Wpływ inhibitorów wzrostu kiełków na barwę frytek ziemniaczanych

Magdalena Grudzińska

m.grudzinska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie, Zakład Przetwórstwa i Przechowalnictwa Ziemniaka, Oddział w Jadwisinie (Poland)

Kazimiera Zgórska


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie, Zakład Przetwórstwa i Przechowalnictwa Ziemniaka, Oddział w Jadwisinie (Poland)

Zbigniew Czerko


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie, Zakład Przetwórstwa i Przechowalnictwa Ziemniaka, Oddział w Jadwisinie (Poland)

Abstrakt

Celem pracy było określenie wpływu inhibitorów wzrostu kiełków na barwę frytek ziemniaczanych. Badania prowadzono na dwóch odmianach ziemniaka Asterix i Jelly. Ziemniaki przechowywano w temperaturze 8°C bez stosowania inhibitorów kiełkowania (kontrola) oraz z zastosowaniem preparatu Talent R i CIPC. Badania prowadzono w pięciu terminach: po zbiorze (wrzesień) oraz w miesiącach styczeń, luty, marzec i kwiecień. W każdym terminie badań z ziemniaków wykonano frytki i oznaczano barwę w trzech punktach: część przystolonowa, rdzeń wewnętrzny i wierzchołek. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że zastosowanie preparatu Talent R oraz CIPC nie wpływa na zróżnicowanie barwy frytek. Niezależnie od zastosowanego inhibitora oraz czasu przechowywania produkt otrzymany z bulw odmiany Asterix cechował się zbliżoną barwą.

Instytucje finansujące

Praca naukowa wykonana ze środków MN i Sz.W jako projekt badawczy NN 312238935

Słowa kluczowe:

barwa, frytki, inhibitory wzrostu kiełków, przechowywanie, ziemniak

Caldiz D. O, FernAndez L. V., Inchausti M. H. 2001. Maleic hydrazide effects on tuber yield, sprouting characteristics, and French fry processing quality in various potato (Solanum tuberosum L.) cultivars grown under Argentinean conditions. Amer. J. Potato Res. 78: 119 — 128.
Google Scholar

Coleman W. K. 1998. Carbon dioxide, oxygen and ethylene effects on potato tuber dormancy release and sprout growth. Ann. Bot. 82: 21 — 27.
Google Scholar

Copp L. J, Blenkinsop R. W, Yada R. Y, Marangoni A.G. 2000. The relationship between respiration and chip color during long-term storage of potato tubers. Am. J. Potato Res. 77: 279 — 287.
Google Scholar

Czerko Z., Zgórska K., Grudzińska M. 2010. Czynniki ograniczające kiełkowanie ziemniaków podczas przechowywania. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 577: 243 — 252.
Google Scholar

Daniels-Lake B., Prange R., Kalt W., Liew C., Walsh J., Coffin R. 1996. The effect of ozone and 1,8-cineole on sprouting, fry color and sugar of stored Russet Burbank potatoes. Am. Potato J. 73: 469 — 481.
Google Scholar

ELbashir H. A., Ahmed A. H., Yousif K. S. 2011. Effect of spearmint oil on sprouting and processing quality of Diamant and Sinora potato varieties. Cur. Res. J. of Biol. Sci. 3: 530 — 534.
Google Scholar

Grudzińska M., Zgórska K. 2008. Wpływ zawartości cukrów w bulwach ziemniaka na barwę chipsów. Żyw. Nauka. Technol. Jakość 5: 107 —115.
Google Scholar

Grudzińska M. 2008. Wpływ warunków przechowywania ziemniaka na jednolitość barwy frytek. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 530: 335 — 342.
Google Scholar

Grudzińska M., Zgórska K. 2010. Wpływ efektywności zabiegu rekondycjonowania wybranych odmian bulw ziemniaka na barwę frytek. Nauka, Przyr. Technol. 4: 1 — 17.
Google Scholar

Grudzińska M., Zgórska K. 2011. Wpływ zabiegu rekondycjonowania na zmniejszenie zawartości cukrów redukujących w bulwach badanych odmian ziemniaka. Biul. IHAR 259: 211 — 217.
Google Scholar

