Zmienność wybranych cech ilościowych rekombinacyjnych linii wsobnych dyni olbrzymiej (Cucurbita maxima Duch.)

Karolina Kaźmińska

skrzynka_ib-kghbr@sggw.edu.pl
Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Poland)

Aleksandra Korzeniewska


Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Poland)

Anna Seroczyńska


Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Poland)

Grzegorz Bartoszewski


Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Poland)

Katarzyna Niemirowicz-Szczytt


Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Poland)

Abstrakt

Przeprowadzono ocenę fenotypową populacji dyni olbrzymiej pod względem cech ilościowych takich jak: średnia masa owocu, liczba owoców na roślinę oraz plon handlowy. W eksperymencie wykorzystano populację mapującą składającą się ze 112 rekombinacyjnych linii wsobnych (RIL) pokolenia F6 dyni olbrzymiej uzyskanych z mieszańca dwóch linii wsobnych 802 × 801 o odmien¬nym pochodzeniu i skrajnie zróżnicowanych pod względem badanych cech. Doświadczenie polowe założono w układzie losowym w trzech powtórzeniach w 2013 i 2014 roku. Linie rodzicielskie wykazywały istotne statystycznie różnice w odniesieniu do wartości cech. Zakres zmienności cech w populacji mapującej przekraczał wartości cech dla linii rodzicielskich. Zakres zmienności dla średniej masy owocu wynosił od 0,6 kg do 9,0 kg, dla średniej liczby owoców na roślinie od 1,0 do 7,5 (2013) i od 1,0 do 11,5 (2014), dla plonu handlowego (kg/roślinę) 1,7–11,8 (2013) i 1,26–30,0 (2014). Odziedziczalność cech wynosiła 71% dla plon handlowego, 70% dla średniej masy owoców i 82% dla średniej liczby owoców na roślinę.


Słowa kluczowe:

dynia olbrzymia, RIL, plon handlowy, ocena fenotypowa

Ashrafi H., Kinkade M. P., Merk H. L., Foolad M. R. 2011. Identification of novel quantitative trait loci for increased lycopene content and other fruit quality traits in a tomato recombinant inbred line population. Mol. Breed. 30: 549 — 567.
Google Scholar

Harel-Beja H., Tzuri G., Portnoy V., Lotan-Pompan M., Lev S., Cohen S., Dai N., Yeselson L., Libhaber S. E. 2010. A genetic map of melon highly enriched with fruit quality QTLs and EST markers, including sugar and carotenoid metabolism genes. Theor. Appl. Genet. 121: 511 — 533.
Google Scholar

Niewczas J., Mitek M., Korzeniewska A., Niemirowicz-Szczytt K. 2014. Characteristics of selected quality traits of novel cultivars of pumpkin (Cucurbita maxima Duch.). Pol. J. Food Nutr. Sci. 64: 101 — 107.
Google Scholar

Niewczas J., Mitek M. 2007. The storage influence on selected chemical composition parameters of new varieties of the winter squash (Cucurbita maxima). Żywn.- Nauk. Technol. Ja. 5 (54) Suppl.: 155 — 164.
Google Scholar

Ren Y., McGregor C., Zhang Y., Gong G., Zhang H., Guo S., Sun H., Cai W., Zhang J., Xu Y. 2014. An integrated genetic map based on four mapping populations and quantitative trait loci associated with economically important traits in watermelon (Citrullus lanatus). BMC Plant Biol. 14:33.
Google Scholar

Sigh M., Ceccarelli S. 1995. Estimation of heritability using variety trials data from incomplete blocks. Theor. Appl. Genet. 90: 142 — 145.
Google Scholar

Sztangret J., Korzeniewska A., Horbowicz M., Niemirowicz-Szczytt K. 2004. Comparison of fruit yields and carotenoids content in new winter squash hybrids (Cucurbita maxima Duch.). Veget. Crop Res. Bull. 61: 51 — 60.
Google Scholar

Zalapa J. E., Staub J. E., McCreight D. 2006. Generation means analysis of plant architectural traits and fruit yield in melon. Plant Breed. 125: 482 — 487.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2015

Cited By / Share

Kaźmińska, K. (2015) „Zmienność wybranych cech ilościowych rekombinacyjnych linii wsobnych dyni olbrzymiej (Cucurbita maxima Duch.)”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (276), s. 85–91. doi: 10.37317/biul-2015-0021.

Autorzy

Karolina Kaźmińska 
skrzynka_ib-kghbr@sggw.edu.pl
Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Poland

Autorzy

Aleksandra Korzeniewska 

Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Poland

Autorzy

Anna Seroczyńska 

Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Poland

Autorzy

Grzegorz Bartoszewski 

Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Poland

Autorzy

Katarzyna Niemirowicz-Szczytt 

Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Poland

Statystyki

Abstract views: 153
PDF downloads: 37


Licencja

Prawa autorskie (c) 2015 Karolina Kaźmińska, Aleksandra Korzeniewska, Anna Seroczyńska, Grzegorz Bartoszewski, Katarzyna Niemirowicz-Szczytt

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora