Zróżnicowanie podatności wybranych odmian ziemniaka na ciemną plamistość pouszkodzeniową bulw

Leszek Domański

l.domanski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów (Poland)

Krystyna Michalak


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów (Poland)

Ewa Zimnoch-Guzowska


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów (Poland)

Abstrakt

W latach 2004–2006 oceniono zróżnicowanie podatności 48 odmian ziemniaka z krajowego rejestru na ciemną plamistość pouszkodzeniową (CPP). Do zainicjowania reakcji ciemnej plamistości bulw został wykorzystany heksagonalny bęben ze sklejki drewnianej. Test przeprowadzono w połowie lutego na próbie 25 bulw z każdej odmiany, o średnicy 55–65 mm, wolnych od uszkodzeń. Ocenę podatności bulw na CPP wyrażano w formie dwóch parametrów: (1) przeciętnej liczby ciemnych plam pouszkodzeniowych na bulwie, (2) procentu bulw wolnych od plam. Wśród ocenianej puli odmian stwierdzono znaczne genetyczne zróżnicowanie pod względem CPP. Dość wysoki stopień genetycznego uwarunkowania (Hb = 0,67–0,71) tej cechy wskazuje, że pula genowa zawarta w grupie odmian o małej podatności na CPP (Vineta, Pirol, Denar, Vitara, Impala, Andromeda, Rosalind, Augusta, Kolia, Kuklik, Bila) może być wykorzystana do podniesienia tolerancji na CPP w nowych populacjach hodowlanych na drodze krzyżowania i selekcji.


Słowa kluczowe:

ciemna plamistość pouszkodzeniowa, odmiany ziemniaka, odziedziczalność

Anscombe F. J. 1948. The transformation of Poisson, binominal and negative binominal data. Biometrica 35: 246 — 254.
Google Scholar

Brook R. C. 1996. Potato bruising. How and why emphasizing blackspot bruise. Running Water Publishing, Michigan, USA.
Google Scholar

Czerko Z., Gastoł J., Manikowski Z. 1985. Wpływ dwóch metod zbioru na trwałość przechowalniczą ziemniaków ze szczególnym uwzględnieniem uszkodzeń mechanicznych. Biul. Inst. Ziemn. 33: 29 — 136.
Google Scholar

Dean B. B., Jackowiak N., Nagel M., Pavek J., Corsini D. 1993. Blackspot pigment development of resistant and susceptible Solanum Tuberosum L. genotypes at harvest and during storage measured by three methods of evaluation. Am. Potato J. 70: 201 — 217.
Google Scholar

Douches D. S., Chase R. W., Coombs J., Flecher K., Frank L., Driscoll J., Estellee E., Hammerschmidt R., Kirk W. 2003. Seventy-second annual report by Michigan State University. In: National Germplasm Evaluation and Enhancement Report, 2001. Ed. by K.G. Haynes. Seventy-Second Annual Report by Cooperators. US Department of Agriculture, Agricultural Research Service, ARS-162: 171 — 199.
Google Scholar

Edgell T., Brierley E.R., Cobb A.H. 1998. An ultrastructural study of bruising in stored potato tubers. Annals of Applied Biology 132: 143 — 150.
Google Scholar

Hughes J. C., Grant A., Faulks R. M. 1975. Susceptibility of tubers to internal damage (blackspot). Potato Res. 18: 338 — 339.
Google Scholar

Kuźniewicz M., Bittner K., Fechner E. 1986. Lagerungsverluste bei Kartoffeln in Abhängigkeit von unterschiedlichen Aufbereitungsterminen. Feldwirtschft 7: 314 — 316.
Google Scholar

Matheis G. 1987. Polyphenol oxidase and enzymatic browning of potatoes (Solanum tuberosum). I. Properties of potato polyphenol oxidase. Chemie, Mikrobiologie, Technologie der Lebensmittel 11: 5 — 12.
Google Scholar

Mondy N.I., Klein B.P., Smith L.I. 1960. The effect of maturity and storage on phenolic content, enzymatic activity and discoloration of potatoes. Food Res. 25: 693 — 705.
Google Scholar

Pavek J., Corsini D., Nissley F. 1985. A rapid method for determining blackspot susceptibility of potato clones. Am. Potato J. 62: 511 — 517.
Google Scholar

Peterson C. L., Hall C. V. 1975. Dynamic mechanical properties of the Russet Burbank potato as related to temperature and bruise susceptibility. Abstr. Am. Potato J. 52: 289.
Google Scholar

Stark J. C., Corsini D. L., Hurley P. J., Dwelle R. B. 1985. Biochemical characteristics of potato clones differing in blackspot susceptibility. Am. Potato J. 62: 657 — 666.
Google Scholar

Storey R. H. J., Davies H. V. 1992. Tuber quality. In: Harris (Ed.) The Potato Crop. Chapman Hall, Londyn: 507 — 569.
Google Scholar

Zgórska K. 1989. Biologiczne I ekologiczne czynniki warunkujące podatność bulw ziemniaka na powstawanie ciemnej plamistości pouszkodzeniowej. Bonin, str. 1 — 91.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2000. Czynniki wpływające na ciemną plamistość pouszkodzeniową. Biul. IHAR 213: 253 — 259.
Google Scholar

Internet: Anonim. European Potato Database. http://www.europotato.org.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2007

Cited By / Share

Domański, L., Michalak, K. i Zimnoch-Guzowska, E. (2007) „Zróżnicowanie podatności wybranych odmian ziemniaka na ciemną plamistość pouszkodzeniową bulw”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (246), s. 145–149. doi: 10.37317/biul-2007-0014.

Autorzy

Leszek Domański 
l.domanski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów Poland

Autorzy

Krystyna Michalak 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów Poland

Autorzy

Ewa Zimnoch-Guzowska 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów Poland

Statystyki

Abstract views: 424
PDF downloads: 18


Licencja

Prawa autorskie (c) 2007 Leszek Domański, Krystyna Michalak, Ewa Zimnoch-Guzowska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.