Wpływ nawożenia azotowego i gęstości siewu na wysokość i jakość plonu ziarna odmian owsa oplewionego i nagoziarnistego

Małgorzata Walems

iaipr@upwr.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)

Abstrakt

W latach 2000–2001 przeprowadzono 3 czynnikowe badania ścisłe nad reakcją 2 odmian owsa (nagoziarnistą Akt i oplewioną Deresz) na zwiększenie dawek azotu z 0 do 60, 90 i 120 kg N/ha, przy wzrastającej gęstości siewu — 400, 500, 600 ziaren/m2. Określono plon ziarna, zawartość podstawowych składników pokarmowych i mineralnych oraz zawartość witamin z grupy B, witaminy E, beta-glukanów i błonnika pokarmowego. Odmiana Akt plonowała o 33% niżej niż Deresz. Ziarno owsa nagoziarnistego zawierało więcej białka ogółem i tłuszczu surowego przy niewielkiej zawartości włókna surowego. Obydwie odmiany reagowały zwyżką plonów do dawki 60 kg N/ha. Wzrastające nawożenie azotowe (do dawki 90 kg N/ha) powodowało podniesienie zawartości białka ogółem w ziarnie owsa, obniżając jednocześnie zawartość tłuszczu surowego. Wzrastająca gęstość siewu powodowała spadek plonu tłuszczu surowego u odmiany Akt. Ziarno owsa nagiego było bogatsze w witaminy z grupy B, witaminę E i beta-glukany, natomiast zawierało mniej błonnika pokarmowego.


Słowa kluczowe:

gęstość siewu, nawożenie azotowe, odmiany, owies, plon ziarna, skład chemiczny ziarna

Aman P. 1987. The variation in chemical composition of Swedish oats. Acta. Scand. 37: 347. DOI: https://doi.org/10.1080/00015128709436567
Google Scholar

AOAC. 1990. Official methods of analysis of the association on official analytical chemists. Ed. Kenneth, Helrich, Arlington, USA.
Google Scholar

Bartnikowa E., Rakowska M. 1997. Zastosowanie owsa nagiego do produkcji żywności przydatnej w profilaktyce i dietoterapii zaburzeń gospodarki lipidowej, Biul. IHAR 203: 235 — 239.
Google Scholar

Bartnikowska E., Lange E., Rakowska M. 2000 b. Ziarno owsa — niedoceniane źródło składników odżywczych i biologicznie czynnych. Cz. II. Polisacharydy i włókno pokarmowe, składniki mineralne, witaminy. Biul. IHAR 215: 223 — 235.
Google Scholar

COBORU. 1997. Zboża jare. Syntezy wyników doświadczeń odmianowych, COBORU, Słupia Wielka.
Google Scholar

Gąsiorowski H. Urbanowicz M. 1992. Owies — roślina XXI wieku. Owies w żywieniu zdrowego i chorego człowieka. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 5: 18.
Google Scholar

Grela E., Semeniuk W. 1998. Zastosowanie ziarna owsa nagiego w żywieniu świń. Trzoda Chlewna 10:
Google Scholar

— 38.
Google Scholar

Jurkowska H., Rogóż A., Wojciechowicz T. 1992. Wpływ nawożenia azotowego na zawartość składników mineralnych w zależności od wilgotności gleby. Cz. I Makroelementy, Zesz. Naukowe AR Kraków 265, z. 30: 99 — 111.
Google Scholar

Klupczyński Z. 1986. Wpływ nawożenia azotem na plon i jakość ziarna zbóż. (W): Mat. Symp. „Wpływ nawożenia na jakość plonów”.ART, Olsztyn: 82 — 102.
Google Scholar

Kosieradzka I., Fabijańska M. 1999. Zastosowanie owsa nagiego w mieszankach dla kurcząt brojlerów. Żywność, 1 (18) Supl.: 224 — 229.
Google Scholar

Kosieradzka I., Fabijańska M. 1995. Wartość biologiczna białka ziarna wybranych odmian owsa. XXV sesja Nauk. KŻZ KNZ PAN, Poznań: 37.
Google Scholar

Kozłowska-Ptaszyńska Z. 1987. Reakcja odmian owsa na usuwanie pędów bocznych nie wykłoszonych w zależności od poziomu i terminu nawożenia azotowego. IUNG Puławy R (226): 1 — 35.
Google Scholar

Król M., Wierzbicka-Kukuła A. 1975. Badania potencjalnej produktywności odmian owsa. Pam. Puł. 65: 201 — 208.
Google Scholar

Król M., Harasim A., Pawłowska J. 1991. Wpływ różnorodnej technologii uprawy na plonowanie owsa i opłacalności produkcji. JUNG Puławy ser. R 275: 51 — 69.
Google Scholar

Machalski T., Idziak R., Menzel L. 1999. Wpływ warunków pogodowych na plonowanie owsa. Żywność, 1 (18) Supl.: 46 — 52.
Google Scholar

Nita Z., Orłowska-Job W. 1990. Hodowla owsa w Zakładzie Doświadczalnym Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Strzelce. Biul. IHAR 175: 101 — 103.
Google Scholar

Nowak K., Barczak B. 1991. Wpływ dawek nawożenia azotowego na jakość białka ziarna owsa odmiany „Markus”. Zesz. Nauk. AR Kraków, 262, 34: 81 — 85.
Google Scholar

Panek K. 1989. Potrzeby wodne roślin zbożowych. Rozdział w: Potrzeby wodne roślin uprawnych. Praca zbior. Red. J. Dzieżyc, PWN, Warszawa: 50 — 85.
Google Scholar

Panek K. 1992. Działanie i współdziałanie opadów na plonowanie owsa w różnych rejonach kraju. Biul. Inf. ATR. Olsztyn, 33: 95 — 104.
Google Scholar

Pisulewska E., Witkowicz R., Borowiec F. 1999. Wpływ sposobu uprawy roli na plon oraz zawartość i skład kwasów tłuszczowych ziarna owsa nagoziarnistego. Żywność, 1 (18) Supl.: 240 — 245.
Google Scholar

Podyma W., Krzeczkowska A. 1993. Zimotrwałość odmian owsa w warunkach klimatu Polski Biul. IHAR 186: 81 — 88.
Google Scholar

Rudnicki F., Wasilewski P. 1993. Wpływ doboru gatunków i ilości opadów na wydajność jarych mieszanych zbożowych. Fragm. Agron. 4 (40): 95 — 96.
Google Scholar

Szafrański W. 1995. Wpływ poziomu i sposobu nawożenia azotowego na plonowanie wybranych odmian jęczmienia jarego i owsa w zróżnicowanych warunkach siedliskowych Podgórza. Cz. I. Współczynnik zbioru i wysokość plonu ziarna. Zesz. Nauk. AR Kraków. Roln. 300, z. 32: 99 — 111.
Google Scholar

Wolska E. Wojcieska U. 1985. Wpływ azotu na przebieg niektórych procesów fizjologicznych oraz na wielkość i strukturę plonu owsa. Pam. Puł. 86: 61 — 78.
Google Scholar

Wróbel E. 1993. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i jakość białka ziarna jęczmienia jarego i owsa uprawianych na pasze. Acta. Acad. Agricult. Tech. Olst. Agricultura. 56: 3 — 52.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
10/31/2003

Cited By / Share

Walems, M. (2003) „Wpływ nawożenia azotowego i gęstości siewu na wysokość i jakość plonu ziarna odmian owsa oplewionego i nagoziarnistego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (229), s. 115–124. doi: 10.37317/biul-2003-0056.

Autorzy

Małgorzata Walems 
iaipr@upwr.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza we Wrocławiu Poland

Statystyki

Abstract views: 51
PDF downloads: 16


Licencja

Prawa autorskie (c) 2003 Małgorzata Walems

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.