Comparison of yielding and quality of naked and hulled oats at different systems of chemical protection

Grzegorz Szumiło

dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Leszek Rachoń


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Abstract

Yielding, yield structure and grain chemical composition of naked and hulled oats at minimum and intensive chemical plant protection were compared in microplot experiments carried out in 2002–2004. The following oat traits were examined: panicle density, grain yield, weight and number of grains per panicle, and weight of 1000 grains. Chemical analyses of grain were also done. The yield of naked oats estimated in the study was lower by 22.2% than that of hulled oats. The difference essentially resulted from the lower weight of 1000 grains as well as from the smaller number of grains per panicle in naked oats. The protein content of naked oats exceeded that of hulled oats by 25.4%, and the oil content was twice as high in the naked oats. Moreover, the amount of crude fibre was five times smaller in naked oats than in hulled oats. The application of intensive chemical protection of plants significantly increased the panicle density as well as the oil content of grains in both oats varieties.


Keywords:

chemical composition, chemical plant protection, hulled oat naked oat, grain yield, nutrients

Bartnikowska E., Lange E., Rakowska M. 2000 a. Ziarno owsa — niedoceniane źródło składników odżywczych i biologicznie czynnych. Część I. Ogólna charakterystyka owsa. Białka, tłuszcze. Biul. IHAR 215: 209 — 222.
Google Scholar

Bartnikowska E., Lange E., Rakowska M. 2000 b. Ziarno owsa — niedoceniane źródło składników odżywczych i biologicznie czynnych. Część II. Polisacharydy i włókno pokarmowe, składniki mineralne, witaminy. Biul. IHAR 215: 223 — 237.
Google Scholar

Bobrecka-Jamro D., Tobiasz-Salach R. 1999. Ocena wartości gospodarczych nowych rodów owsa nagoziarnistego uprawianego w województwie rzeszowskim. Żywn. 1 (18) supl.: 90 — 96.
Google Scholar

Bobrecka-Jamro D., Tobiasz-Salach R., Szpunar-Krok E. 1999. Uprawa owsa nagoziarnistego. Pam. Puł. 114: 37 — 39.
Google Scholar

Budzyński W. 1999. Reakcja owsa na czynniki agrotechniczne przegląd wyników badań krajowych. Żywn. 1 (18) supl.: 11 — 25.
Google Scholar

Čermák B., Moudrý J. 1998. Comparison of grain yield and nutritive value of naked and husked oats. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Agricult. 66: 89 — 98.
Google Scholar

Gąsiorowski H. 2000. Wartość użytkowa owsa nagiego. Prze. Zboż.-Młyn. 7: 15 — 16.
Google Scholar

Gregorczyk A., Piech M. 2000. Porównanie dynamiki wzrostu owsa nieoplewionego z oplewionym. Biul. IHAR 215: 201 — 208.
Google Scholar

Leszczyńska D. 2002. Uprawa owsa nieoplewionego — stan obecny i przyszłość. Pam. Puł. 130: 463 — 469.
Google Scholar

Maciejewicz-Ryś J., Pisulewska E., Witkowicz R. 1997. Skład i wartość odżywcza białka owsa nagoziarnistego w zależności od gleby i wprowadzenia wsiewki seradeli. Acta Agr. Silv., Ser. Agr., 35: 73 — 83.
Google Scholar

Maciejewicz-Ryś J., Sokół K. 1999. Wartość pokarmowa ziarna owsa oplewionego (Avena sativa L.) i nagoziarnistego (A. sativa var. nuda). Żywn. 1 (18) supl.: 273 — 278.
Google Scholar

Michalski T., Osiecka B., Kowalik I. 2000. Wpływ ochrony roślin na plony i wartość paszową jęczmienia i owsa oraz ich mieszanek. Rocz. Akad. Rol. w Poz., Rol. 58: 75 — 82.
Google Scholar

Nita Z. 1999. Stan aktualny i nowe kierunki hodowli owsa w Polsce. Żywn. 1 (18) supl.: 186 — 192.
Google Scholar

Nita Z., Orłowska-Job W. 1996. Hodowla owsa nagoziarnistego w Zakładzie Doświadczalnym HAR w Strzelcach. Biul. IHAR 197: 141 — 145.
Google Scholar

Petkov K., Piech M., Łukaszewski Z., Kowieska A. 1999. Porównanie składu chemicznego i wartości pokarmowej owsa nieoplewionego i oplewionego. Żywn. 1 (18) supl.: 253 — 259.
Google Scholar

Piech M., Nita Z., Maciorowski R. 1999 a. Porównanie plonowania dwóch odmian owsa nieoplewionego z oplewionym przy dwóch poziomach nawożenia azotem. Żywn. 1(18) supl.: 137 — 141.
Google Scholar

Piech M., Nita Z., Maciorowski R. 2000. Porównanie przydatności owsa nagiego z oplewionym do uprawy w mieszankach z jęczmieniem. Rocz. Akad. Rol. w Poz., Rol., 58: 89 — 97.
Google Scholar

Piech M., Nita Z., Stankowski S. 1999 b. Porównanie plonowania mieszanek jęczmienia z owsem nieoplewionym i oplewionym. Żywn. 1 (18) supl.: 131 — 136.
Google Scholar

Pisulewska E., Kołodziejczyk M., Witkowicz R. 1997. Porównanie składu chemicznego ziarna owsa oplewionego i nagoziarnistego uprawianych w różnych warunkach siedliska. Acta Agr. Silv., Ser. Agr. 35: 99 — 106.
Google Scholar

Pisulewska E., Witkowicz R., Borowiec F. 1999. Wpływ sposobu uprawy na plon oraz zawartość i skład kwasów tłuszczowych ziarna owsa nagoziarnistego. Żywn. 1 (18) supl.: 240 — 245.
Google Scholar

Strzelecki A. W., Zdradzisz E. 1991. Owies nagi (Avena nuda) — wartość użytkowa oraz niektóre problemy hodowli i nasiennictwa. Hod. Rośl. Nasien. 5/6: 11 — 14.
Google Scholar

Szczerbińska D., Piech M., Dańczak A., Romaniszyn K. 1999. Wstępna ocena wartości owsa nieoplewionego i oplewionego w żywieniu stada reprodukcyjnego przepiórek. Żywn. 1 (18), supl.: 279 — 285. DOI: https://doi.org/10.1016/S0277-3791(98)00060-2
Google Scholar

Śniady R., Wołoszyn B. 1999. Plonowanie czeskich i polskich odmian owsa nagiego. Żywn. 1 (18) supl.: 161 — 165.
Google Scholar

Tobiasz-Salach R., Borecka-Jamro D. 2002. Wpływ gęstości siewu na plonowanie owsa oplewionego i nagoziarnistego. Fragm. Agron. (XIX), 2 (74): 71 — 78.
Google Scholar

Wróbel E., Budzyński W., Dubis B. 1999. Rolnicza, energetyczna i ekonomiczna efektywność uprawy owsa i jęczmienia jarego na glebie lekkiej. Żywn. 1 (18) supl.: 166 — 172.
Google Scholar


Published
2006-03-31

Cited by

Szumiło, G. and Rachoń, L. (2006) “Comparison of yielding and quality of naked and hulled oats at different systems of chemical protection”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (239), pp. 85–92. doi: 10.37317/biul-2006-0077.

Authors

Grzegorz Szumiło 
dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Authors

Leszek Rachoń 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Statistics

Abstract views: 64
PDF downloads: 22


License

Copyright (c) 2006 Grzegorz Szumiło, Leszek Rachoń

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.