The influence of some agrotechnical factors on grain yield and total protein content in the Almari winter wheat

Maria Ralcewicz

biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)

Tomasz Knapowski


Katedra Chemii Rolnej, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)

Abstract

The influence of sowing date and nitrogen fertilization level on grain yield, total protein content and protein yield was studied in the winter wheat cv. Almari. The field trials were carried out at the research station in Minikowo near Bydgoszcz in the years 1994–1998. Two sowing dates (optimal and two weeks delayed) and four levels of fertilization (0, 80, 120 and 160 kg N/ha) constituted the factors of the experiment. The delay of sowing date significantly decreased grain yield and total protein yield, but increased the protein content. Generally, the nitrogen fertilization increased both the grain yield and the protein content. However, the significant differences have been proven only for the dose of 80 kg per ha in grain yield, and for the dose of 120 kg per ha in total protein yield.


Keywords:

grain yield, nitrogen fertilization, protein yield, sowing date, total protein content, winter wheat

Domska D., Rogalski L. 1993. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na wartość odżywczą białka żyta i pszenicy uprawianych w warunkach północno-wschodniej Polski. Fragm. Agron. 3 (39): 59 — 67.
Google Scholar

Fatyga J. 1990. Wpływ terminów siewu i nawożenia azotem na wysokość i jakość plonów ziarna pszenicy jarej. Rocz. Nauk Roln., ser. A, 109 (1): 71 — 83.
Google Scholar

Jończyk K. 1998. Czynniki agrotechniczne najsilniej różnicujące plon pszenicy ozimej. Rocz. AR Poznań CCCVII, Roln. 52: 43 — 49.
Google Scholar

Klupczyński Z., Ralcewicz M. 1997. Wpływ nawożenia azotem, fosforem i potasem na wartość technologiczną jakościowych odmian pszenicy ozimej. Fragm. Agron. 3: 103 — 110.
Google Scholar

Klupczyński Z., Ralcewicz M. 1998. Wpływ nawożenia azotem na plon i wartość technologiczną wybranych odmian pszenicy ozimej. Rocz. AR Poznań, CCCVII, Roln. 52: 17 — 24.
Google Scholar

Klupczyński Z., Knapowski T., Ralcewicz M., Murawska B. 2000. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na wartość technologiczną chlebowych odmian pszenicy ozimej. Fertilizers and Fertilization 3 (4): 61 — 72.
Google Scholar

Knapowski T., Ralcewicz M., Klupczyński Z. 2002. The estimation of choosen parameters of the baking value of winter wheat on the influence of nitrogen fertilization. Mengen und Spurenelemente, Vol. 21, 290 — 295.
Google Scholar

Krauze A., Domska D., Koter M. 1983. Wpływ wysokiego nawożenia azotem i mikroelementów na plon białka pszenicy oraz jego wartość biologiczną. Zesz. Probl. Post. Nauk. Roln. 238: 109 — 119.
Google Scholar

Kuś J., Filipiak K., Jończyk K. 1991. Wpływ siedmiu wybranych czynników agrotechnicznych na plonowanie pszenicy ozimej. Pam. Puł. 98: 7 — 21.
Google Scholar

Mazurek J. 1994. Porównanie plonowania zbóż ozimych: pszenżyta, żyta, pszenicy i jęczmienia na glebach lżejszych przy stosowaniu różnych dawek azotu. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. LVIII, 162: 155 — 158.
Google Scholar

Micelli F., Martin M., Zerbi G. 1992. Yield, quality and nitrogen efficiency in winter wheat fertilized with increasing N levels at different times. J. Agron. Crop Sci. 168: 337 — 344. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-037X.1992.tb01017.x
Google Scholar

Podolska G. 1997. Reakcja nowych odmian i rodów pszenicy ozimej na wybrane czynniki agrotechniczne. Cz. II. Wpływ terminu siewu na plon i strukturę plonu nowych odmian i rodów pszenicy ozimej. Cz. III. Wpływ nawożenia azotem na plon i strukturę plonu nowych odmian i rodów pszenicy ozimej. Biul. IHAR. 204: 163 — 172.
Google Scholar

Podolska G., Stankowski S. 2001. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem. Biul. IHAR 218/219: 127 — 136.
Google Scholar

Ruszkowski M., Jaworska K., Podolska G. 1991. Struktura plonu rodów pszenicy ozimej w zależności od terminu siewu. Biul. IHAR 177: 109 — 114.
Google Scholar

Rutkowska A. 2002. Efektywność późnych dawek azotu w nawożeniu pszenicy jakościowej. Pam. Puł. 130: 647 — 652.
Google Scholar

Szempliński W., Budzyński W., Majewska K. 1995. The effect of the method of nitrogen fertilisation on yield and quality of bredmaking wheat. Fragm. Agron. 2 (46): 168 — 169.
Google Scholar

Wójcikiewicz M., Błażej J., Rząsa B. 1995. Produkcyjność pszenicy ozimej przy zróżnicowanym nawożeniu azotowym. Zesz. Nauk. AR Kraków, Roln. 32: 125 — 131.
Google Scholar

Wróbel E., Szempliński W. 1999. Plonowanie i wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej nawożonej zróżnicowanymi dawkami azotu. Pam. Puł. 118: 463 — 469.
Google Scholar


Published
2004-09-30

Cited by

Ralcewicz, M. and Knapowski, T. (2004) “The influence of some agrotechnical factors on grain yield and total protein content in the Almari winter wheat”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (233), pp. 39–47. doi: 10.37317/biul-2004-0032.

Authors

Maria Ralcewicz 
biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland

Authors

Tomasz Knapowski 

Katedra Chemii Rolnej, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland

Statistics

Abstract views: 62
PDF downloads: 28


License

Copyright (c) 2004 Maria Ralcewicz, Tomasz Knapowski

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.