Effect of nitrogen fertilization and sowing rates on yield and grain quality of naked and husked oat cultivars

Małgorzata Walems

iaipr@upwr.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)

Abstract

The response of two oat cultivars (naked and husked) to increasing nitrogen rates (0, 60, 90 and 120 kg N/ha) and increasing sowing rates (400, 500, 600 seeds/m2) was investigated in field trials in the years 2000–2001. Yield of grain, protein and crude fat content as well as mineral substances, vitamins from the B group, E vitamin, beta-glucans and dietary fibre were determined. Yield of the naked Akt cultivar was 33% lower than that of Deresz. Naked oat’s seeds contained more total protein and crude fat, the content of crude fibre was lower. Both the naked and husked cultivars reached the highest yield level at 60 kg/ha nitrogen doses. Increasing nitrogen rates (up to 90 kg N/ha) caused increasing percentage of total protein in grain and decreased percentage of crude fat. Effect of increasing sowing rates of the Akt cultivar caused decrease of crude fat yield. The grain of the naked cultivar had more B vitamins, E vitamin and beta-glucans, but had less dietary fibre.

 

Keywords:

chemical composition of grain, grain yield, cultivars, nitrogen fertilization, oat, sowing rate

Aman P. 1987. The variation in chemical composition of Swedish oats. Acta. Scand. 37: 347. DOI: https://doi.org/10.1080/00015128709436567
Google Scholar

AOAC. 1990. Official methods of analysis of the association on official analytical chemists. Ed. Kenneth, Helrich, Arlington, USA.
Google Scholar

Bartnikowa E., Rakowska M. 1997. Zastosowanie owsa nagiego do produkcji żywności przydatnej w profilaktyce i dietoterapii zaburzeń gospodarki lipidowej, Biul. IHAR 203: 235 — 239.
Google Scholar

Bartnikowska E., Lange E., Rakowska M. 2000 b. Ziarno owsa — niedoceniane źródło składników odżywczych i biologicznie czynnych. Cz. II. Polisacharydy i włókno pokarmowe, składniki mineralne, witaminy. Biul. IHAR 215: 223 — 235.
Google Scholar

COBORU. 1997. Zboża jare. Syntezy wyników doświadczeń odmianowych, COBORU, Słupia Wielka.
Google Scholar

Gąsiorowski H. Urbanowicz M. 1992. Owies — roślina XXI wieku. Owies w żywieniu zdrowego i chorego człowieka. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 5: 18.
Google Scholar

Grela E., Semeniuk W. 1998. Zastosowanie ziarna owsa nagiego w żywieniu świń. Trzoda Chlewna 10:
Google Scholar

— 38.
Google Scholar

Jurkowska H., Rogóż A., Wojciechowicz T. 1992. Wpływ nawożenia azotowego na zawartość składników mineralnych w zależności od wilgotności gleby. Cz. I Makroelementy, Zesz. Naukowe AR Kraków 265, z. 30: 99 — 111.
Google Scholar

Klupczyński Z. 1986. Wpływ nawożenia azotem na plon i jakość ziarna zbóż. (W): Mat. Symp. „Wpływ nawożenia na jakość plonów”.ART, Olsztyn: 82 — 102.
Google Scholar

Kosieradzka I., Fabijańska M. 1999. Zastosowanie owsa nagiego w mieszankach dla kurcząt brojlerów. Żywność, 1 (18) Supl.: 224 — 229.
Google Scholar

Kosieradzka I., Fabijańska M. 1995. Wartość biologiczna białka ziarna wybranych odmian owsa. XXV sesja Nauk. KŻZ KNZ PAN, Poznań: 37.
Google Scholar

Kozłowska-Ptaszyńska Z. 1987. Reakcja odmian owsa na usuwanie pędów bocznych nie wykłoszonych w zależności od poziomu i terminu nawożenia azotowego. IUNG Puławy R (226): 1 — 35.
Google Scholar

Król M., Wierzbicka-Kukuła A. 1975. Badania potencjalnej produktywności odmian owsa. Pam. Puł. 65: 201 — 208.
Google Scholar

Król M., Harasim A., Pawłowska J. 1991. Wpływ różnorodnej technologii uprawy na plonowanie owsa i opłacalności produkcji. JUNG Puławy ser. R 275: 51 — 69.
Google Scholar

Machalski T., Idziak R., Menzel L. 1999. Wpływ warunków pogodowych na plonowanie owsa. Żywność, 1 (18) Supl.: 46 — 52.
Google Scholar

Nita Z., Orłowska-Job W. 1990. Hodowla owsa w Zakładzie Doświadczalnym Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Strzelce. Biul. IHAR 175: 101 — 103.
Google Scholar

Nowak K., Barczak B. 1991. Wpływ dawek nawożenia azotowego na jakość białka ziarna owsa odmiany „Markus”. Zesz. Nauk. AR Kraków, 262, 34: 81 — 85.
Google Scholar

Panek K. 1989. Potrzeby wodne roślin zbożowych. Rozdział w: Potrzeby wodne roślin uprawnych. Praca zbior. Red. J. Dzieżyc, PWN, Warszawa: 50 — 85.
Google Scholar

Panek K. 1992. Działanie i współdziałanie opadów na plonowanie owsa w różnych rejonach kraju. Biul. Inf. ATR. Olsztyn, 33: 95 — 104.
Google Scholar

Pisulewska E., Witkowicz R., Borowiec F. 1999. Wpływ sposobu uprawy roli na plon oraz zawartość i skład kwasów tłuszczowych ziarna owsa nagoziarnistego. Żywność, 1 (18) Supl.: 240 — 245.
Google Scholar

Podyma W., Krzeczkowska A. 1993. Zimotrwałość odmian owsa w warunkach klimatu Polski Biul. IHAR 186: 81 — 88.
Google Scholar

Rudnicki F., Wasilewski P. 1993. Wpływ doboru gatunków i ilości opadów na wydajność jarych mieszanych zbożowych. Fragm. Agron. 4 (40): 95 — 96.
Google Scholar

Szafrański W. 1995. Wpływ poziomu i sposobu nawożenia azotowego na plonowanie wybranych odmian jęczmienia jarego i owsa w zróżnicowanych warunkach siedliskowych Podgórza. Cz. I. Współczynnik zbioru i wysokość plonu ziarna. Zesz. Nauk. AR Kraków. Roln. 300, z. 32: 99 — 111.
Google Scholar

Wolska E. Wojcieska U. 1985. Wpływ azotu na przebieg niektórych procesów fizjologicznych oraz na wielkość i strukturę plonu owsa. Pam. Puł. 86: 61 — 78.
Google Scholar

Wróbel E. 1993. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i jakość białka ziarna jęczmienia jarego i owsa uprawianych na pasze. Acta. Acad. Agricult. Tech. Olst. Agricultura. 56: 3 — 52.
Google Scholar


Published
2003-10-31

Cited by

Walems, M. (2003) “Effect of nitrogen fertilization and sowing rates on yield and grain quality of naked and husked oat cultivars ”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (229), pp. 115–124. doi: 10.37317/biul-2003-0056.

Authors

Małgorzata Walems 
iaipr@upwr.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza we Wrocławiu Poland

Statistics

Abstract views: 51
PDF downloads: 16


License

Copyright (c) 2003 Małgorzata Walems

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.