Efektywność azotu nawozowego w systemach uprawy buraka cukrowego w mulcz

Henryk Ławiński

agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Małgorzata Szcześniak


Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Robert Fabiański


Katedra Ekonomiki Gospodarki Żywnościowej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Witold Grzebisz


Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

W latach 1998–2000 przeprowadzono serię doświadczeń, których celem była optymalizacja nawożenia buraków cukrowych azotem, w alternatywnych, tzn. w systemach uprawy w mulcz (ścierniskowy, zielony z gorczycy białej i z facelii). Efektywność azotu w tych systemach porównano z systemem klasycznym, tj. z orką i obornikiem. Założone cele uprawy buraków cukrowych wyznaczone wielkością plonów korzeni, cukru biologicznego, cukru technologicznego oraz zysku, wykazały wyraźną reakcję na dawki azotu. Jednak system uprawy w znacznie większym stopniu, niż cel uprawy, określał wielkość optymalnej dawki azotu. Plony maksymalne korzeni, będące skutkiem systemu uprawy okazały się głównym czynnikiem określającym opłacalność uprawy buraków, która zwiększała się w kierunku: mulcz ścierniskowy (SM) < mulcz z gorczycy białej (WMM) < mulcz z facelii (PhM) < system klasyczny (FM). W tym samym kierunku wzrastał także zysk. Ze względu na wielkość optymalnej dawki azotu wydzielono dwie grupy celów uprawowych, a mianowicie pierwszą z większa dawką Nopt, której celem okazał się plon korzeni; drugą z dawką mniejszą, w której równorzędnymi celami okazała się produkcja cukru technologicznego oraz zysk.


Słowa kluczowe:

burak cukrowy, efektywność agronomiczna azotu, nawożenie azotowe, zysk

Becker C., Hermann M., Koch H-J. 1996. Pfluglose Bodenbearbeitung zu Zuckerrüben — pflanzenbauliche und ökonomische Ergebnisse einer Versuchsserie auf Großparzellen. (Sugar beet production with ploughless soil tillage-agronomic and economic results of an on-farm trial series). Zuckerind. 121 (8): 609 — 615.
Google Scholar

Becker C., Lücke L., Lücke W. 1998. Pflugverzicht bei Zuckerrüben. Dauerhaft pfluglose Bodenbearbeitung zu Zuckerrüben im Großflächenmaßstab. Landtechnik 53 (2): 62 — 63.
Google Scholar

Buchholz K, 1995. Neubewertung des technischen Wertes von Zuckerrüben. Re-evaluation of technical value of sugar beet. Zuckerind.120 (2): 113 —121.
Google Scholar

Dzienia S. 1999. Zachowawcza uprawa roli pod burak cukrowy. Folia Univ. Agric. Stetin. 195 Agricultura (74): 131 —134.
Google Scholar

Fotyma M., Mercik S. 1995. Chemia rolna. Wyd. II. PWN, Warszawa.
Google Scholar

Gutmański I. 1999. Nakłady i koszty produkcji buraka cukrowego z siewu w mulcz. Folia Univ. Agric. Stetin 195 Agricultura (74): 97 —103.
Google Scholar

Kordas L. 1997. Uprawa buraka cukrowego technologią siewu bezpośredniego. Nowoczesne technologie oraz uwarunkowania ekonomiczne produkcji buraka cukrowego i ziemniaka. Materiały seminaryjne. AR, Wrocław: 31 —38.
Google Scholar

Kreykenbohm G., Lickfett T., Przemeck E. 1998. Aspects of sugar beet nutrition with green fallow-derived nitrogen. Transformation von organisch gebundenem Stickstoff aus unterschiedlichen Brache¬begrünungen in die Folgefrucht Zuckerrüben. Zuckerindustrie 123 (3): 221 —222.
Google Scholar

Tassell L. W., Yang B., Blaylock, B. 1996. An economic analysis of alternative nitrogen fertilization methods for sugar beets, J. Prod. Agric. 9/3: 390 —394. DOI: https://doi.org/10.2134/jpa1996.0390
Google Scholar

Wadman W. P. 1987. Organic manures as sources of P, K and Na in sugar beet production. 50th Winter Congress, Brussels: 43 —50.
Google Scholar

Zimny L. 1997. Modyfikacje uprawy roli pod burak cukrowy, Nowoczesne technologie oraz uwarunkowania ekonomiczne produkcji buraka cukrowego i ziemniaka. Materiały seminaryjne, AR Wrocław: 17 —29.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/28/2002

Cited By / Share

Ławiński, H. (2002) „Efektywność azotu nawozowego w systemach uprawy buraka cukrowego w mulcz”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (222), s. 91–99. doi: 10.37317/biul-2002-0051.

Autorzy

Henryk Ławiński 
agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Autorzy

Małgorzata Szcześniak 

Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Autorzy

Robert Fabiański 

Katedra Ekonomiki Gospodarki Żywnościowej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Autorzy

Witold Grzebisz 

Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Henryk Ławiński, Małgorzata Szcześniak, Robert Fabiański, Witold Grzebisz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>