Plonotwórcza i diagnostyczna ocena nawożenia buraków cukrowych potasem, z udziałem sodu i magnezu
Część III. Prognozowanie plonu i jego jakości
Przemysław Barłóg
agro@up.poznan.plKatedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)
Witold Grzebisz
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)
Abstrakt
Doświadczenie polowe, zakładano w latach 1997–1999 zakładano w układzie split-block w 4 powtórzeniach. Główny czynnik doświadczalny zawierał trzy odmiany: Fontana, Sonja, Evita. Czynnikiem drugiego rzędu były 4 warianty nawożenia: kontrola — bez potasu (O); nawożenie potasem w dawce 160 kg K2O/ha (K); potasem, sodem i magnezem w dawkach 160 kg K2O + 12 kg Na + 14,4 kg Mg/ha (KNaMg); potasem, sodem i zwiększoną dawką magnezu — 160 kg K2O + 12 kg Na + 38,3 kg Mg/ha (KNa3Mg). Prognozowanie plonów i jakości przerobowej korzeni przeprowadzono na podstawie składu mineralnego organów roślin buraka w różnych fazach jego rozwoju. Pobranie jednostkowe składników pokarmowych było wskaźnikiem, który wykazał największe walory diagnostyczne, gdyż najlepiej korelował z plonem korzeni. Natomiast decydującą rolę w prognozowaniu cech ilościowych i jakościowych badanych odmian odgrywały zawarte w organach roślin buraka kationy dwuwartościowe (wapń i magnez), które z jednej strony ograniczały plony korzeni, a z drugiej poprawiały jakość technologiczną korzeni. Prognozowanie plonu cukru na podstawie składu chemicznego korzeni lub pobrania jednostkowego składników pokarmowych było możliwe tylko dla najplenniejszej odmiany Fontana, której plon cukru w 60% zależał od plonu korzeni.
Słowa kluczowe:
buraki cukrowe, jakość, odmiany, plon, prognozowanie, nawożenie magnezem, potasem i sodemBibliografia
Amberger A. 1988. Pflanzenernährung — ökologische und physiologische Grundlagen. Dynamik und Stoffwechsel der Nährelemente. Eugen Ulmer, Stuttgart: 319 p.
Google Scholar
Barłóg P., Grzebisz W. 2001. Effect of magnesium foliar application on the yield and quality of sugar beet roots. Rostlinna Vyroba 47, (9): 418 — 422.
Google Scholar
Barłóg P., Grzebisz W. 2004. Plonotwórcza i diagnostyczna ocena nawożenia buraków cukrowych potasem, sodem i magnezem. Część II. Jakość korzeni i plon cukru. Biul. IHAR 234: 83 — 92.
Google Scholar
Bergmann W. 1992. Nutritional disorders of plants, development, visual and analytical diagnosis. Gustav Fischer Verlag Jena, Stuttgart, New York.
Google Scholar
Burba M. 1996. Der Schädliche Stickstoff als Kriterium der Rübenqualität. Zuckerind. 121, 3: 165 — 173.
Google Scholar
Grzebisz W., Barłóg P., Lehrke R. 2001. Effect of interaction between the methods of magnesium application and amount of nitrogen fertilizer application on sugar recovery and technical quality of sugar beet (Beta vulgaris L.). Zuckerind. 126, 12: 956 — 960.
Google Scholar
Grzebisz W., Barłóg P. 2002. Zasady nawożenia. W: W. Grzebisz (red.) Nowoczesna uprawa buraków cukrowych. Wyd. AR Poznań: 62 — 85.
Google Scholar
Günther I., Stephan K. H. 1996. Produktiontechnische Reserven im Zuckerrübenbau. Zuckerind. 121, 8: 640 — 653.
Google Scholar
Haneklaus S., Knudsen L., Schnug E. 1998. Relationship between potassium and sodium in sugar beet. Commun. Soil Sci. Plant Anal. 29: 1793 — 1798.
DOI: https://doi.org/10.1080/00103629809370070
Google Scholar
Konys L., Wiśniewski P. 1984. Analiza ścieżki. Rocz. AR Poznań, 146: 597 — 603.
Google Scholar
Marschner H., Schafarczyk W. 1967. Influx und Efflux von Natrium und Kalium bei Mais — und Zuckerrübenpflanzen. Zeitschrift für Pflanzeneahr. Bodenk. 118: 172 — 187.
DOI: https://doi.org/10.1002/jpln.19681180304
Google Scholar
Mengel K. 1991. Ernährung und Stoffwechsel der Pflanze. Gustav Fischer Verlag, Jena.
Google Scholar
Pollach G., Hein W., Rösner G. 1996. Definition der inneren Qualität von Zuckerrüben. Zuckerind. 121, 5: 332 — 344.
Google Scholar
Oltmann W., Burba M., Bolz G. 1984. Die Qualität der Zuckerrübe — Bedeutung, Beurteilungskriterien und züchterische maßnahmen zu ihrer Verbesserung. Fortschritte der Pflanzenzüchtung, H. 12, Paul Parey, Berlin, Hamburg.
Google Scholar
Trętowski J., Wójcik A. R. 1988. Metodyka doświadczeń rolniczych. WSRP, Siedlce.
Google Scholar
Autorzy
Przemysław Barłógagro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland
Autorzy
Witold GrzebiszKatedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland
Statystyki
Abstract views: 11PDF downloads: 6
Licencja
Prawa autorskie (c) 2004 Przemysław Barłóg, Witold Grzebisz

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Witold Grzebisz, Radosław Musolf, Witold Szczepaniak, Jacek Dróżdż, Wpływ nawożenia potasem na tle zróżnicowanych warunków wodnych na plon i jakość korzeni buraka cukrowego (Beta vulgaris L.) , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 234 (2004): Wydanie regularne
- Przemysław Barłóg, Witold Grzebisz, Plonotwórcza i diagnostyczna ocena nawożenia buraków cukrowych potasem z udziałem sodu i magnezu , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 234 (2004): Wydanie regularne
- Radosław Musolf, Witold Grzebisz, Witold Szczepaniak, Wpływ nawożenia potasem na tle zróżnicowanych warunków wodnych na plon i jakość korzeni buraka cukrowego (Beta vulgaris L.) , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 234 (2004): Wydanie regularne
- Radosław Musolf, Witold Grzebisz, Witold Szczepaniak, Wpływ nawożenia potasem na tle zróżnicowanych warunków wodnych na plon i jakość korzeni buraka cukrowego (Beta vulgaris L.) , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 234 (2004): Wydanie regularne
- Przemysław Barłóg, Witold Grzebisz, Plonotwórcza i diagnostyczna ocena nawożenia buraków cukrowych potasem z udziałem sodu i magnezu , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 234 (2004): Wydanie regularne
- Radosław Musolf, Witold Grzebisz, Witold Szczepaniak, Magdalena Chojnacka, Wpływ nawożenia potasem na tle zróżnicowanych warunków wodnych na plon i jakość korzeni buraka cukrowego (Beta vulgaris L.) , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 234 (2004): Wydanie regularne