Wpływ nawożenia potasem na tle zróżnicowanych warunków wodnych na plon i jakość korzeni buraka cukrowego (Beta vulgaris L.)

Część II. Jakość technologiczna korzeni i plony cukru

Radosław Musolf

agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Witold Grzebisz


Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Witold Szczepaniak


Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

Wysoka jakość korzeni powinna być zasadniczym celem uprawy buraka cukrowego. W drugiej część badań przeprowadzono ocenę wpływu czynników doświadczalnych na jakość technologiczną korzeni i plon cukru białego. Otrzymane średnie wyniki z trzech lat badań jednoznacznie wykazały, że zawartość potasu w korzeniach zależała od nawożenia potasem i warunków wodnych. W odniesieniu do cech przerobowych korzeni, nawożenie potasem zwiększyło alkaliczność soku i straty cukru, lecz nie miało wpływu na wydatek cukru. Nawożenie potasem zwiększyło plon cukru o 21%. W porównaniu do naturalnych warunków wodnych (kontrola wodna) rośliny nawadniane produkowały o 13,4% więcej cukru. Symulowane susze w lipcu i sierpniu wywołały natomiast depresję plonu, odpowiednio o 17,4% i 19,2%.


Słowa kluczowe:

burak cukrowy, jakość technologiczna, plon cukru

Anonim. 1995. Ein starkes Stueck: Qualitaet von KWS. KWS, Einbeck.
Google Scholar

Beiß U. 1982. Kalium — Hauptnährstoff und qualitätsbestimmender Inhaltsstoff der Rübe. Die Zuckerübe, 31, 2: 79 — 83.
Google Scholar

Bürcky K., Beiß U., Winner L., Drath L., Schiweck H. 1978. Versuche zur Bedeutung des Nährstoffsangebotes für die Qualität der Zuckerrübe. II. Stickstoff und Kalium. Zuckerind. 103, 3: 190 — 199.
Google Scholar

Gutmański I. (red.). 1991. Produkcja buraka cukrowego. PWR i L, Poznań.
Google Scholar

Hills F. J., Winter S. R., Henderson D. W. 1990. Sugarbeet. In: Irrigation of Agricultural Crops — Agronomy Monograph no. 30: 795 — 810.
Google Scholar

Kapur M. L. 1995. Response of sugar beet grown in subtropical India to potassium fertilization. Potash Review IPI Basel.
Google Scholar

Konys L., Wiśniewski P. 1991. Analiza ścieżkowa w układach przyczynowo-skutkowych. Roczniki AR w Poznaniu CLIII: 37 — 45.
Google Scholar

Malec J. 2002. Stan obecny i perspektywy uprawy buraków cukrowych w Polsce w perspektywie przystąpienia do Unii Europejskiej. Nowoczesna uprawa buraków cukrowych Wydawnictwa AR Poznań: 9 — 13.
Google Scholar

Musolf R., Grzebisz W., Szczepaniak W. 2005. Wpływ nawożenia potasem na tle zróżnicowanych warunków wodnych na plon i jakość korzeni buraka cukrowego (Beta vulgaris L.). Część I. Reakcja plonotwórcza. Biul. IHAR 234: 107 — 114.
Google Scholar

Orlovius K. 1993. Einfluss unterschiedlicher K-Düngung und K-Bodenversorgung auf die Qualität von Zuckerüben. Kongressband 1993, VDLUFA-Schriftenreiche 37: 107 — 110.
Google Scholar

Prado M. T., Guadalix M. C. 1993. Effect of nitrogen and potassium fertilization on the yield, sucrose precentage and juice purity of sugar beet. Potash Review IPI Basel.
Google Scholar

Rother B. 1998. Die technische Qualität der Zuckerrüben unter dem Einfluß verschiedener Anbaufaktoren, 1 Auf.-Göttingen:Cuvillier Verlag: 15 — 45.
Google Scholar

Sturm H., Buchner A., Zerulla W. 1994. Gezielter düngen. DLG Verlag, Frankfurt (Main).
Google Scholar

Winter S. R. 1988. Influence of seasonal irrigation amount on sugar beet yield and quality. J. Sugar Beet Res., 25: 1 — 10. DOI: https://doi.org/10.5274/jsbr.25.1.1
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2004

Cited By / Share

Musolf, R., Grzebisz, W. i Szczepaniak, W. (2004) „Wpływ nawożenia potasem na tle zróżnicowanych warunków wodnych na plon i jakość korzeni buraka cukrowego (Beta vulgaris L.): Część II. Jakość technologiczna korzeni i plony cukru”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (234), s. 115–121. doi: 10.37317/biul-2004-0014.

Autorzy

Radosław Musolf 
agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Autorzy

Witold Grzebisz 

Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Autorzy

Witold Szczepaniak 

Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 12
PDF downloads: 6


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Radosław Musolf, Witold Grzebisz, Witold Szczepaniak

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora