Influence of cultivar, temperature of storage and weather conditions during vegetation period on storage losses of 11 potato varieties tested in years 2009–2011

Zbigniew Czerko

z.czerko@ihar.edu.pl
Zakład Agronomii, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, IHAR — PIB Radzików, Oddział Jadwisin (Poland)

Joanna Jankowska


Zakład Agronomii, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, IHAR — PIB Radzików, Oddział Jadwisin (Poland)

Abstract

The main of experiment was the evaluation of the storage losses and sprouting dates in different storage temperatures (3°C, 5°C, 8°C). New table: (Aruba, Cyprian, Elanda, Finezja, Flaming, Justa, Zagłoba) and starch (Kuras, Sekwana, Tukan, Zuzanna) potato cultivars were assessed depending on weather factors in vegetation period. After storage at temperatures of 3°C, 5°C, 8°C, natural losses, diseases losses, sprouting dates and mass of sprouts were estimated. The natural losses of potato varieties stored at 3°C, and 5°C were on the similar level (8.3% and 7.4%). Only potatoes stored in higher temperature (8°C) had higher natural losses (9.8%), than stored in temperature 3°C and 5°C. The average of potato losses caused by diseases amounted from 0.6% to 4.60%. Sprouting date depended on cultivar, on the storage temperature and vegetation conditions. Potatoes stored at temperature 8°C begun sprouting from 1st decade of November (Flaming) till 1st decade of February (Finezja), depending on cultivar. The storage at 5°C caused delay in the beginning of sprouting about 6 decades in relation to storage at 8°C. Vegetation conditions had an influence on sprouting date, natural losses and amount of diseases during storage.


Keywords:

diseases, natural losses, potato, sprouting, storage

Burton W. G., Es van A., Hartmans K. J. 1992. The physics and physiology of storage. In: The Potato Crop, The scientific basis for improvement, Second edition, ed. by Paul Harris (Chapman and Hall), London: 608 — 727.
Google Scholar

Copp L. J., Blenkisop R. W., Yada R. Y., Marangoni A. G. 2000. The relationship between respiration and chip colour during long term storage of potato tubers. Amer. J. of Potato Res. 77: 279 — 287.
Google Scholar

Czerko Z. 2008. Trwałość przechowalnicza wybranych odmian ziemniaka. Ziem. Pol. 3: 24 — 28.
Google Scholar

Czerko Z. 2009. Wpływ odmiany i temperatury przechowywania ziemniaków na wielkość strat masy bulw. Biul. IHAR 254: 159 — 168.
Google Scholar

Czerko Z. 2010. Wpływ wybranych czynników na intensywność kiełkowania ziemniaków podczas przechowywania. Biul. IHAR 257/258: 215 — 223.
Google Scholar

Czerko Z. 2011. Przechowywalność sześciu odmian ziemniaka uprawianych w latach 2007–2009. Biul. IHAR 262: 127 — 139.
Google Scholar

Desjardinis A., Christ E., McCornick S., Secor G. A. 1992. Heritability and other characteristics of thiabendazole-resistance in Fusarium sambucinum from dry rotted potato tubers. Phytopathology 83: 164 — 170.
Google Scholar

Frydecka-Mazurczyk A. 1978. Oddychanie bulw ziemniaka w zależności od warunków termicznych w czasie przechowywania, Biul. Inst. Ziem. 22: 113 — 124.
Google Scholar

Ittersum van M. K. 1992. Dormancy and growth vigour of seed potatoes. Doctoral thesis. Wageningen Agricultural Univesity: 187 ss.
Google Scholar

Kubicki K. 1988. Biologiczne i techniczne uwarunkowania przechowywania ziemniaków. PWN, Warszawa, 206 ss.
Google Scholar

Kuźniewicz M. 1982. Czynniki warunkujące występowanie chorób w czasie przechowywania ziemniaków oraz możliwości ograniczania ich rozwoju. Praca doktorska. Inst. Ziem. Bonin.
Google Scholar

