Analiza podobieństwa rodzin mieszańcowych truskawki powtarzającej owocowanie pod względem wielkości i jakości plonu owoców

Leszek Sieczko

leszek_sieczko@sggw.edu.pl
Katedra Doświadczalnictwa i Bioinformatyki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Poland)

Agnieszka Masny


Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach (Poland)

Wiesław Mądry


Katedra Doświadczalnictwa i Bioinformatyki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Poland)

Edward Żurawicz


Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach (Poland)

Abstrakt

W pracy podjęto próbę wyznaczenia związków pomiędzy plonem owoców truskawki powtarzającej owocowanie i cechami jakości owoców. Użyte do analizy statystycznej dane (wyniki) oceny polowej 1280 siewek, należących do 32 rodzin mieszańcowych pochodziły z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. Zmienność obiektów badano z użyciem analizy składowych głównych, a następnie zastosowano hierarchiczną analizę skupień metodą Warda do wydzielania 3 grup jednorodnych.


Słowa kluczowe:

hierarchiczna analiza skupień, analiza składowych głównych, cechy jakości owoców, plon owoców, truskawka powtarzająca owocowanie

Anonim. 1999. SPSS 10.0 Syntax Reference Guide. Prentice Hall.
Google Scholar

Bulińska-Radomska Z. 2000. Enzyme polymorphism and adaptation in strawberry clover (Trifolium fragiferum L.). Genetic Resources and Crop Evolution, Vol. 47, 2: 197 — 205.
Google Scholar

Fuentes F. F., Martinez E. A., Hinrichsen P. V., Jellen E. N., Maughan P. J. 2008. Assessment of genetic diversity patterns in Chilean quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) germplasm using multiplex fluorescent microsatellite markers. Conservation Genetics, Vol. 10, 2: 369 — 377.
Google Scholar

Gatnar E. 1995. Klasyfikacja danych za pomocą pakietu statystycznego SPSS for Windows. Akademicka Oficyna Wydawnicza PLJ, Warszawa.
Google Scholar

Griffing B. 1956. Concept of general and specific combining ability in relation to diallel crosses systems. Austr. J. Biol. Sci. 9: 463 — 493.
Google Scholar

Gurrieri F., Audergon J. M., Albagnac G., Reich M. 2001. Soluble sugars and carboxylic acids in ripe apricot fruit as parameters for distinguishing different cultivars. Euphytica 117: 183 — 189.
Google Scholar

Hansche P. E., Bringhurst R. S., Voth V. 1968. Estimates of genetic and environmental parameters in the strawberry. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 92: 338 — 345.
Google Scholar

Hortyński J. A. 1987. Dziedziczenie niektórych cech ilościowych truskawki (Fragaria x ananassa Duch.). Metody i problemy oszacowań. Wydawnictwo AR Lublin.
Google Scholar

Mguis K, Brahim N. B., Albouchi A., Yakkoubi-Tej M., Mahjoub A., Ouerghi Z. 2008. Phenotypic responses of the wild wheat relative Aegilops geniculata Roth and wheat (Triticum durum Desf.) to experimentally imposed salt stress. Genetic Resources and Crop Evolution, 55: 665 — 674.
Google Scholar

Morrison D. F. 1990. Wielowymiarowa analiza statystyczna. PWN, Warszawa.
Google Scholar

Sieczko L., Mądry W., Zieliński A., Paderewski J., Urbaś-Szwed K. 2004. Zastosowanie analizy składowych głównych w badaniach nad wielocechową charakterystyką zmienności genetycznej w kolekcji zasobów genowych pszenicy twardej (Triticum durum L.). Colloquium Biometryczne T. 34: 223 — 239.
Google Scholar

Teklu Y., Hammer K., Roder M. S. 2007. Simple sequence repeats marker polymorphism in emmer wheat (Triticum dicoccon Schrank): Analysis of genetic diversity and differentiation. Genetic Resources and Crop Evolution, 54: 543 — 554.
Google Scholar

Ward J. H. 1963. Hierarchical grouping to optimize an objective function. J. Am. Statist. Assoc. 58: 236 — 244.
Google Scholar

Wu B., Quilot B., Kervella J., Genard M., Li S. 2003. Analysis of genotypic variation of sugar and acid contents in peaches and nectarines through the Principle Component Analysis. Euphytica 132: 375 — 384.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2008

Cited By / Share

Sieczko, L. (2008) „Analiza podobieństwa rodzin mieszańcowych truskawki powtarzającej owocowanie pod względem wielkości i jakości plonu owoców”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (250), s. 297–307. doi: 10.37317/biul-2008-0027.

Autorzy

Leszek Sieczko 
leszek_sieczko@sggw.edu.pl
Katedra Doświadczalnictwa i Bioinformatyki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Poland

Autorzy

Agnieszka Masny 

Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach Poland

Autorzy

Wiesław Mądry 

Katedra Doświadczalnictwa i Bioinformatyki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Poland

Autorzy

Edward Żurawicz 

Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach Poland

Statystyki

Abstract views: 35
PDF downloads: 38


Licencja

Prawa autorskie (c) 2008 Leszek Sieczko, Agnieszka Masny, Wiesław Mądry, Edward Żurawicz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2 3 4