Zawartość niektórych składników pokarmowych i mineralnych w korzeniach i liściach buraka cukrowego w zależności od poziomu agrotechniki

Cezary Kwiatkowski

dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza, Lublin (Poland)

Abstrakt

W pracy przedstawiono wpływ zróżnicowanej liczby mechanicznych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie buraka cukrowego na zawartość składników pokarmowych i mineralnych w korzeniach i liściach tej rośliny. Analizowano również kształtowanie się składu pokarmowego i mineralnego buraka w zależności od poziomu agrotechniki. Dowiedziono, że zawartość składników pokarmowych oraz mineralnych zależała głównie od warunków atmosferycznych. Stosowanie intensywnej agrotechniki modyfikowało jedynie zawartość tłuszczu surowego w liściach. Zwalczanie chwastów w okresie od wschodów do zwarcia się rzędów buraka wpływało pozytywnie na zawartość substancji bezazotowych wyciągowych w korzeniach i tłuszczu surowego w liściach.


Słowa kluczowe:

burak cukrowy, poziom agrotechniki, składniki mineralne, składniki pokarmowe, zabiegi pielęgnacyjne

Bzowska-Bakalarz M. 1987. Badania niektórych właściwości fizycznych korzeni buraków cukrowych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. z. 316: 17 — 23.
Google Scholar

Dzieżyc J., Buniak W. 1976. Zawartość i pobieranie składników mineralnych przez wybrane odmiany buraków, ziemniaków i kapusty w różnych warunkach wodno-nawozowych na glebach lekkich. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 181: 328 — 335.
Google Scholar

Gruszka J. 1982. Wpływ deszczowania przy różnych poziomach nawożenia mineralnego na plonowanie oraz wartość technologiczną i paszową buraków cukrowych i ziemniaków. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 236: 167 — 172.
Google Scholar

Gutmański J., Musolff M. 1990. Plon i jakość przetwórcza buraka cukrowego w zależności od uprawy roli i poziomu nawożenia fosforowo-potasowego. Rocz. Nauk Rol. Seria A, t. 108, z. 3: 118 — 123.
Google Scholar

Longden P. 1993. Weed beet a review. Aspects of Applied Biology, No 35, 20 ref.: 30 — 32.
Google Scholar

Podlaska J., Podlaski S. 1994. Kierunki zmian w technologii produkcji buraka cukrowego. Post. Nauk Rol. 5: 15 — 20.
Google Scholar

Thomas T. 1992. Sugar beet protection current strategies and future perspective. F.O. Lichts. World Sugar and Sweetener Yearbook: 3 — 20.
Google Scholar

Trybała M., Buniak W., Małkiewicz H. 1982. Wpływ deszczowania i zróżnicowanego nawożenia na wartość użytkową buraków cukrowych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. z. 236: 77 — 185.
Google Scholar

Wesołowski M. 1989. Okres przebywania chwastów w łanie a plonowanie buraka cukrowego. Annales UMCS, Sectio E, vol. XLIV, 2: 7 — 12.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/28/2002

Cited By / Share

Kwiatkowski, C. (2002) „Zawartość niektórych składników pokarmowych i mineralnych w korzeniach i liściach buraka cukrowego w zależności od poziomu agrotechniki”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (222), s. 223–229. doi: 10.37317/biul-2002-0066.

Autorzy

Cezary Kwiatkowski 
dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza, Lublin Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 4


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Cezary Kwiatkowski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.