Możliwości poprawy jakości owoców truskawki metodą hybrydyzacji wewnątrz- i międzygatunkowej w obrębie rodzaju Fragaria

Agnieszka Masny

agnieszka.masny@inhort.pl
Zakład Hodowli Roślin Ogrodniczych, Instytut Ogrodnictwa, ul. Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice (Poland)
http://orcid.org/0000-0002-6727-5653

Monika Mieszczakowska-Frąc


Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Instytut Ogrodnictwa (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-8786-7990

Abstrakt

Prace badawcze nad poszerzaniem zmienności genetycznej u truskawki na świecie ukierunkowane są głównie na poprawę zewnętrznej i wewnętrznej jakości owoców. Celem podjętych w Instytucie Ogrodnictwa badań było określenie możliwości zwiększenia zawartości substancji bioaktywnych (przede wszystkim polifenoli, antocyjanów oraz kwasów organicznych) w owocach truskawki metodą hodowli konwencjonalnej. Na podstawie dwuletniej oceny fenotypowej spośród 6097 siewek, otrzymanych w wyniku krzyżowań wewnątrz- i międzygatunkowych w obrębie rodzaju Fragaria, wyselekcjonowano 90 wartościowych genotypów. W roku 2019 genotypy te oceniono pod względem plonu, masy, atrakcyjności i jędrności owoców, a także zawartości w owocach ekstraktu, związków fenolowych, antocyjanów i kwasu askorbinowego.
Stwierdzono, że największe, najbardziej atrakcyjne i jędrne owoce wytworzyły klony T-201536-16 i T-201536-08 (‘Clery’ × ‘Grandarosa’), T-201514-04 i T-201514-05 (‘Candiss’ × ‘Panvik’) oraz T-201560-07 (‘Onda’ × ‘Panvik’). Największą zawartością ekstraktu odznaczały się owoce genotypów T-201536-16 i T-201536-09 (‘Clery’ × ‘Grandarosa’). Najwięcej związków fenolowych zawierały owoce klonów T-201501-02 (‘Alba’ × ‘Grandarosa’), T-201512-04 (‘Camarosa’ × ‘Panvik’) oraz T-201567-01 (‘Patty’ × ‘Panvik’), zaś antocyjanów - owoce klonów T-201514-08 (‘Candiss’ × ‘Panvik’), T-201508-01 (‘Alice’ × ‘Matis’), T-201517-05 (‘Chandler’ × ‘Matis’) oraz T-201580-01 (Fragaria chiloensis Del Norte × ‘Elsanta’). Najbardziej bogate w kwas askorbinowy były owoce klonów T-201526-05 (‘Cigaline’ × ‘Grandarosa’), T-201501-03 (‘Alba’ × ‘Grandarosa’), T-201536-15 (‘Clery’ × ‘Grandarosa’) oraz T-201567-01 (‘Patty’ × ‘Panvik’). Najwyższą łączną zawartością wszystkich analizowanych związków bioaktywnych w owocach odznaczały się klony T-201514-08 (‘Candiss’ × ‘Panvik’), T-201517-05 (‘Chandler’ × ‘Matis’) oraz T-201567-04 (‘Patty’ × ‘Panvik’).

Instytucje finansujące

Badania finansowano ze środków projektu MRiRW: Badania podstawowe na rzecz postępu biologicznego w produkcji roślinnej, decyzja HOR.hn.802.4.2019 z dnia 14.05.2019 r., Zadanie nr 76.

Słowa kluczowe:

antocyjany, jakość owoców, kwas L-askorbinowy, polifenole, truskawka

Battino, M., Beekwilder, J., Denoyes–Rothan, B., Laimer, M., McDougall, G.J., Mezzetti, B. (2009). Bioactive compounds in berries relevant to human health. Nutrition Reviews 67 (1): 145–150.
Google Scholar

Battino, M., Forbez–Hernandez, T. Y., Gasparrini, M., Afrin, S., Mezzetti, B., Giampieri, F. (2017). The effects of strawberry bioactive compounds on human health. Acta Hort. (ISHS) (1156): 355–362. https://doi.org?10.17660/ActaHortic.2017.1156.54
Google Scholar

