Relationships between vitamin C and nitrates contents in tubers of potato cultivars belonging to different maturity groups

Cezary Trawczyński

c.trawczynski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Oddział w Jadwisinie (Poland)

Anna Wierzbicka


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Oddział w Jadwisinie (Poland)

Abstract

In a field experiment conducted in the years 2006–2011, the influence of potato cultivars and climate conditions on the content of vitamin C and nitrates in tubers and relationships between components were determined. The investigations were carried out in the light soil conditions on 28 table potato cultivars which were divided into three groups: very early and early, mid early, mid late and late. Organic fertilization in the form of straw and aftercrop of white mustard was applied. Mineral fertilization was applied in the doses of 100 kg N∙ha-1; 39.2 kg P∙ha-1; 99.6 kg K∙ha-1. We found significant differences in vitamin C and nitrates content in tubers and relationship between this component for cultivars and weather conditions in years. In most of the tested cultivars, the ratios of vitamin C to nitrates in tubers were advantageous (above 2/1). More advantageous ratios of vitamin C to nitrates were found in the tubers of mid early, mid late and late cultivars in comparison to tubers of very early and early cultivars. It was stated that in the years with higher precipitation than the long-term mean, especially in months July-August (2009, 2010, 2011) that were not favourable for nitrates accumulation in tubers, relationship between vitamin C to nitrates was wider than in other years.


Keywords:

nitrates, potato cultivars, ratio vitamin C/nitrates, vitamin C, weather conditions

Cieślik E. 1994. The effect of naturally occurring vitamin C in potato tubers on the level of nitrates and nitrites. Food Chem. 49: 233 — 235.
Google Scholar

Cieślik E. 1995. Czynniki kształtujące zawartość azotanów i azotynów w ziemniakach. Pos. Nauk Roln. 6: 69 — 73.
Google Scholar

Frydecka-Mazurczyk A., Zgórska K. 1996. Czynniki wpływające na zawartość azotanów w bulwach ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn. 47: 111 — 125.
Google Scholar

Frydecka-Mazurczyk A., Zgórska K. 2000. Zawartość azotanów (V) w bulwach ziemniaka w zależności od odmiany, miejsca uprawy i terminu zbioru. Żywność 4 (25), Suplement: 46 — 52.
Google Scholar

Gąsiorowska B., Zarzecka K. 2002. Wpływ terminu zbioru na plon i cechy jakościowe bulw ziemniaka uprawianego w rejonie Siedlec. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., z. 489: 319 –325.
Google Scholar

Hippe J. 1996. Potato and nitrate: a short review. 13th Trienn. Conf. of EAPR. Veldhoven, The Netherlands 1996: 89 — 90.
Google Scholar

Kraska P. 2002. Wpływ sposobów uprawy, poziomów nawożenia i ochrony na wybrane cechy jakości ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. z. 489: 229 — 237.
Google Scholar

Leszczyński W. 2000. Jakość ziemniaka konsumpcyjnego. Żywność 4 (25), Suplement: 5 — 27.
Google Scholar

Lis B. 1996. Wpływ długości okresu wegetacji odmian i nawożenia azotowego na zawartość azotanów w bulwach ziemniaka. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 440: 217 — 222.
Google Scholar

Machnacki M., Kołpak R. 1999. Czynniki agrotechniczne a wartość spożywcza ziemniaków. Mat. konf. nauk. nt. ,,Ziemniak jadalny i dla przetwórstwa spożywczego-czynniki agrotechniczne i przechowalnicze warunkujące jakość”. Radzików, 23-25 II 1999: 65 — 67.
Google Scholar

Massey R. C., Forsythe L., McWenny D. J. 1982. The effects of ascorbic acid and sorbic acid on N-nitrosamine formation in a heterogenous model system. J. Sci. Food Agric. 32: 294 — 298.
Google Scholar

