Porównanie odmian ziemniaka pod względem reakcji na stosowanie inhibitorów kiełkowania

Zbigniew Czerko

z.czerko@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Oddział Jadwisin (Poland)

Kazimiera Zgórska


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Oddział Jadwisin (Poland)

Magdalena Grudzińska


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Oddział Jadwisin (Poland)

Abstrakt

Badania miały na celu ograniczenie kiełkowania ziemniaków przez zastosowanie metod chemicznych i naturalnych. Badania prowadzono na 5 odmianach, Asterix, Gracja, Finezja, Oman, Wiarus. Bulwy badanych odmian przechowywano w 8°C i zaprawiano inhibitorami kiełkowania CIPC i „Talent”. Jedną kombinację przechowywano w niższej temperaturze 5°C bez zaprawiania. Ocenę przechowalniczą bulw prowadzono w 4 terminach: od stycznia do czerwca. W każdym terminie oznaczano, masę i długość kiełków, ubytki naturalne i choroby przechowalnicze. Najmniejsze kiełki wystąpiły na wszystkich badanych odmianach przechowywanych w temperaturze 8°C i zaprawianych CIPC. Zastosowanie inhibitora roślinnego „Talent” dało podobny efekt. Tylko u odmiany Wiarus w 4 terminie (czerwiec) pojawiły się rozbudzone kiełki. Przechowywanie ziemniaków w niższej temperaturze 5°C istotnie ograniczyło kiełkowanie w stosunku do przechowywania w 8oC. Największe ograniczenie kiełkowania po zastosowaniu inhibitorów CIPC i „Talent” wystąpiło na odmianach o niższej intensywności kiełkowania (Finezja, Oman, Gracja). Przechowywanie ziemniaków w 5°C spowodowało obniżenie ubytków naturalnych w stosunku do pozostałych kombinacji. Odmiany po zaprawianiu środkiem CIPC i „Talent” miały po przechowywaniu niższe porażenie chorobami przechowalniczymi niż ziemniaki niezaprawiane.

Instytucje finansujące

Praca naukowa finansowana ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego jako projekt badawczy 2389/B/P01/2008/35

Słowa kluczowe:

inhibitory kiełkowania, przechowywanie, ziemniak

Barbier N, Peters J. 2007. Fungicidal effects of carvone. 4th EAPR, Potato Processing Conf. Abstracts of papers and posters, Grantham, 17.01–18.01. 2007, UK: 26 — 27.
Google Scholar

Briddon A., McGoran G., Jina A., Saunders S., Cunnington A., Dunkan H. 2007. Improving CIPC management in bulk-stored potatoes. 4th EAPR, Potato Processing Conf. Abstracts of papers and posters, Grantham, 17.01–18.01. 2007, UK: 28 — 29.
Google Scholar

Burton W. G., Van Es A., Hartmans K. J. 1992. The physic and physiology of storage In: PM Harris (ed.) The potato crop. The Scientific Basis for Improvement. Ed 2 Chapman and Hall, London, UK: 608 — 727.
Google Scholar

Cobb L. J., Blenkisop R. W., Yada R. Y., Marangoni A. Q. 2000. The relationship between respiration and chip colour during long term storage of potato tubers. Amer. J. Potato Res. 279 – 287.
Google Scholar

Czerko Z. 2009. Wpływ odmiany i temperatury przechowywania ziemniaków na wielkość strat masy bulw. Biul. IHAR 254: 159 — 168.
Google Scholar

Czerko Z. 2011. Przechowywalność sześciu odmian ziemniaka uprawianych w latach 2007–2009. Biul. IHAR 262: 127 — 139.
Google Scholar

Daniels-Lake B. J., Prange R. K., Nowak J., Asiedu S. K., Walsh J. R. 2005. Sprout development and processing quality changes in potato tubers stored under ethylene: 1. Effects of ethylene concentration. Am. J. of Potato Res. 82: 389 — 397.
Google Scholar

Danilchenko H., Pranaitiene R., Taraseviciene Z., Venskutoniene E. 2008. The effect of inhibitors on the amino acid content in the stored potato tubers. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. z. 530: 301 — 316.
Google Scholar

Hartmans K. J., Diepenhorst P., Bakker W., Gorris L. G. M. 1995. The use of carvone in agriculture: sprout suppression of potatoes and antifungal activity against potato tuber and other plant diseases. Industral Crops and Products. 4: 3 — 13.
Google Scholar

Jariene E., Pranaitiene R., Viskelis P., Gołubowska G. 2006. The ecological aspects in the potato tuber storage. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. z. 511: 523 — 529.
Google Scholar

Kleimnkopf G. E., Oberg N. A., Olsen N. L. 2003. Sprout Inhibition in Storage: current status, new chemistries and natural compounds. Amer. J of Potato Res. 80: 317 — 327.
Google Scholar

McGowan G., Dunkan H., Briddon A., Saunders S., Cunnington A. 2007. Chlorprophanm is more active when applied at warmer temperatures.18th Triennial Conference of the EAPR. Abstracts Oulu, 24.07–29.07. 2011, Finland: 244.
Google Scholar

Lisińska G. 2006. Wartość technologiczna i jakość konsumpcyjna polskich odmian ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 81 — 94.
Google Scholar

Putz B. 2004. Reduzierende Zucker in Kartoffeln. Kartoffelbau 5: 188 — 192.
Google Scholar

Saunders S., Cunnington A., Briddon A G., Dunkan H., Mc Goran 2007. Sprout control by application of CIPC as a vapour. 4th EAPR Potato Processing Conf. Abstracts of papers and posters, Grantham, 17.01 –18.01. 2007, UK: 30 — 31.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2004 a. Wpływ odmiany ziemniaka i warunków przechowywania bulw na długość okresu uśpienia i intensywność kiełkowania. Biul. IHAR 232: 23 — 36.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2004 b. Wskaźniki procesów życiowych zachodzących w sadzeniakach ziemniaka podczas długotrwałego przechowywania. Część I. Okres uśpienia i intensywność wzrostu kiełków. Biul. IHAR 233: 219 — 236.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowski G., Zgórska K. 2005. Wpływ czynnika termicznego i odmianowego na zmiany ilościowe w czasie długotrwałego przechowywania bulw ziemniaka. Pamiętnik Puławski 139: 233 — 245.
Google Scholar

Zgórska K., Czerko Z. 2006. Rekondycjonowanie bulw przechowywanych w niskiej temperaturze — metoda ograniczająca zawartość cukrów w bulwach ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 547 — 556.
Google Scholar

Zgórska K., Czerko Z. 2008. Reakcja odmian ziemniaka na rekondycjonowanie bulw po przechowywaniu w temperaturach 3–5°C. W: Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. Szklarska Poręba. 12–15 maja. Materiały: 123 — 124.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2012

Cited By / Share

Czerko, Z., Zgórska, K. i Grudzińska, M. (2012) „Porównanie odmian ziemniaka pod względem reakcji na stosowanie inhibitorów kiełkowania”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (266), s. 121–130. doi: 10.37317/biul-2012-0012.

Autorzy

Zbigniew Czerko 
z.czerko@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Oddział Jadwisin Poland

Autorzy

Kazimiera Zgórska 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Oddział Jadwisin Poland

Autorzy

Magdalena Grudzińska 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Oddział Jadwisin Poland

Statystyki

Abstract views: 49
PDF downloads: 45


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Zbigniew Czerko, Kazimiera Zgórska, Magdalena Grudzińska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.