Bialasiewicz, P., Prymont–Przyminska, A., Zwolinska, A., Sarniak, A., Wlodarczyk, A., Krol, M., Glusac, J., Nowak, P., Markowski, J., Rutkowski KP., Nowak, D. (2014). Addition of strawberries to the usual diet decreases resting chemiluminescence of fasting blood in healthy subjects–possible health–promoting effect of these fruits consumption. Journal of the American College of Nutrition 33 (4): 274–87.
Google Scholar

Capocasa, F., Diamanti, J., Tulipani, S., Battino, M., Mezzetti, B. (2008) a. Breeding strawberry (Fragaria × ananassa Duch.) to increase fruit nutritional quality. Biofactors 34 (1): 67–72.
Google Scholar

Capocasa, F., Scalzo, J., Mezzetti, B., Battino, M., 2008 b. Combining quality and antioxidant attributes in the strawberry: The role of genotype. Food Chemistry 111: 872–878.
Google Scholar

Cordenunsi, B. R., Oliveira Do Nascimento, J. R., Genovese, M. I., Lajolo, F. M. (2002). Influence of cultivar on quality parameters and chemical composition of strawberry fruits grown in Brazil. J. Agric. Food Chem. 50: 2581–2586.
Google Scholar

Cruz–Rus, E., Amaya, I., Sanchez–Sevilla, J. F., Botella, M. A., Valpuesta, V., 2011. Regulation of L–ascorbic acid content in strawberry fruits. J. Exp. Bot. 62 (12): 4191–4201.
Google Scholar

Da Silva–Pinto, M., Lajolo, F. M., Genovese, M. I. (2008). Bioactive compounds and quantification of total ellagic acid in strawberries (Fragaria × ananassa Duch.). Food Chemistry 107: 1629–1635.
Google Scholar

Diamanti, J., Capocasa, F., Balducci, F., Battino, M., Hancock, J., Mezzetti, B. (2012). Increasing strawberry fruit sensorial and nutritional quality using wild and cultivated germplasm. PLoS ONE 7 (10): e46470. DOI: 10.1371/journal.pone.0046470
Google Scholar

EUBerry germplasm database (2014). http://www.euberry.univpm.it/sites/www.euberry.univpm.it/files/euberry/documenti/D1.1%20Data%20base/Revisione/Summary–Genotype%20characteristics%20–%20WP1%207_2_14%20last%20versionStrawberry.pdf
Google Scholar

Garcia–Viguera, C., Zafrilla, P., Tomás–Barberán, F. A. (1998). The use of acetone as an extactionsolvent for anthocysanins from strawberry fruit. Phytochem. Anal. 9: 274–277.
Google Scholar

Giampieri, F., Tulipani, S., Alvarez–Suarez, J. M., Quiles, J. L., Mezzetti, B., Battino, M., 2012. The strawberry: Composition, nutritional quality and impact on human health. Nutrition 28: 9–19.
Google Scholar

Giusti, M. M., Wrolstad, R. E. (2001). Characterization and Measurement of Anthocyanins by UV‐Visible Spectroscopy. In: Current Protocols in Food Analytical Chemistry (John Wiley & Sons, Inc., August 2001): F1.2.1–F1.2.13. DOI: 10.1002/0471142913.faf0102s00
Google Scholar

Hasing, T. N., Osorio, L. F., Whitaker, V. M. (2013). Within–season stability of strawberry soluble solids content. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 138 (3): 190–197.
Google Scholar

Kazimierczak, R., Hallmann, E., Brodzka, A., Rembiałkowska, E. (2009). A comparison of the polyphenol and vitamin C content in jams of several varieties of black currants Ribes nigrum L. from the organic and conventional cultivation. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 54 (3): 123–130.
Google Scholar

Marques, K. K., Renfroe, M. H., Bowling, B. Brevard, P., Lee, R. E., Gloeckner, J. W. (2010). Differences in antioxidant levels of fresh, frozen and freeze–dried strawberries and strawberry jam. International Journal of Food Science and Nutrition 61 (8): 759–769.
Google Scholar

Masny, A., Żurawicz, E. (2015). ‘Pink Rosa’ Strawberry. HortScience 50 (10): 1585–1587.
Google Scholar

Masny, A., Żurawicz, E., Markowski, J. (2015). ‘Grandarosa’ Strawberry. HortScience 50 (9): 1401–1404.
Google Scholar

