Straty podczas przechowywania ziemniaków w przechowalni z nawilżaniem i bez nawilżania

Zbigniew Czerko

z.czerko@ihar.edu.pl
Zakład Przechowalnictwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Jadwisin (Poland)

Abstrakt

Porównano 2 przechowalnie z różnymi systemami wentylacji pod względem utrzymania parametrów termiczno-eksploatacyjnych oraz powstawania strat przechowalniczych w przechowalni o składowaniu luzem bez nawilżania oraz luzem z systemem nawilżania. W obu przechowalniach była utrzymywana temperatura na poziomie 8C w długotrwałym okresie przechowywania. System wentylacji w obu przechowalniach pracował średnio 5,0 h/dobę Niższa wartość deficytu prężności pary wodnej (WVPD) była w przechowalni z nawilżaniem. Porównano straty przechowalnicze powstałe w wyniku chorób i ubytków naturalnych. Wyższe ubytki naturalne były w przechowalni o składowaniu luzem bez nawilżania w porównaniu do przechowalni o składowaniu luzem z nawilżaniem, odpowiednio 4,9% i 4,0%. Gnicie ziemniaków w wyniku rozwoju mokrej zgnilizny wystąpiło w obu przechowalniach tylko w górnej części pryzmy (0,5%), i nieznacznie większe było w przechowalni z nawilżaniem.


Słowa kluczowe:

nawilżanie, przechowalnie, straty przechowalnicze, ziemniak

Brazda G. 1969. Die Abhängigkeit des Beluftungserfolges von der Ausreife der Kartoffeln Soato und Pflanz-gut. 7: 122 — 125.
Google Scholar

Burton W. G. 1973. Physiological and biochemical changes in the tuber as affected by storage conditions. Proc. 5th Trien. Conf. EAPR, Norwich: 63 — 81.
Google Scholar

Czerko Z. 2004. Porównanie strat w ziemniakach przechowywanych w komorach z systemem wentylacji z nawilżaniem i bez nawilżania. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 500: 433 — 438.
Google Scholar

Hunter J. H. 1983. External heat and moisture balance for potato storage. Am. Soc. Agri. Engin. Paper 83 — 4081.
Google Scholar

Kubicki K. 1988. Biologiczne i techniczne uwarunkowania przechowywania ziemniaków. PWN, Warszawa.
Google Scholar

Leppack E. 1991. Versuche zur Kartoffellagerung KTBL — Versuchstation Dethlingen. Jahresbericht 1990/91: 18 — 24
Google Scholar

Rasmussen R. 1987. Effect of moistening of the ventilating air in older bin store houses with aisle. 10th Trien. Conf. EAPR Aalborg-Denmark: 341 s.
Google Scholar

Sparks W. C., Summers L. V. 1974. Potato weight losses quality changes and cost relationships during storage. Idaho, Agric. Ex. Stat. Bull. 535: 14 s.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/30/2007

Cited By / Share

Czerko, Z. (2007) „Straty podczas przechowywania ziemniaków w przechowalni z nawilżaniem i bez nawilżania”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (243), s. 245–250. doi: 10.37317/biul-2007-0089.

Autorzy

Zbigniew Czerko 
z.czerko@ihar.edu.pl
Zakład Przechowalnictwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Jadwisin Poland

Statystyki

Abstract views: 41
PDF downloads: 28


Licencja

Prawa autorskie (c) 2007 Zbigniew Czerko

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.