The reaction of new potato cultivars to nitrogen fertilization

Cezary Trawczyński

c.trawczynski@ihar.edu.pl
Zakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Oddział w Jadwisinie (Poland)

Anna Wierzbicka


Zakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Oddział w Jadwisinie (Poland)

Abstract

The aim of the field experiments conducted in Plant Breeding and Acclimatization Institute — National Research Institute, Division in Jadwisin was to determine the reaction of the new potato cultivars (Impala, Miłek, Velox, Augusta, Ewelina, Nora, Oman, Elanda, Marlen, Meridian, Roko, Medea, Kuras, Pokusa) to the nitrogen fertilization. In the study, the influence of different nitrogen doses on tubers yield, fertilization efficiency, starch and nitrates content in tubers were determined. The experiment was carried out on the light soil fertilized with straw and aftercrop of white mustard. In these experiments 5 levels of nitrogen fertilization were applied: 0, 50, 100, 150 and 200 kg N·ha-1. The mineral fertilization of P and K amounted to: 52.3 kg P·ha-1 and 149.4 kg K·ha-1. It was found that the cultivars Nora and Oman were characterized by high requirements for nitrogen dose, medium ones were suitable for cultivars Augusta, Elanda and Meridian but the requirements for cultivars: Impala, Miłek, Velox, Ewelina, Marlen, Roko, Medea, Kuras and Pokusa were low. The effectiveness of maximum dose oscillated from 20 to 109 kg of tubers per 1 kg of N. The highest fertilization efficiency characterized cultivars: Velox, Kuras and Medea (above 100 kg of tubers per 1 kg of N) and the lowest one cultivar Nora. Along with the increasing nitrogen dose, the content of nitrates in tubers increased but the starch content decreased. The highest content of starch in tubers was noted for the starch cultivar Kuras and within the table cultivars: Marlen and Miłek. The cultivars Impala, Miłek, Velox and Meridian had highest content of nitrates in tubers (above 100 mg NO3·kg-1 fresh mass of tubers) and cultivar Kuras had the lowest one (26 mg NO3·kg-1 fresh mass of tubers).


Keywords:

nitrates content, nitrogen doses, potato cultivars, tubers yield, starch content

hotkowski J. 1997. Produkcja ziemniaków. Technologia – Ekonomika – Marketing. Wyd. IHAR Oddział Bonin: 352 ss.
Google Scholar

Dmowski Z., Nowak L., Chmura K. 2004. Reakcja odmian ziemniaka o różnej długości wegetacji na zróżnicowane warunki wodno-nawozowe. Biul. IHAR 232: 141 — 148.
Google Scholar

Fotyma E. 2000. Wpływ nawożenia azotem na wielkość i jakość plonu. Agrochemia 12: 3 — 5.
Google Scholar

Gusev G. S., Sabirova R. A., Ruchkin A. S. 1999. Effectiveness of manure and mineral fertilizer for potato growing depending on the seed quality. Agrochimija 36 (11): 39 — 44.
Google Scholar

Jabłoński K. 1996. Nawożenie ziemniaków. Fundacja ,,Rozwój SGGW” Warszawa: 38 — 48.
Google Scholar

Jabłoński K. 2004 a. Wpływ nawożenia azotowego na plon i jakość nowych odmian ziemniaka jadalnego uprawianych na glebach średnio zwięzłych. Biul. IHAR 232: 157 — 165.
Google Scholar

Jabłoński K. 2004 b. Efektywność nawożenia azotem nowych odmian ziemniaków skrobiowych. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. z. 500: 253 — 262.
Google Scholar

Jabłoński K. 2006. Wpływ poziomu nawożenia azotem na plon i zawartość skrobi oraz na jakość nowych odmian ziemniaka. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. z. 512: 193 — 200.
Google Scholar

Lis B. 1996. Wpływ długości okresu wegetacji odmian i nawożenia azotowego na zawartość azotanów w bulwach ziemniaka. Zesz. Prob.. Post. Nauk Rol. 440: 217 — 222.
Google Scholar

Lis B,. Wierzejska-Bujakowska A. 2000. Wykorzystanie azotu przez jadalne odmiany ziemniaka, a ich plonowanie. Biuletyn IHAR 213: 87 — 98.
Google Scholar

