Możliwości poprawy jakości owoców truskawki metodą hybrydyzacji wewnątrz- i międzygatunkowej w obrębie rodzaju Fragaria
Agnieszka Masny
agnieszka.masny@inhort.plZakład Hodowli Roślin Ogrodniczych, Instytut Ogrodnictwa, ul. Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice (Poland)
http://orcid.org/0000-0002-6727-5653
Monika Mieszczakowska-Frąc
Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Instytut Ogrodnictwa (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-8786-7990
Abstrakt
Prace badawcze nad poszerzaniem zmienności genetycznej u truskawki na świecie ukierunkowane są głównie na poprawę zewnętrznej i wewnętrznej jakości owoców. Celem podjętych w Instytucie Ogrodnictwa badań było określenie możliwości zwiększenia zawartości substancji bioaktywnych (przede wszystkim polifenoli, antocyjanów oraz kwasów organicznych) w owocach truskawki metodą hodowli konwencjonalnej. Na podstawie dwuletniej oceny fenotypowej spośród 6097 siewek, otrzymanych w wyniku krzyżowań wewnątrz- i międzygatunkowych w obrębie rodzaju Fragaria, wyselekcjonowano 90 wartościowych genotypów. W roku 2019 genotypy te oceniono pod względem plonu, masy, atrakcyjności i jędrności owoców, a także zawartości w owocach ekstraktu, związków fenolowych, antocyjanów i kwasu askorbinowego.
Stwierdzono, że największe, najbardziej atrakcyjne i jędrne owoce wytworzyły klony T-201536-16 i T-201536-08 (‘Clery’ × ‘Grandarosa’), T-201514-04 i T-201514-05 (‘Candiss’ × ‘Panvik’) oraz T-201560-07 (‘Onda’ × ‘Panvik’). Największą zawartością ekstraktu odznaczały się owoce genotypów T-201536-16 i T-201536-09 (‘Clery’ × ‘Grandarosa’). Najwięcej związków fenolowych zawierały owoce klonów T-201501-02 (‘Alba’ × ‘Grandarosa’), T-201512-04 (‘Camarosa’ × ‘Panvik’) oraz T-201567-01 (‘Patty’ × ‘Panvik’), zaś antocyjanów - owoce klonów T-201514-08 (‘Candiss’ × ‘Panvik’), T-201508-01 (‘Alice’ × ‘Matis’), T-201517-05 (‘Chandler’ × ‘Matis’) oraz T-201580-01 (Fragaria chiloensis Del Norte × ‘Elsanta’). Najbardziej bogate w kwas askorbinowy były owoce klonów T-201526-05 (‘Cigaline’ × ‘Grandarosa’), T-201501-03 (‘Alba’ × ‘Grandarosa’), T-201536-15 (‘Clery’ × ‘Grandarosa’) oraz T-201567-01 (‘Patty’ × ‘Panvik’). Najwyższą łączną zawartością wszystkich analizowanych związków bioaktywnych w owocach odznaczały się klony T-201514-08 (‘Candiss’ × ‘Panvik’), T-201517-05 (‘Chandler’ × ‘Matis’) oraz T-201567-04 (‘Patty’ × ‘Panvik’).
Instytucje finansujące
Słowa kluczowe:
antocyjany, jakość owoców, kwas L-askorbinowy, polifenole, truskawkaBibliografia
Battino, M., Beekwilder, J., Denoyes–Rothan, B., Laimer, M., McDougall, G.J., Mezzetti, B. (2009). Bioactive compounds in berries relevant to human health. Nutrition Reviews 67 (1): 145–150.
Google Scholar
Battino, M., Forbez–Hernandez, T. Y., Gasparrini, M., Afrin, S., Mezzetti, B., Giampieri, F. (2017). The effects of strawberry bioactive compounds on human health. Acta Hort. (ISHS) (1156): 355–362. https://doi.org?10.17660/ActaHortic.2017.1156.54
Google Scholar
Bialasiewicz, P., Prymont–Przyminska, A., Zwolinska, A., Sarniak, A., Wlodarczyk, A., Krol, M., Glusac, J., Nowak, P., Markowski, J., Rutkowski KP., Nowak, D. (2014). Addition of strawberries to the usual diet decreases resting chemiluminescence of fasting blood in healthy subjects–possible health–promoting effect of these fruits consumption. Journal of the American College of Nutrition 33 (4): 274–87.
Google Scholar
Capocasa, F., Diamanti, J., Tulipani, S., Battino, M., Mezzetti, B. (2008) a. Breeding strawberry (Fragaria × ananassa Duch.) to increase fruit nutritional quality. Biofactors 34 (1): 67–72.
Google Scholar
Capocasa, F., Scalzo, J., Mezzetti, B., Battino, M., 2008 b. Combining quality and antioxidant attributes in the strawberry: The role of genotype. Food Chemistry 111: 872–878.
