Influence of precipitation on shaping some properties of oat grain cultivated in mountain conditions

Jan Kołodziej

kekop@urk.edu.pl
Katedra Meteorologii i Klimatologii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Krakowie (Poland)

Abstract

Source data of this work came from field experiments carried out by COBORU (National Centre for Cultivar Testing) in mountain areas (located above 550 m a.s.l.). Analysis of hull contribution percentage, mass of 1000 grains and percentage contribution of offal in oat yield was performed against the background of precipitation. Calculations were made using the modeling method that allows determining optimal quantity of precipitation in particular oat phenophases. Differentiation in water demand was demonstrated for successive oat phenophases for obtaining optimal functional characters of grain. In general, lower amount of precipitation turned out to be more advantageous for lower percentage of hull, while higher amount of precipitation was better for lower contribution of offal in oat yield. Lower precipitation during the vegetative phases of development and higher one during the generative phase favoured high mass of 1000 grains.


Keywords:

hull, mass of 1000 grains, oat, precipitation, offal

Bobrecka-Jamro D., Tobiasz-Salach R., Pilzło H. 1999. Ocena możliwości uprawy wczesnych rodów owsa warunkach Beskidu Niskiego. Polskie Tow. Tech. Żywn. 1 (18), Kraków: 84 — 89.
Google Scholar

Dzieżyc J., Nowak L., Panek K. 1987. Dekadowe wskaźniki potrzeb opadowych roślin uprawnych w Polsce. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 314: 11 — 33.
Google Scholar

Gąsiorowski H., Klockiewicz-Kamińska E., Chalcarz A., Górecka D. 1997. Charakterystyka polskiego owsa. Cz. II. Technologiczne wskaźniki jakości polskiego owsa. Biuletyn AR w Poznaniu Zakładu Technologii Zbóż. 6: 42 — 53.
Google Scholar

Kaczorowska Z. 1986. Pogoda i klimat. WSiP, Warszawa.
Google Scholar

Kuś J., Smagacz J., Kamińska M. 1999. Porównanie plonowania owsa z innymi gatunkami zbóż w trwałym doświadczeniu płodozmianowym. Polskie Tow. Techn. Żywności. Żywność 1 (18), Kraków: 60 — 68. DOI: https://doi.org/10.1002/ep.670180122
Google Scholar

Machnik R. 1973. Przyrodnicza reprezentatywność stacji doświadczalnych oceny odmian. Biul. Oc. Odm. COBORU, z. 4, PWN, Warszawa-Poznań: 23 — 86.
Google Scholar

Machnik R., Rybarczyk J. 1988. Termiczne i opadowe podobieństwo stacji doświadczalnych oceny odmian. Zeszyt 1 (23), COBORU, Słupia Wielka.
Google Scholar

Makowiecki J. 1986. Ocena zapotrzebowania ziemniaków na opady atmosferyczne metodą modelową. Zesz. Probl. PNR z. 268: 315 — 323.
Google Scholar

Metodyka badania wartości gospodarczej odmian (WGO) roślin uprawnych. 1988 Wydanie I, COBORU, Słupia Wielka.
Google Scholar

Nita Z. T. 1999. Stan aktualny i nowe kierunki hodowli owsa w Polsce. Polskie Tow. Techn. Żywn. 1 (18), Kraków: 186 — 192.
Google Scholar

Noworolnik K., Polak E., Ruszkowska B. 1981. Porównanie produkcyjności jęczmienia i owsa na glebach kompleksu żytniego słabego. Pam. Puł. 74: 113 — 122.
Google Scholar

Panek K. 1993. Czynniki plonotwórcze — plonowanie roślin. Rozdział 4, Opady. Praca zbiorowa pod redakcją J. Dzieżyca, PWN, Warszawa: 149 — 241.
Google Scholar

Panek K. 1992. Działanie i współdziałanie opadów na plonowanie owsa w różnych rejonach kraju. Biul. Inf. ART. Olsztyn, 33: 95 — 104.
Google Scholar

Pilzło H., Bobrecka-Jamro D., Tobiasz-Salach R. 1999. Skład chemiczny nowych rodów owsa uprawianego w warunkach Beskidu Niskiego. Polskie Tow. Techn. Żywn. 1, (18), Kraków: 142 — 146.
Google Scholar

Rudnicki F. 1995. Porównanie reakcji jęczmienia jarego i owsa na warunki opadowo termiczne. Fragm. Agron. 3 (47): 21 — 32.
Google Scholar

Stupnicka-Rodzynkiewicz E. Lepiarczyk A., Łabza T., Hochół T., Pasek T. 1999. Plonowanie owsa w okolicach Krakowa w zależności od warunków pogodowych i sposobu uprawy roli. Polskie Tow. Techn. Żywn. 1 (18), Kraków: 186 — 152.
Google Scholar

Ścigalska B. 1999. Plonowanie odmian owsa w zależności od gęstości siewu w warunkach regionu południowo-wschodniego. Polskie Tow. Techn. Żywn. 1 (18), Kraków: 153 — 160.
Google Scholar

Trybała M. 1996. Gospodarka wodna w rolnictwie., PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Wojciechowska U. 1993. Fizjologia owsa. Praca zbiorowa pod redakcją J. Mazurek, IUNG, Puławy, R (304).
Google Scholar


Published
2003-10-31

Cited by

Kołodziej, J. (2003) “Influence of precipitation on shaping some properties of oat grain cultivated in mountain conditions”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (229), pp. 175–183. doi: 10.37317/biul-2003-0063.

Authors

Jan Kołodziej 
kekop@urk.edu.pl
Katedra Meteorologii i Klimatologii Rolniczej, Akademia Rolnicza w Krakowie Poland

Statistics

Abstract views: 59
PDF downloads: 15


License

Copyright (c) 2003 Jan Kołodziej

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.