Michalska, A., Carlen, C., Heritier, J., Andlauer, W. (2017). Profiles of bioactive compounds in fruits and leaves of strawberry cultivars. Journal of Berry Research 7 (2): 71–84.
Google Scholar

Miller, K., Feucht, W., Schmid, M. (2019). Bioactive compounds of strawberry and blueberry and their potential health effects based on human intervention studies: a brief overview. Nutrients, 11, 1510. DOI: 10.3390/nu11071510
Google Scholar

Mirończuk–Chodakowska, I., Zujko, M. E., Witkowska, A. (2011). Zawartość polifenoli oraz aktywność antyoksydacyjna niektórych przetworów owocowych o znacznym stopniu przetworzenia. Bromat. Chem. Toksykol. XLIV (3): 905–910.
Google Scholar

Palmieri, L., Masuero, D., Martinatti, P., Baratto, G., Martens, S., Vrhovsek, U. (2017). Genotype–by–environment effect on bioactive compounds in strawberry (Fragaria × ananassa Duch.). J. Sci. Food Agric. 97: 4180–4189. DOI: 10.1002/jsfa.8290
Google Scholar

Perkins–Veazie, P. (1995). Growth and ripening of strawberry fruit. Hort. Rev. 17: 267–297.
Google Scholar

Prymont–Przymińska, A., Białasiewicz, P., Zwolińska, A., Sarniak, A., Włodarczyk, A., Markowski, J., Rutkowski, K. P., Nowak, D. (2016). Addition of strawberries to the usual diet increases postprandial but not fasting non urate plasma antioxidant activity in healthy subjects. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 59 (2): 1–8.
Google Scholar

Roudeillac, P., Trajkovski, K. (2004). Breeding for fruit quality and nutrition in strawberries. Acta Horticulturae 649: 55–60.
Google Scholar

Tsao, R., Yang, R. (2003) Optimization of a new mobile phase to know the complex and real polyphenolic composition: towards a total phenolic index using high–performance liquid chromatography. J Chromatogr, A., 1018 (1): 29–40. DOI: 10.1016/j.chroma.2003.08.034
Google Scholar

Van De Velde, F., Tarola, A. M., Guemes, D., Pirovani, M. E. (2013). Bioactive compounds and antioxidant capacity of Camarosa and Selva strawberries (Fragaria × ananassa Duch.). Foods, 2 (2): 120–131.
Google Scholar

Voća, S., Dobričević, N., Dragović–Uzelac, V., Duralija, B., Družić, J., Čmelik, Z., Skendrović Babojelić, M. (2008). Fruit quality of new early ripening strawberry cultivars in Croatia. Food Technol. Biotechnol. 46 (3): 292–298.
Google Scholar

Wang, S. Y., Lewers, K. S., 2007. Antioxidant capacity and flavonoid content in wild strawberries. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 132 (5): 629–637.
Google Scholar

Zasowska–Nowak, A., Nowak, P. J., Bialasiewicz, P., Prymont–Przyminska, A., Zwolinska, A., Sarniak, A., Wlodarczyk, A., Markowski, J., Rutkowski, K. P., Nowak, D. (2016). Strawberries added to the usual diet suppress fasting plasma paraoxonase activity and have a weak transient decreasing effect on cholesterol levels in healthy non obese subjects. Journal of the American College of Nutrition, 35 (5): 422–35.
Google Scholar


Opublikowane
12/09/2020

Cited By / Share

Masny, A. i Mieszczakowska-Frąc, M. (2020) „Możliwości poprawy jakości owoców truskawki metodą hybrydyzacji wewnątrz- i międzygatunkowej w obrębie rodzaju Fragaria”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (291), s. 63–73. doi: 10.37317/10.37317/biul-2020-PB86.

Autorzy

Agnieszka Masny 
agnieszka.masny@inhort.pl
Zakład Hodowli Roślin Ogrodniczych, Instytut Ogrodnictwa, ul. Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice Poland
http://orcid.org/0000-0002-6727-5653

Autorzy

Monika Mieszczakowska-Frąc 

Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Owoców i Warzyw, Instytut Ogrodnictwa Poland
https://orcid.org/0000-0001-8786-7990

Statystyki

Abstract views: 291
PDF downloads: 211 PDF downloads: 29


Licencja

Prawa autorskie (c) 2020 Agnieszka Masny

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora