Wpływ niektórych czynników na skład chemiczny ziarna pszenicy jarej

Szymon Dziamba

dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Izabella Jackowska


Katedra Chemii, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Abstrakt

W ziarnie pszenicy jarej oznaczono techniką atomowej spektrometrii absorpcyjnej ASA: Ca, Mg, K, Mn, Fe, Pb, Zn, Ni, Cu, Co, Cd. Czynnikami doświadczenia były odmiany (Banti, Torka, Kontesa), dawki nawożenia azotowego (50, 100, 150 kg N·ha-1) i przedsiewna biostymulacja nasion światłem (nasiona naświetlane i nie naświetlane). Z badań wynika, że nawożenie azotem powoduje największe zróżnicowanie w zawartości potasu i magnezu. Większe zróżnicowanie w poziomie zawartości w ziarnie Mg, Mn, Pb i Cu uzyskano poprzez nawożenie niż stosowanie odmian. Przedsiewne naświetlanie nasion pszenicy prowadzi do uzyskania większych zawartości w ziarnie Mg, Ca, Co, Mn i Ni oraz większej zawartości suchej masy.


Słowa kluczowe:

nawożenie, naświetlanie, odmiany, pszenica jara, skład chemiczny, ziarno

Bobrzecka D., Krauze A. 1995. Badania nad optymalizacją dolistnego żywienia pszenicy ozimej azotem i miedzią. Acta. Acad. Agric. Tech. Olst. Agricultura, 61: 75 — 83.
Google Scholar

Dziamba Sz., Cebula M., 1999. Wpływ przedsiewnej biostymulacji nasion światłem na plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej. Mat. Konf. „Środowiskowe i agrotechniczne uwarunkowania jakości płodów rolnych”. SGGW, Warszawa, 37 — 41.
Google Scholar

Stanisławska-Glubiak E., Strączyński S., Sienkiewicz-Cholewa U. 1996. Wpływ zróżnicowanego poziomu plonów na zawartość mikroelementów w ziarnie pszenicy. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 434: 77 — 81.
Google Scholar

Ruszkowska M., Sykut S., Kusio M. 1996. Stan zaopatrzenia roślin w mikroelementy w warunkach zróżnicowanego nawożenia w wieloletnim doświadczeniu lizymetrycznym. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 434: 43 — 47.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/28/2001

Cited By / Share

Dziamba, S. i Jackowska, I. (2001) „Wpływ niektórych czynników na skład chemiczny ziarna pszenicy jarej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (218/219), s. 217–222. doi: 10.37317/biul-2001-0053.

Autorzy

Szymon Dziamba 
dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Autorzy

Izabella Jackowska 

Katedra Chemii, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Statystyki

Abstract views: 1
PDF downloads: 0


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Szymon Dziamba, Izabella Jackowska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora