Wpływ preparatów biodynamicznych na wzrost i plonowanie bulw ziemniaków o kolorowym miąższu

Elvyra Jarienė

elvyra.jariene@vdu.lt
Aleksandras Stulginskis University, Agronomy Faculty, Institute of Agriculture and Food Sciences, LT-53361 Kaunas district, Lithuania (Lithuania)

Honorata Danilčenko


Aleksandras Stulginskis University, Agronomy Faculty, Institute of Agriculture and Food Sciences, LT-53361 Kaunas district, Lithuania (Lithuania)

Nijole Vaitkevičienė


Aleksandras Stulginskis University, Agronomy Faculty, Institute of Agriculture and Food Sciences, LT-53361 Kaunas district, Lithuania (Lithuania)

Agnieszka Kita


Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Faculty of Food Science, Poland (Poland)

Abstrakt

Rolnictwo biodynamiczne jest jedną z metod rolnictwa ekologicznego. W uprawie biodynamicznej, w celu poprawy jakości plonu i kompozycji składników odżywczych w surowcu, wykorzystuje się osiem konkretnych preparatów (z nawozu krowiego, krzemionki i różnych roślin). Materiałem użytym do badań były ziemniaki odmian o kolorowym miąższu uprawiane w gospodarstwie ekologicznym (powiat Prienai) w latach 2012–2013. Celem badań było określenie wpływu preparatów biodynamicznych (BD) 500 i 501 na parametry wzrostu i wydajność plonu ziemniaków o kolorowym miąższu. Eksperyment obejmował dwa czynniki: I — odmiany ziemniaka (dwie odmiany ziemniaków z niebieskim miąższem — Blue Congo i Vitelotte oraz jedna z czerwonym — Red Emmalie), II — wykorzystanie preparatów biodynamicznych do oprysków gleby i roślin (cztery zabiegi: 1. kontrola bez preparatów BD 2. z zastosowaniem preparatu biodynamicznego 500; 3. z zastosowaniem preparatu biodynamicznego 501; 4. z zastosowaniem obu preparatów biodynamicznych (500 + 501). Produktywność roślin ziemniaka oznaczano w doświadczeniu polowym (wartość indeksu zawartości chlorofilu w liściach, masę i liczbę bulw pod krzewem). Najlepsze parametry wzrostu uzyskano przy zastosowaniu kombinacji preparatów biodynamicznych (500 + 501). Stwierdzono, że w porównaniu z wariantem kontrolnym stosowanie obu preparatów (500 + 501), istotnie zwiększyło zawartość chlorofilu w liściach oraz masę i liczbę bulw z jednej rośliny w odmianach ziemniaka Blue Congo i Red Emmalie. Preparat 501 istotnie zwiększał wskaźnik zawartości chlorofilu w liściach odmiany Red Emmalie w 9 (1.07 razy) i 13 (1.13 razy) tygodniu, a Blue Congo tylko w 9 (1.07 razy) tygodniu po posadzeniu. Niezbędne są jednakże dalsze badania, które pozwolą na ustalenie czy preparaty biodynamiczne istotnie wpływają na parametry wzrostu i plonowanie bulw ziemniaka o kolorowym miąższu.


Słowa kluczowe:

parametry wzrostu i plonu, preparaty biodynamiczne, ziemniak o kolorowym miąższu

Catellani, G. 2006. Guida all’Agricoltura Biodinamica. Associazione per l’Agricoltura Biodinamica, Milano, p. 142.
Google Scholar

Čeponienė S. 2002. Nematodams atsparių labai ankstyvų ir ankstyvų bulvių veislių tyrimas. Sodininkystė ir daržininkystė. LSDI ir LŽŪU mokslo darbai. Nr. 21 (1): 72 —77.
Google Scholar

Gianquinto, G., Goffart, J.P., Olivier, M. et al. 2004. The use of hand-held chlorophyll meters as a tool to assess the nitrogen status and to guide nitrogen fertilization of potato crop. Potato Research. 47, Nr. 5: 35 — 80.
Google Scholar

Granstedt A., Kjellenberg L. 1997. Long-Term Field Experiment in Sweden: Effects of Organic and Inorganic Fertilizers on Soil Fertility and Crop Quality. In Proceedings of an International Conference in Boston, Tufts University, Agricultural Production and Nutrition, Massachusetts March 19–21, 1997.
Google Scholar

Janušauskaitė, D. 2009. Trešimo intensyvumo įtaka vasarinių kvietrugių produktyvumui bei chlorofilo indeksui vasarinių kvietrugių lapijoje. Agriculture. T. 96, Nr. 4: 110 — 123.
Google Scholar

Jarienė E., Vaitkevičienė N., Chupakhina N., Poltavskaya R. L., Kita A. 2013. Antioxidant compounds and antioxidant activity in blue-fleshed potatoes. Rural development 2013: The 6th international scientific Conference Proceedings, ASU: 119 — 122.
Google Scholar

