Wpływ nawożenia potasem, sodem i magnezem na plonowanie trzech odmian buraka cukrowego

Część I. Plon korzeni i cukru

Przemysław Barłóg

agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Witold Grzebisz


Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu (Poland)

Artur Paradowski


KWS SAAT AG, Poznań (Poland)

Abstrakt

W trzyletnim doświadczeniu polowym badano wpływ nawożenia potasem (K) oraz sodem i magnezem (K + Na + 1 Mg, K + Na + 2 Mg) na plon i jakość technologiczną korzeni trzech odmian buraka cukrowego (Nilla, Merlin, Kristall). Dawka potasu, niezależnie od wariantu nawozowego, wynosiła 160 kg K2O/ha. Dodatkowo na obiektach K + Na + 1 Mg i K + Na + 2 Mg zastosowano odpowiednio 12 kg Na + 24 kg MgO i 12 kg Na + 51 kg MgO na 1 ha. Różnice w działaniu badanych czynników zależały od sezonu wegetacyjnego. Najlepszą jakość technologiczną korzeni buraka uzyskano w wariancie nawożenia K + Na + 1 Mg.


Słowa kluczowe:

burak cukrowy, jakość technologiczna, magnez, nawożenie, odmiany, plon korzeni, potas, sód

Anonim 1995. Ein starkes Stueck: Qualitaet von KWS. KWS, Einbeck, s. 31.
Google Scholar

Bell C. I., Jones J., Milford G. F., Leigh R. A. 1992. The effects of crop nutrition on sugar beet quality. Aspects Appl. Biol. 32: 19 — 26
Google Scholar

Beringer H. 1987. Höhe und Wirkung der K-Düngung bei heutigem Ertragsniveau. KALI-BRIEFE (Büntehof) 18 (8): 585 — 594.
Google Scholar

Draycott A. P. 1996. Aspects of fertiliser use in modern, high-yield sugar beet culture. IPI-Bulletin No. 15: 50 pp.
Google Scholar

Fotyma M., Gosek S. 2000. Zmiany w zużyciu nawozów potasowych i ci konsekwencje dla żyzności gleby
Google Scholar

i poziomu produkcji roślinnej w Polsce. Nawozy i nawożenie. Fertilizer and Fertilization 1 (2): 1 — 52.
Google Scholar

Gutmański I. 1991. Produkcja buraka cukrowego. PWRiL, Poznań: 699 pp.
Google Scholar

Haneklaus S., Knudsen L., Schnug E. 1998. Relationship between potassium and sodium in sugar beet. Commun. Soil Sci. Plant Anal. 29 (11–14): 1793 — 1798. DOI: https://doi.org/10.1080/00103629809370070
Google Scholar

Herlihy M. 1989. Effect of potassium on sugar accumulation in storage tissue. Reprint from: Proc.21st Colloquium Int. Potash Institute, Bern.
Google Scholar

Herlihy M. 1992. Effects of N, P and K on yield and quality of sugar beet. Irish. J. Agric. Food Research 31: 35 — 49.
Google Scholar

Milford G. F. J., Pocock T.O., Riley J., Messem A. B. 1985. An analysis of leaf growth in sugar. III. Leaf expansion in field crops. Ann. Appl. Biol. 106: 187 — 203. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1744-7348.1985.tb03108.x
Google Scholar

Milford G. F. J., Armstrong M. J., Jarvis P. J., Houghton B. J., Bellett-Travers D. M., Jones J., Leigh R. A. 2000. Effect of potassium fertilizer on the yield, quality and potassium offtake of sugar beet crops grown on soils of different potassium status. J. Agric. Sci. 135 (1): 1 — 10. DOI: https://doi.org/10.1017/S0021859699007881
Google Scholar

Orlovius K. 1993. Sugar beet quality — the importance of potassium. Int. Potash Institute. Potash Review 2, 6 pp.
Google Scholar

Winzer T., Lohaus G., Heldt H-W. 1996. Influence of phloem transport, N-fertilization and ion accumulation on sucrose storage in the taproots of fodder beet and sugar beet. J. Experim. Bot. 47 (300): 863 — 870. DOI: https://doi.org/10.1093/jxb/47.7.863
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/28/2002

Cited By / Share

Barłóg, P., Grzebisz, W. i Paradowski, A. (2002) „Wpływ nawożenia potasem, sodem i magnezem na plonowanie trzech odmian buraka cukrowego: Część I. Plon korzeni i cukru”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (222), s. 119–126. doi: 10.37317/biul-2002-0054.

Autorzy

Przemysław Barłóg 
agro@up.poznan.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Autorzy

Witold Grzebisz 

Katedra Chemii Rolnej, Akademia Rolnicza w Poznaniu Poland

Autorzy

Artur Paradowski 

KWS SAAT AG, Poznań Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Przemysław Barłóg, Witold Grzebisz, Artur Paradowski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>