Mazur T., Mineev M. V., Debreczeni B. 1993. Nawożenie w rolnictwie biologicznym. Wydaw. ART. Olsztyn: 52 — 57.
Google Scholar

Mazurczyk W. 1988. Skład chemiczny dojrzałych bulw 43 odmian ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn. 37: 11 — 20.
Google Scholar

Mazurczyk W., Lis B. 2000. Zawartość azotanów i glikoalkaloidów w dojrzałych bulwach ziemniaka jadalnego. Roczn. PZH 51: 37 — 41.
Google Scholar

Mazurczyk W., Lis B. 2004. Relacje między zawartością witaminy C i azotanów w bulwach różnych odmian ziemniaka. Biul. IHAR 232: 47 — 52.
Google Scholar

Międzybrodzka A., Cieślik E., Sikora E., Leszczyńska T. 1992. The effect of environment conditions on the level of nitrates and nitrites in various varieties of potato. Pol. J. Food Nutr. Sci. 1/42 (4): 45 — 56.
Google Scholar

Rogozińska I. 1983. Wpływ nawożenia azotem i warunków przechowywania na kształtowanie się zawartości witaminy C w ziemniakach jadalnych. Biul. Inst. Ziemniaka, 30: 61 — 71.
Google Scholar

Roztropowicz S. 1989. Środowiskowe, odmianowe i nawozowe źródła zmienności składu chemicznego bulw ziemniaka. Fragm. Agron. 1: 33 — 76.
Google Scholar

Rutkowska U. 1981. Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa: 294 — 295.
Google Scholar

Sawicka B., Mikos-Bielak. 1998. The influence of Cultivations under Poly-ethylene Sheeting and Nitrogen Fertilization on the Content of Vitamin C, Sugars and Phenols in the Early Varieties of Potato Tubers. The Post-Harvest Treatment of Fruit and Vegetables, Current Status and Future Prospects, Oosterbeek, 1998, The Netherlands: 419 — 425.
Google Scholar

Sinden S. L., Webb R. E., Sandford L. L. 1978. Genetic potential for increasing ascorbic acid content in potatoes. Am. Potato J. 55: 394 — 395.
Google Scholar

Trawczyński C. 2010. Wykorzystanie azotu z nawozów przez odmiany ziemniaka o zróżnicowanych wymaganiach w stosunku do tego składnika. Biul. IHAR nr 256: 133 — 140.
Google Scholar

Wierzbicka A., Trawczyński C. 2011. Czynniki wpływające na pobranie i wykorzystanie azotu przez jadalne i skrobiowe odmiany ziemniaka. Biul. IHAR-PIB nr 259/2011: 203 — 210.
Google Scholar

Zalewski W. 1971. Zagadnienia występowania różnych form azotu w warzywach i w związku z nawożeniem azotowym. Cz. III. Warzywa o małej zawartości N-NO3 — wczesne ziemniaki, kalafiory i cebula. Bromat. Chem. Toksykol. 4: 399 — 404.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 1985. Warunki agrotechniczne i przechowalnicze a cechy użytkowe bulw ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn. 33: 109 — 119.
Google Scholar

Zimnoch-Guzowska E., Flis B. 2006. Genetyczne podstawy cech jakościowych ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. z. 511: 23 — 36.
Google Scholar


Published
2012-12-31

Cited by

Trawczyński, C. and Wierzbicka, A. (2012) “Relationships between vitamin C and nitrates contents in tubers of potato cultivars belonging to different maturity groups”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (266), pp. 143–150. doi: 10.37317/biul-2012-0014.

Authors

Cezary Trawczyński 
c.trawczynski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Oddział w Jadwisinie Poland

Authors

Anna Wierzbicka 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Agronomii Ziemniaka, Oddział w Jadwisinie Poland

Statistics

Abstract views: 26
PDF downloads: 31


License

Copyright (c) 2012 Cezary Trawczyński, Anna Wierzbicka

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2