Koepf H. H., Schaumann W., Haccius M. 2001. Agricoltura Biodinamica. Antroposofica Editrice, p. 366.
Google Scholar

Lachman J., Hamouz K., Orsak M. 2005. Red and purple potatoes — A significant antioxidant source in human nutrition. Chem. Lists. 99: 474 — 482.
Google Scholar

Long S., Zhu X. G., Naidu S., Ort D. 2006. Can improvement in photosynthesis increase crop yields? Plant, Cell and Environ. 29: 215 — 330.
Google Scholar

Nayak B., Berrios J. J., Powers J. R., Tang J., Ji Y. 2011. Colored potatoes (Solanum tuberosum L.) dried for antioxidant-rich value-added foods. J. of Food Proc. and Preser. 35 (5): 571 — 580.
Google Scholar

Poljak, M., Horvat, T., Majic, A., Pospisil, A., Cosic, T. 2008. Nitrogen management for potatoes using rapid test methods. Alps-adria Scientific Workshop. Cereal Research Comm. 36: 1795 — 1798.
Google Scholar

Raupp, J. 1999. Biodynamic approaches in research and development. In Research Methodologies in Organic Farming. R. Zanoli and R. Krell (Eds.), REU Technical Series 58, FiBL, FAO, Rome.
Google Scholar

Ražukas A. 2003. Bulvės. Biologija, selekcija, sėklininkystė. Vilnius.
Google Scholar

Reganold, J. P. 1995. Soil quality and profitability of biodynamic and conventional farming systems: A review. Am. J. of Alternative Agriculture. 10: 36 — 45.
Google Scholar

Richardson A. D., Duigan S. P., Berlyn G. P. 2002. An evaluation of noninvasive methods to estimate foliar chlorophyll content. New Phytologist. 153: 185 — 194.
Google Scholar

Spaccini R., Mazzei P., Squartini A., Giannattasio M., and Piccolo A. 2012. Molecular properties of a fermented manure preparation used as a field spray in biodynamic agriculture. Envirom. Sci. and Pollution R. 19: 4214 — 4225.
Google Scholar

Spaner D., Todd A. G., Navabi A. McKenzie D. B., Goonewardene L. A. 2005. Can leaf chlorophyll measure at differing growth stages be used as an indicator of winter wheat and spring barley nitrogen requirements in Eastern Canada? J. of Agronomy and Crop Sci., vol. 191: 393 — 399.
Google Scholar

Steiner R. 1993. Agriculture: Spiritual Foundations for the Renewal of Agriculture. Anthroposophic Press, Hudson, NY.
Google Scholar

Steiner R. 1996. Spiritual Foundations for the Renewal of Agriculture: A course of lectures. Biodynamic Farming and Gardening Association, Kimberton, p. 310.
Google Scholar

Tegethoff M., In: Koepf H. H. 1993. Research in biodynamic agriculture: methods and results. Bio-Dynamic Farming and Gardening Association Inc., Kimberton, p. 48.
Google Scholar

Zaller J. G., Köpke U. 2004. Effects of traditional and biodynamic farmyard manure amendment on yields, soil chemical, biochemical and biological properties in a long-term field experiment. Biology and Fertility of Soils, 40: 222 — 229.
Google Scholar

Zebarth, B. J., Botha E. J. Rees H. 2007. Rate and time of fertilizer nitrogen application on yield, protein and apparent efficiency of fertilizer nitrogen use of spring wheat. Can. J. of Plant Sci. Vol. 87, iss. 4: 709 — 718.
Google Scholar


Opublikowane
06/30/2014

Cited By / Share

Jarienė , E. . (2014) „Wpływ preparatów biodynamicznych na wzrost i plonowanie bulw ziemniaków o kolorowym miąższu”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (272), s. 73–79. doi: 10.37317/biul-2014-0032.

Autorzy

Elvyra Jarienė  
elvyra.jariene@vdu.lt
Aleksandras Stulginskis University, Agronomy Faculty, Institute of Agriculture and Food Sciences, LT-53361 Kaunas district, Lithuania Lithuania

Autorzy

Honorata Danilčenko  

Aleksandras Stulginskis University, Agronomy Faculty, Institute of Agriculture and Food Sciences, LT-53361 Kaunas district, Lithuania Lithuania

Autorzy

Nijole Vaitkevičienė  

Aleksandras Stulginskis University, Agronomy Faculty, Institute of Agriculture and Food Sciences, LT-53361 Kaunas district, Lithuania Lithuania

Autorzy

Agnieszka Kita 

Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Faculty of Food Science, Poland Poland

Statystyki

Abstract views: 356
PDF downloads: 63


Licencja

Prawa autorskie (c) 2014 Elvyra Jarienė , Honorata Danilčenko , Nijole Vaitkevičienė , Agnieszka Kita

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.