Langerfeld E. 1979. Prüfung des Resistenz Verhaltens von Kartoffelsorten Gegenuber Fusarium coeruleum (Lib.) Sacc. Potato Res. 22: 107 — 122.
Google Scholar

Perombelon M. C. M. 1970 b. The biology of contamination of the potato tuber by soft rotting Erwinia spp. Proc. Fourth Trien. Conf. EAPR Brest 1969. S: 196 — 197.
Google Scholar

Pett B. 1978. Einfluss der Wundheilung an Kartoffelsorten auf Faulnisinfektion. Nachrichtenblatt f. Pflanzenschutz DDR 6: 114 — 116.
Google Scholar

Pringle R. T., Robinson K., Wale S., Burnett G. 1991. Comparison of the effect of storage environment on tuber contamination with Ervinia carotovora. Potato Research 34: 17 — 28.
Google Scholar

Rastovski A., Buitelaar N., Van Es A., De Haan P. H., Hartmans K. J., Meijers C. P., Van der Schild J. H. W., Sijbring P. H., Sparenberg H., Van Zwol B. H., Van der Zaag D. E. 1981. Storage of potatoes. Centre for Agricultural Publishing and Documentation. Wageningen: 262 pp.
Google Scholar

Reust W., Winiger F. A., Hebeisen T., Dutoit J. P. 2001. Assessment of the physiological vigour of new potato cultivars in Switzerland. Potato Res. 44: 11 — 17.
Google Scholar

Rykaczewska K. 1993. Znaczenie wieku fizjologicznego sadzeniaków w rozwoju i plonowaniu ziemniaka. W: Znaczenie jakości materiału siewnego w produkcji roślinnej. Mat. Konf. Nauk. SGGW. Warszawa: 260 — 266.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2000. Wpływ warunków wzrostu roślin i magazynowania bulw odmian jadalnych ziemniaka na ich trwałość przechowalniczą. Biul. IHAR 213: 225 — 232.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2002 a. Wpływ naturalnych sposobów ograniczających intensywność przemian ilościowych w bulwach ziemniaka w czasie przechowywania. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 489: 355 — 363.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2002 b. Określenie optymalnej temperatury przechowywania sadzeniaków różnych odmian ziemniaka w skali 9-stopniowej. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 223/224: 361 — 368.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2004 a. Wpływ odmiany ziemniaka i warunków przechowywania bulw na długość okresu uśpienia i intensywność kiełkowania. Biul. IHAR 232: 23 — 36.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2004 b. Wskaźniki procesów życiowych zachodzących w sadzeniakach ziemniaka podczas długotrwałego przechowywania. Część I. Okres uśpienia i intensywność wzrostu kiełków. Biul. IHAR 233: 219 — 236.
Google Scholar

Zarzyńska K. 2004. Długość okresu spoczynku bulw odmian ziemniaka. Biul. IHAR 232: 5 — 14.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2000. Wpływ warunków w czasie wegetacji oraz temperatury przechowywania na cechy jakości ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa. Biul. IHAR 213: 239 — 251.
Google Scholar


Published
2013-03-31

Cited by

Czerko, Z. and Jankowska, J. (2013) “Influence of cultivar, temperature of storage and weather conditions during vegetation period on storage losses of 11 potato varieties tested in years 2009–2011 ”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (267), pp. 131–144. doi: 10.37317/biul-2013-0058.

Authors

Zbigniew Czerko 
z.czerko@ihar.edu.pl
Zakład Agronomii, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, IHAR — PIB Radzików, Oddział Jadwisin Poland

Authors

Joanna Jankowska 

Zakład Agronomii, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, IHAR — PIB Radzików, Oddział Jadwisin Poland

Statistics

Abstract views: 46
PDF downloads: 40


License

Copyright (c) 2013 Zbigniew Czerko, Joanna Jankowska

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.