The condition and perspectives of seed production of grain legumes in Poland
Tadeusz Oleksiak
t.oleksiak@ihar.edu.plPlant Breeding and Acclimatization Institute — National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-3208-2023
Dagmara Pacoń
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (Poland)
http://orcid.org/0000-0002-3619-9424
Abstract
Based on production data and trends in seed production, the state and prospects of the seed market of grain legumes were analyzed. Changes in the cultivated area and production volume of these plants over the years 1990‒2019 were analyzed, together with an assessment of the potential for their seed production growth.
The share of certified seed (CS) used in the production of grain legumes and the demand for seeds in relation to the development of the domestic production of fodder plant protein were determined. Taking into account the prices of seeds, the actual and potential value of the seed market was assessed. The possibilities of further development of grain legume seed production were estimated depending on the changing demand for domestic legume seeds.
Keywords:
grain legumes, agricultural production, seed marketReferences
Augustyńska I., Bębenista A. (2019) Ekonomiczne aspekty uprawy soi i łubinu słodkiego w Polsce. Problemy Rolnictwa światowego tom 19 (XXXIV), zeszyt 2: 256–268 DOI: 10.22630/PRS.2019.19.2.40
Google Scholar
Bartkowiak- Broda I., Boros L., Oleksiak T., Boros D. (2019). Stan badań dla hodowli roślin białkowych w Polsce w celu poprawy bilansu białkowego. Biuletyn IHAR, 285, 13-15.
Google Scholar
Dzwonkowski W., Łopaciuk W. (2019). Popyt krajowy na surowce paszowe i produkcja pasz przemysłowych. Analizy Rynkowe. Rynek pasz - Stan i perspektywy, 42, 20-26.
Google Scholar
Florek J. (2017). Możliwości wykorzystania roślin strączkowych do produkcji pasz w Polsce. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, XIX(4), 40-45.
Google Scholar
Florek J, Czerwińska-Kayzer D. (2018). Uwarunkowania rozwoju rynku rodzimych roślin strączkowych w Polsce, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, XX(5), 55-61.
Google Scholar
GUS (2017) Budżety gospodarstw domowych w 2016 r. Informacje i opracowania statystyczne. ww.stat.gov.pl
Google Scholar
ISAAA (2021) International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications https://www.isaaa.org/search/default.asp
Google Scholar
Jerzak M. A. (2014). Możliwości restytucji rynku rodzimych roślin strączkowych na cele paszowe w Polsce. Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Roczniki Naukowe, XVI(3), 104-109.
Google Scholar
Jerzak M. A., Krysztofiak P. (2016). Ekonomiczne możliwości rozwoju produkcji i rynku rodzimych roślin białkowych w Polsce. Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Roczniki Naukowe, XVIII (2), 130-135.
Google Scholar
Kania J., Zając T., Śliwa J. (2017) Efektywność ekonomiczna uprawy soi i rzepaku w zachodniej części Polski. Roczniki Naukowe, tom XVIII, zeszyt 3, 133-138.
Google Scholar
Kapusta F. (2017). Rola roślin strączkowych w rolnictwie polskim. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 1, 68-78.
Google Scholar
Komisja Europejska (2018). Sprawozdanie Komisji dla Rady i Parlamentu Europejskiego w sprawie rozwoju produkcji białek roślinnych w Unii Europejskiej. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/ALL/?uri=CELEX:52018DC0757
Google Scholar
Kotecki A. (2019). Soja — nowe wyzwania polskiego rolnictwa. Biuletyn IHAR, 285, 49-50.
Google Scholar
Małecka-Jankowiak I., Blecharczyk A., Sawińska Z., Waniorek W. (2018).Wpływ następczy łubinu i grochu na plonowanie pszenicy ozimej w zależności od uprawy roli i nawożenia azotem. Fragm. Agron., 35(4), 67–79. DOI: 10.26374/fa.2018.35.43
Google Scholar
Niwińska B., Szymczyk B., Szczurek W. (2019). Perspektywy krajowej produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich oraz żywności pochodzenia zwierzęcego bez GMO. Wiadomości Zootechniczne R.LVII(4), 107-120.
Google Scholar
Oleksiak T. (2020). Rynek nasion. Analizy Rynkowe. Rynek środków produkcji dla rolnictwa – stan i perspektywy. 47, 36-43.
Google Scholar
PIORIN Obrót materiałem siewnym. http://piorin.gov.pl/nasiennictwo/ocena-materialu-siewnego/
Google Scholar
Prusiński J., Kaszkowiak E., Borowska M.. (2008). Wpływ nawożenia i dokarmiania roślin azotem na plonowanie i strukturalne elementy plonu nasion bobiku. Fragm. Agron., 25(4), 111-127.
Google Scholar
Szczebyło A., Halicka E, Łuczyńska K., (2018) Spożycie nasion roślin strączkowych w Polsce jako element modelu zrównoważonej konsumpcji żywności. Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie, z. XII, s. 35–45 doi.org/10.16926/pto.2018.12.03
Google Scholar
Authors
Tadeusz Oleksiakt.oleksiak@ihar.edu.pl
Plant Breeding and Acclimatization Institute — National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland Poland
https://orcid.org/0000-0003-3208-2023
Authors
Dagmara PacońInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Poland
http://orcid.org/0000-0002-3619-9424
Statistics
Abstract views: 681PDF downloads: 525
License
Copyright (c) 2021 Tadeusz Oleksiak, Dagmara Pacoń
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.