Google Scholar
Cordenunsi, B. R., Oliveira Do Nascimento, J. R., Genovese, M. I., Lajolo, F. M. (2002). Influence of cultivar on quality parameters and chemical composition of strawberry fruits grown in Brazil. J. Agric. Food Chem. 50: 2581–2586.
Google Scholar
Cruz–Rus, E., Amaya, I., Sanchez–Sevilla, J. F., Botella, M. A., Valpuesta, V., 2011. Regulation of L–ascorbic acid content in strawberry fruits. J. Exp. Bot. 62 (12): 4191–4201.
Google Scholar
Da Silva–Pinto, M., Lajolo, F. M., Genovese, M. I. (2008). Bioactive compounds and quantification of total ellagic acid in strawberries (Fragaria × ananassa Duch.). Food Chemistry 107: 1629–1635.
Google Scholar
Diamanti, J., Capocasa, F., Balducci, F., Battino, M., Hancock, J., Mezzetti, B. (2012). Increasing strawberry fruit sensorial and nutritional quality using wild and cultivated germplasm. PLoS ONE 7 (10): e46470. DOI: 10.1371/journal.pone.0046470
Google Scholar
EUBerry germplasm database (2014). http://www.euberry.univpm.it/sites/www.euberry.univpm.it/files/euberry/documenti/D1.1%20Data%20base/Revisione/Summary–Genotype%20characteristics%20–%20WP1%207_2_14%20last%20versionStrawberry.pdf
Google Scholar
Garcia–Viguera, C., Zafrilla, P., Tomás–Barberán, F. A. (1998). The use of acetone as an extactionsolvent for anthocysanins from strawberry fruit. Phytochem. Anal. 9: 274–277.
Google Scholar
Giampieri, F., Tulipani, S., Alvarez–Suarez, J. M., Quiles, J. L., Mezzetti, B., Battino, M., 2012. The strawberry: Composition, nutritional quality and impact on human health. Nutrition 28: 9–19.
Google Scholar
Giusti, M. M., Wrolstad, R. E. (2001). Characterization and Measurement of Anthocyanins by UV‐Visible Spectroscopy. In: Current Protocols in Food Analytical Chemistry (John Wiley & Sons, Inc., August 2001): F1.2.1–F1.2.13. DOI: 10.1002/0471142913.faf0102s00
Google Scholar
Hasing, T. N., Osorio, L. F., Whitaker, V. M. (2013). Within–season stability of strawberry soluble solids content. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 138 (3): 190–197.
Google Scholar
Kazimierczak, R., Hallmann, E., Brodzka, A., Rembiałkowska, E. (2009). A comparison of the polyphenol and vitamin C content in jams of several varieties of black currants Ribes nigrum L. from the organic and conventional cultivation. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 54 (3): 123–130.
Google Scholar
Marques, K. K., Renfroe, M. H., Bowling, B. Brevard, P., Lee, R. E., Gloeckner, J. W. (2010). Differences in antioxidant levels of fresh, frozen and freeze–dried strawberries and strawberry jam. International Journal of Food Science and Nutrition 61 (8): 759–769.
Google Scholar
Masny, A., Żurawicz, E. (2015). ‘Pink Rosa’ Strawberry. HortScience 50 (10): 1585–1587.
Google Scholar
Masny, A., Żurawicz, E., Markowski, J. (2015). ‘Grandarosa’ Strawberry. HortScience 50 (9): 1401–1404.
Google Scholar
Michalska, A., Carlen, C., Heritier, J., Andlauer, W. (2017). Profiles of bioactive compounds in fruits and leaves of strawberry cultivars. Journal of Berry Research 7 (2): 71–84.
Google Scholar
Miller, K., Feucht, W., Schmid, M. (2019). Bioactive compounds of strawberry and blueberry and their potential health effects based on human intervention studies: a brief overview. Nutrients, 11, 1510. DOI: 10.3390/nu11071510
Google Scholar
Mirończuk–Chodakowska, I., Zujko, M. E., Witkowska, A. (2011). Zawartość polifenoli oraz aktywność antyoksydacyjna niektórych przetworów owocowych o znacznym stopniu przetworzenia. Bromat. Chem. Toksykol. XLIV (3): 905–910.
Google Scholar
Palmieri, L., Masuero, D., Martinatti, P., Baratto, G., Martens, S., Vrhovsek, U. (2017). Genotype–by–environment effect on bioactive compounds in strawberry (Fragaria × ananassa Duch.). J. Sci. Food Agric. 97: 4180–4189. DOI: 10.1002/jsfa.8290
Google Scholar
Perkins–Veazie, P. (1995). Growth and ripening of strawberry fruit. Hort. Rev. 17: 267–297.