Lisińska G. 2006. Wartość technologiczna i jakość konsumpcyjna polskich odmian ziemniaka. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. z. 511: 81 — 94.
Google Scholar

Mercik S. 2002. Chemia rolna-podstawy teoretyczne i praktyczne. Wyd. SGGW: 237 — 245.
Google Scholar

Nowacki W. (Red.) 2009. Charakterystyka krajowego rejestru odmian ziemniaka. Wyd. XII. Jadwisin 2009: 34 ss.
Google Scholar

Reda S., Łojkowska E. 1993. Wpływ nawożenia azotem na zawartość azotanów w bulwach ziemniaka. Biul. Inst. Ziemn. 42: 29 — 37.
Google Scholar

Rozporządzenie MZ. 2003. Z dnia 13.01.2003 w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń azotanami warzyw i ziemniaków. Dz. U. Nr 37, poz. 326: 9.
Google Scholar

Roztropowicz S. 1989. Środowiskowe, odmianowe i nawozowe źródła zmienności składu chemicznego bulw ziemniaka. Fragm. Agron. 6(6): 33 — 75.
Google Scholar

Trawczyński C. 2004. Zależność między dawką azotu a plonem odmian ziemniaka. Biul. IHAR 232: 131 — 140.
Google Scholar

Trawczyński C. 2006. Ocena skrobiowości nowych odmian ziemniaka pod wpływem nawożenia azotem. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. z. 511: 141 — 148.
Google Scholar

Trawczyński C. 2007. Reakcja kilku nowych odmian ziemniaka na nawożenie azotem. Biul. IHAR 246: 73 — 81.
Google Scholar

Wierzejska-Bujakowska A. 1994. Rola odmian w dążeniu do zwiększenia efektywności nawożenia azotem. W: Makroproblemy produkcji ziemniaka w Polsce w okresie przemian organizacyjno-ekonomicznych. Sesja Naukowa PAN. Inst. Ziemn. Bonin: 48 — 51.
Google Scholar

Wierzejska-Bujakowska A. 1996a. Maksymalne biologicznie dawki azotu dla 22 odmian ziemniaka i ich zmiana pod wpływem ochrony przed zarazą ziemniaka (Phytophthora infestans (Monu) de Bary). Biul. Inst. Ziem. 46: 51 — 62.
Google Scholar

Wierzejska-Bujakowska A. 1996 b. Wpływ ochrony ziemniaka przed zarazą (Phytophthora infestans (Mont) de Bary) na długość okresu wegetacji i na zawartość skrobi w bulwach modyfikowaną nawożeniem azotem. Biul. Inst. Ziem. 46: 63 — 71.
Google Scholar

Wierzbicka A., Lis B. 2002. Optymalizacja nawożenia azotem wczesnych odmian ziemniaka. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. z. 489: 203 — 212.
Google Scholar

Wierzbicka A. 2006a. Wymagania nawozowe nowych odmian ziemniaka wczesnego na glebach lekkich. Ziemniak Polski 2: 12 — 17.
Google Scholar

Wierzbicka A. 2006 b. Zmienność wybranych cech jakości bulw wczesnych odmian ziemniaka w zależności od nawożenia azotem i terminu zbioru. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. z. 511: 175 — 187.
Google Scholar

Wierzbicka A., Mazurczyk W., Wroniak J. 2008. Wpływ nawożenia azotem i terminu zbioru na plon i wybrane cechy jakości bulw wczesnych odmian ziemniaka. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. z. 530: 207 — 216.
Google Scholar


Published
2011-03-31

Cited by

Trawczyński, C. and Wierzbicka, A. (2011) “The reaction of new potato cultivars to nitrogen fertilization”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (259), pp. 193–201. doi: 10.37317/biul-2011-0068.

Authors

Cezary Trawczyński 
c.trawczynski@ihar.edu.pl
Zakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Oddział w Jadwisinie Poland

Authors

Anna Wierzbicka 

Zakład Agronomii Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Oddział w Jadwisinie Poland

Statistics

Abstract views: 74
PDF downloads: 41


License

Copyright (c) 2011 Cezary Trawczyński, Anna Wierzbicka

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2