Hartmans K. J., Diepenhorst P., Bakker W., Gorris L. G. M. 1995. The use of carvone in agriculture: sprout suppression of potatoes and antifungal activity against potato tuber and other plant diseases. Industrial Crops and Products 4: 3 — 13.
Google Scholar

Hebeisen T., Ballmer T., Guthapfel N., Torche J.M., Reust W. 2005. Suitable potato varieties reduce acrylamide formation in processed products and dishes, 16th Triennial Conference of the European Association for Potato Research. July 17–22, Bilbao, Spain 2005: 496 — 500.
Google Scholar

Kalt W., Prange R. K., Daniels-Lake B. J. 1999. Alternative compounds for the maintenance of processing quality of stored potatoes (Solanum tuberosum). J. of Food Proc. Preservation, 23: 71 — 81.
Google Scholar

Kazunori H., Ken-Ichi K., Mochihumi M., Hiroshi K. 2003. Sugar and starch contents of processing potatoes during reconditioning. Food Preservation Sci. 29: 95 — 100.
Google Scholar

Kleinkopf G. E., Oberg N. A., Olsen N. L. 2003. Sprout inhibition in storage: Current status, new chemistries and natural compounds, Amer. J. of Potato Res., 80: 317 — 327.
Google Scholar

Lewis M. D., Kleinkopf G. E., Shetty K. K. 1997. Dimethylnaphthalene and diisopropylnaphthalene for sprout control in storage: 1. application methodology and efficacy. Am. Potato J. 74:183 — 197.
Google Scholar

Mazza G. 1983. Correlations between quality parameters of potatoes during growth and long-term storage. Am. Potato J. 60: 145 — 159.
Google Scholar

Prange R., Kalt W., Daniels-Lake B., Liew C., Walsh J., Dean P., Coffin R., Page R. 1998. Using ethylene as a sprout control-agent in stored “Russet Burbank” potatoes. J. Am. Soc. Hort. Sci. 123: 463 — 469.
Google Scholar

Pritchard M. K., Scanlon M. G. 1997. Mapping dry matter and sugar in potato tubers for prediction of whole tuber process quality. Can. J. Plant Sci.: 461 — 477.
Google Scholar

Rastovski A., Van Es A. 1981. Storage of potatoes. Pudoc. Wageningen: 82 — 98.
Google Scholar

Sowokinos J. R. 2007. The canon of potato science: carbohydrate metabolism. Potato Res. 50: 367 — 370.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G., Zgórska K. 2006. Wpływ czynnika termicznego i odmianowego na zmiany ilościowe w czasie długotrwałego przechowywania bulw ziemniaka. Pam. Puł. 139: 233 — 243.
Google Scholar

Teper-Bamnolker P., Dudai N., Fischer R., Belausov E., Zemach H., Shoseyov O., Eshel D. 2010. Mint essential oil can induce or inhibit potato sprouting by differential alteration of apical meristem. Planta 232: 179 — 186.
Google Scholar

Zgórska K., Czerko Z. 2006. Rekondycjonowanie bulw przechowywanych w niskich temperaturach — metodą ograniczającą zawartość cukrów redukujących w bulwach ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 547 — 556.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2012

Cited By / Share

Grudzińska, M., Zgórska, K. i Czerko, Z. (2012) „Wpływ inhibitorów wzrostu kiełków na barwę frytek ziemniaczanych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (265), s. 149–156. doi: 10.37317/biul-2012-0048.

Autorzy

Magdalena Grudzińska 
m.grudzinska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie, Zakład Przetwórstwa i Przechowalnictwa Ziemniaka, Oddział w Jadwisinie Poland

Autorzy

Kazimiera Zgórska 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie, Zakład Przetwórstwa i Przechowalnictwa Ziemniaka, Oddział w Jadwisinie Poland

Autorzy

Zbigniew Czerko 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie, Zakład Przetwórstwa i Przechowalnictwa Ziemniaka, Oddział w Jadwisinie Poland

Statystyki

Abstract views: 143
PDF downloads: 45


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Magdalena Grudzińska, Kazimiera Zgórska, Zbigniew Czerko

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.