Google Scholar
Prymont–Przymińska, A., Białasiewicz, P., Zwolińska, A., Sarniak, A., Włodarczyk, A., Markowski, J., Rutkowski, K. P., Nowak, D. (2016). Addition of strawberries to the usual diet increases postprandial but not fasting non urate plasma antioxidant activity in healthy subjects. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 59 (2): 1–8.
Google Scholar
Roudeillac, P., Trajkovski, K. (2004). Breeding for fruit quality and nutrition in strawberries. Acta Horticulturae 649: 55–60.
Google Scholar
Tsao, R., Yang, R. (2003) Optimization of a new mobile phase to know the complex and real polyphenolic composition: towards a total phenolic index using high–performance liquid chromatography. J Chromatogr, A., 1018 (1): 29–40. DOI: 10.1016/j.chroma.2003.08.034
Google Scholar
Van De Velde, F., Tarola, A. M., Guemes, D., Pirovani, M. E. (2013). Bioactive compounds and antioxidant capacity of Camarosa and Selva strawberries (Fragaria × ananassa Duch.). Foods, 2 (2): 120–131.
Google Scholar
Voća, S., Dobričević, N., Dragović–Uzelac, V., Duralija, B., Družić, J., Čmelik, Z., Skendrović Babojelić, M. (2008). Fruit quality of new early ripening strawberry cultivars in Croatia. Food Technol. Biotechnol. 46 (3): 292–298.
Google Scholar
Wang, S. Y., Lewers, K. S., 2007. Antioxidant capacity and flavonoid content in wild strawberries. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 132 (5): 629–637.
Google Scholar
Zasowska–Nowak, A., Nowak, P. J., Bialasiewicz, P., Prymont–Przyminska, A., Zwolinska, A., Sarniak, A., Wlodarczyk, A., Markowski, J., Rutkowski, K. P., Nowak, D. (2016). Strawberries added to the usual diet suppress fasting plasma paraoxonase activity and have a weak transient decreasing effect on cholesterol levels in healthy non obese subjects. Journal of the American College of Nutrition, 35 (5): 422–35.
Google Scholar
Autorzy
Agnieszka Masnyagnieszka.masny@inhort.pl
Zakład Hodowli Roślin Ogrodniczych, Instytut Ogrodnictwa, ul. Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice Poland
http://orcid.org/0000-0002-6727-5653
Autorzy
Monika Mieszczakowska-FrącZakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Instytut Ogrodnictwa Poland
https://orcid.org/0000-0001-8786-7990
Statystyki
Abstract views: 280PDF downloads: 208 PDF downloads: 29
Licencja
Prawa autorskie (c) 2020 Agnieszka Masny
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Agnieszka Masny, Edward Żurawicz, Jolanta Kubik, Wstępne wyniki oceny wybranych klonów maliny właściwej (Rubus idaeus L.) poszerzających zmienność genetyczną pod względem ważnych cech fenotypowych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 291 (2020): Wydanie specjalne
- Sylwia Keller-Przybyłkowicz, Agnieszka Masny, Bogusława Idczak, Krystyna Strączyńska, Abdelrahmen Mostafa Abdelwahab Mohamed, Przygotowanie populacji mapującej uzyskanej ze skrzyżowania odmian ‘Elsanta’ i ‘Senga Sengana’ dla analizy regionów QTL sprzężonych z wybranymi cechami użytkowymi gatunku Fragaria. , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 291 (2020): Wydanie specjalne
- dr inż. Agnieszka Masny , Danuta Kucharska, Monika Mieszczakowska-Frąc, Anita Kuras, Edward Żurawicz, Badania nad możliwością poszerzenia zmienności genetycznej maliny właściwej (Rubus idaeus) pod względem pory dojrzewania i jakości owoców , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- prof. dr hab. Małgorzata Korbin , Sylwia Keller-Przybyłkowicz, Agnieszka Masny, Bogusława Idczak, Krystyna Strączyńska, Badania nad saturacją mapy genetycznej ‘Elsanta’ × ‘Senga Sengana’ pod kątem lokalizacji genów sprzężonych z ważnymi cechami użytkowymi truskawki (Fragaria × ananassa) , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- dr inż. Agnieszka , Monika Mieszczakowska-Frąc, Anita Kuras, Edward Żurawicz, Małgorzata Korbin, Badania nad możliwością zwiększenia zawartości składników bioaktywnych w owocach truskawki na drodze hybrydyzacji wewnątrz- i międzygatunkowej w obrębie rodzaju Fragaria , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Leszek Sieczko, Agnieszka Masny, Wiesław Mądry, Edward Żurawicz, Analiza podobieństwa rodzin mieszańcowych truskawki powtarzającej owocowanie pod względem wielkości i jakości plonu owoców , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 250 (2008): Wydanie regularne