jarosław Potarzycki 

Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza, Poznań Poland

Autorzy

Aleksandra Baer 

Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza, Poznań Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Henryk Ławiński, Jarosław Potarzycki, Aleksandra Baer

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.