Plonotwórcza i diagnostyczna ocena nawożenia buraków cukrowych potasem z udziałem sodu i magnezu

Część II. Jakość korzeni i plon cukru

Przemysław Barłóg

agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Witold Grzebisz


Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

Doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 1997–1999 w układzie split-blok w 4 powtórzeniach. Główny czynnik doświadczalny zawierał trzy odmiany: Fontana, Sonja, Evita. Czynnikiem drugiego rzędu były 4 warianty nawożenia: kontrola — bez potasu (O); nawożenie potasem w dawce 160 kg K2O/ha (K); potasem, sodem i magnezem w dawkach 160 kg K2O + 12 kg Na + 14,4 kg Mg/ha (KNaMg); potasem, sodem i zwiększoną dawką magnezu – 160 kg K2O + 12 kg Na + 38,3 kg Mg/ha (KNa3Mg). Głównym czynnikiem różnicującym jakość technologiczną korzeni i plony cukru okazał się przebieg pogody w sezonie wegetacyjnym. W zależności od odmiany, zawartość cukru w korzeniach zmniejszała się w kolejności: Evita ≥ Sonia ≥ Fontana. Istotne różnice stwierdzono między odmianami Evita i Fontana. Nawożenie nie miało istotnego wpływu na zawartość cukru, aczkolwiek zaznaczył się trend do jego wzrostu w wariancie z samym K — w stosunku do kontroli o 0,12% i z KNa3Mg o 0,20%. Każda z badanych odmian wykazała odmienny model tworzenia plonu, odniesiony do cech jakościowych. Spośród nich, zdecydowanie największy wpływ wywierały plon korzeni i polaryzacja. Przeciętnie, największy plon cukru wytworzyły rośliny nawożone KNaMg.


Słowa kluczowe:

buraki cukrowe, magnez, melasotwory, plon cukru, polaryzacja, potas, sód

Bell Ch., Jones J., Milford G. F. J., Leigh T. 1992. The effects of crop nutrition on sugar beet quality. Aspects Appl. Biol. 32: 19 — 26.
Google Scholar

Bell Ch., Milford G. F. J., Leigh R. A. 1996. Sugar beet. In: Photoassimilate Distribution in Plants and Crops. (Eds. E. Zamski and A. A. Schaffer). New York, Marcel Dekker Inc.: 691 — 707.
Google Scholar

Beiß U. 1982. Kalium — Hauptnährstoff und Qualitätsbestimmender Inhaltsstoff der Rübe. Die Zuckerrübe 31, 2: 79 — 83.
Google Scholar

Beringer H., Koch K., Lindhauer M. G. 1986. Sucrose accumulation and osmotic potentials in sugar beet at increasing levels of potassium nutrition. J. Sci. Food Agric. 37: 211 — 218. DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.2740370303
Google Scholar

Buchholz K., Märländer B., Puke, H., Glattkowski H., Thielecke K. 1995. Neubewertung des technischen Wertes von Zuckerrüben. Zuckerind. 120, 2: 113 — 121.
Google Scholar

Bürcky K., Beiß U., Winner L., Drath L., Schiweck H. 1978. Versuche zur Bedeutung des Nährstoffsangebotes für die Qualität der Zuckerrübe. II. Stickstoff und Kalium. Zuckerind. 103, 3: 190 — 199.
Google Scholar

Gutmański I. 1991. Produkcja buraka cukrowego. PWRiL, Poznań: 699 ss.
Google Scholar

Günther I., Stephan K. H. 1996. Produktiontechnische Reserven im Zuckerrübenbau. Zuckerind. 121, 8: 640 — 653.
Google Scholar

Hoffmann Ch., Märländer B. 2001. Perspektiven des Ertragspotentials von Zuckerrüben — Einfluss von Witterung und Standort. In: Fortschritte im Zuckerrübenbau. Südzucker AG: 22 — 29.
Google Scholar

IFZ. 2000. Institut für Zuckerrübenforschung, Göttingen, Jahresbericht 1999/2000: 12 — 13.
Google Scholar

Konys L., Wiśniewski P. 1984. Analiza ścieżki. Rocz. AR Poznań, 146: 597 — 603.
Google Scholar

Maslaris N., Christodoulou P., Zountsas G. 1996. Quantatitive effect of root/leaf growth rate on root quality parameters in sugar beet. Proceedings of the 29th General Assembly of CITS, Munich, Germany, 26–30 June 1995: 85 — 93.
Google Scholar

Orlovius K. 1993. Einfluss unterschiedlicher K-Düngung und K-Bodenversorgung auf die Qualität von Zuckerrüben. Kongressband 1993, VDLUFA-Schriftenreiche 37: 107 — 110.
Google Scholar

Pocock T. O., Milford G. F. J., Armstrong M. J. 1990. Storage root quality in relation to nitrogen uptake. J. Agric. Sci. Cambridge 115: 355 — 362. DOI: https://doi.org/10.1017/S0021859600075791
Google Scholar

Pollach G., Hein W., Rösner G. 1996. Definition der inneren Qualität von Zuckerrüben. Zuckerind. 121, 5: 332 — 344.
Google Scholar

Oltmann W., Burba M., Bolz G. 1984. Die Qualität der Zuckerrübe — Bedeutung, Beurteilungskriterien und züchterische maßnahmen zu ihrer Verbesserung. Fortschritte der Pflanzenzüchtung, H. 12, Paul Parey, Verlag, Berlin, Hamburg.
Google Scholar

Siódmiak J. 2002. Odmiany buraka cukrowego, ich ocena i wartość gospodarcza. W: W. Grzebisz (red.) Nowoczesna uprawa buraków cukrowych. Wyd. AR Poznań: 29 — 40.
Google Scholar

Shibayama T., Takada S., Hayashida M. 1989. Interactions between varietal characteristics and environmental factors. 5. Proceedings of the Japanese Society of Sugar Beet Technologists 31: 13 — 19.
Google Scholar

Trętowski J., Wójcik A. R. 1988. Metodyka doświadczeń rolniczych. WSRP Siedlce.
Google Scholar

Wendenburg Ch., Koch H. J. 1996. Zum Einfluß unterschiedlicher Sorteneigenschaften auf den Stickstoffentzug von Zuckerrüben. Zuckerind. 121, 8: 623 — 630.
Google Scholar

Winzer T., Lohaus G., Heldt H. W. 1996. Influence of phloem transport, N fertilization and ion accumulation on sucrose storage in the taproots of fodder and sugar beet. J. Exp. Bot. 47, 300: 863 — 870. DOI: https://doi.org/10.1093/jxb/47.7.863
Google Scholar

Wolf. I. 1995. Sorte und Sortenwahl bei Zuckerrüben und den Wechselwirkung zu Umwelt und Qualitätsbezahlung. Dissertation, Universität Göttingen, Cuvillier, Göttingen.
Google Scholar

Wyse R. E., Zamski E., Tomos A. D. 1986. Turgor regulation of sucrose transport in sugar beet taproot tissue. Plant Physiol. 81: 478 — 481. DOI: https://doi.org/10.1104/pp.81.2.478
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2004

Cited By / Share

Barłóg, P. i Grzebisz, W. (2004) „Plonotwórcza i diagnostyczna ocena nawożenia buraków cukrowych potasem z udziałem sodu i magnezu : Część II. Jakość korzeni i plon cukru”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (234), s. 83–92. doi: 10.37317/biul-2004-0011.

Autorzy

Przemysław Barłóg 
agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Autorzy

Witold Grzebisz 

Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 69
PDF downloads: 26


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Przemysław Barłóg, Witold Grzebisz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora