The effects of nitrogen fertilization on yield and technological parameters of spring wheat
Grażyna Cacak-Pietrzak
inoz@sggw.plZakład Technologii Zbóż Katedry Technologii Żywności, SGGW, Warszawa (Poland)
Alicja Sułek
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, IUNG — PIB w Puławach (Poland)
Abstract
The responses of 5 new cultivars of spring wheat to increasing nitrogen rates (1.2, 2.4 and 3.6 g N/pot) were investigated in the years 2005 and 2006 using Mitscherlich pots. The cultivars exhibited various reaction to the rates of nitrogen applied. In 2005, cultivars Bombona and Partyzan as well as strain NAD 403 showed significant increase in grain yield at the rate of 2.4 g N/pot, whereas the marked increase in the yield of cv. Raweta was recorded at 3.6 g N/pot. In 2006, the positive effect of fertilization on the yield of cvs Bombona, Raweta and Partyzan was observed at 2.4 g N/pot, while the highest yield of cv. Hewilla was obtained at 3.6 g N/pot. Apart from the amount, also yield quality depended on the rates of nitrogen fertilization. The increase in N rate to 3.6 g per pot resulted in the higher content of total protein and gluten in cvs Bombona, Raweta, Partyzan and Hewilla. With wheat strain NAD 403, significant increase in the content of these components was recorded at 2.4 g N/pot. The gluten and sedimentation indices were found to decrease with increasing rates of N per pot. The activity of amylolitic enzymes remained at a stable level, irrespective of the nitrogen rate applied.
Keywords:
grain, nitrogen fertilization, quality, spring wheat, yieldReferences
Achremowicz B., Zając J. 1991–1992. Wpływ podwyższonego nawożenia azotowego na wartość technologiczną ziarna pięciu odmian pszenicy jarej. Folia Societatis Scientiarum Lublinensis, Biol. 1–2, 32: 9 — 15.
Google Scholar
Achremowicz B., Zając J., Styk B. 1993. Wpływ podwyższonego nawożenia azotem na wartość technologiczną niektórych odmian pszenicy jarej i ozimej. Rocz. Nauk Rol., ser. A, 110 (1–2): 149 — 157.
Google Scholar
Achremowicz B., Borkowska H., Styk B., Grundas S. 1995. Wpływ nawożenia azotowego na jakość glutenu pszenicy jarej. Biul. IHAR 193: 29 — 34.
Google Scholar
Bly A. G., Woodard H. J. 2003. Nitrogen management. Agron. J. 95: 335 — 338.
Google Scholar
Borkowska H., Grundas S., Styk B. 1999. Plonowanie kilku odmian pszenicy jarej w zależności od poziomu nawożenia azotowego. Annales UMCS, Sec. E, 54: 21 — 29.
Google Scholar
Borkowska H., Grundas S., Styk B. 2002. Wysokość i jakość plonów niektórych odmian pszenicy jarej w zależności od nawożenia azotowego. Annales UMCS, Sec. E, 57: 99 — 103.
Google Scholar
Fatyga J., Chrzanowska-Drożdż B., Liszewski M. 1994. Wysokość i jakość plonu pszenicy jarej pod wpływem różnych dawek azotu. Zesz. Nauk. AR we Wrocławiu, Rolnictwo LXII, 254: 113 — 119.
Google Scholar
Fotyma E. 1999. Pobranie i wykorzystanie azotu przez pszenicę ozimą i jarą. Pam. Puł. 118: 143 — 152.
Google Scholar
ICC No. 107/1: Determination of the „Falling Number” according to Hagberg-Perten as a measure of the degree of alpha-amylase activity in grain and flour.
Google Scholar
ICC No. 116/1: Determination of sedimentation value (acc. to Zeleny) as an approximate measure of baking quality.
Google Scholar
ICC No. 155: Determination of the wet gluten quantity and quality (Gluten Index acc. to Perten) of whole wheat meal and wheat flour (Triticum aestivum).
Google Scholar
Kocoń A. 2005. Nawożenie jakościowej pszenicy jarej i ozimej a plon i jakość ziarna. Pam. Puł. 139: 57 — 64.
Google Scholar
Mazurek J., Jaśkiewicz B., Klupczyński Z. 1999. Plonowanie i jakość plonu pszenicy jarej w zależności od techniki nawożenia azotem. Pam. Puł. 118: 257 — 261.
Google Scholar
Mazurek J., Sułek A. 1999. Porównanie różnych dawek i technik nawożenia azotem na plon i cechy jakościowe ziarna pszenicy jarej. Pam. Puł. 118: 271 — 274.
Google Scholar
Noworolnik K., Sułek A. 1999. Porównanie efektywności nawożenia azotem zbóż jarych. Pam. Puł. 114: 289 — 293.
Google Scholar
Ralcewicz M., Knapowski T. 2004. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na wysokość plonu i wartość technologiczną pszenicy jarej. Annales UMCS, Sec. E, 59, 2: 969 — 978.
Google Scholar
Sułek A., Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Haber T. 2002. Wartość technologiczna wybranych odmian pszenicy jarej w zależności od sposobu nawożenia azotem. Pam. Puł. 130: 709 — 718.
Google Scholar
Sułek A., Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A. 2004. Wpływ różnych sposobów aplikacji azotu na plon, elementy jego struktury oraz wybrane cechy jakościowe ziarna odmian pszenicy jarej. Annales UMCS, Sec. E, 59, 2: 543 — 551.
Google Scholar
Wacławowicz R., Parylak D., Śniady R. 2005. Następczy wpływ nawożenia organicznego oraz mineralnego azotowego na plonowanie oraz wybrane cechy jakościowe ziarna pszenicy jarej. Pam. Puł. 139: 277 — 288.
Google Scholar
Woolfolk C. W., Raun W. R., Johnson G. V., Thomason W. E. Mullen R. W., Wynn K. J., Freeman K. 2002. Influence of late-season foliar nitrogen applications on yield and grain nitrogen in winter wheat. Agron. J. 94: 429 — 434.
Google Scholar
Wróbel E. 1999. Reakcja pszenicy jarej na dawkę i termin stosowania azotu. Pam. Puł. 118: 447 — 454.
Google Scholar
Authors
Grażyna Cacak-Pietrzakinoz@sggw.pl
Zakład Technologii Zbóż Katedry Technologii Żywności, SGGW, Warszawa Poland
Authors
Alicja SułekZakład Uprawy Roślin Zbożowych, IUNG — PIB w Puławach Poland
Statistics
Abstract views: 91PDF downloads: 38
License
Copyright (c) 2007 Grażyna Cacak-Pietrzak, Alicja Sułek
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.
Most read articles by the same author(s)
- Alicja Sułek, The response of new oat cultivars to nitrogen fertilization in greenhouse experiments , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 253 (2009): Regular issue