Przemiany i gromadzenie głównych składników w dojrzewających ziarniakach zbóż

Krzysztof Kulka


Akademia Rolniczo-Techniczna - Olsztyn, Instytut Biologii Roślin (Poland)

Abstrakt

Autor omawia w przeglądzie sposób i kolejność, w jakiej podstawowe składniki są magazynowane w rozwijających się i dojrzewających ziarnach zbóż. Przedstawia ogólny plan syntezy i akumulacji w ziarnach kwasów nukleinowych, białek, węglowodanów, lipidów i regulatorów wzrostu. Ujawnia przebieg biosyntezy białek rezerwowych zachodzącej w bielmie, kładąc nacisk na rolę wolnych i związanych polisomów, które biorą udział w tym procesie.


Słowa kluczowe:

nasiennictwo, dojrzewanie ziarna zbóż

Abdul-Baki A. A., Baker J. E. 1973. Seed Sci. Technol. 1: 88-126.
Google Scholar

Abu-Guendia M., D'Appolonia B. L. 1972. Cereal Chem. 49: 664-676. DOI: https://doi.org/10.1021/ed049p664
Google Scholar

Adams C. A., Novellie L., Liebenberg N. W. 1976. Cereal Chem. 53: 1-12.
Google Scholar

Bayer C. D., Shannon J. C., Garwood D. L., Creech R. G. 1976. Cereal Chem., 53: 327-337.
Google Scholar

Brandt A., 1976. Cereal Chem. 53: 890-901. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1600-0404.1976.tb04330.x
Google Scholar

Dexter J. E., Dronzek B. L .. 1975. Cereal Chem., 52: 577-596 DOI: https://doi.org/10.1021/ed052p596
Google Scholar

Duffus C. M., Rosie R. 1975. Phytochemistry, 14: 319-323. DOI: https://doi.org/10.1016/0031-9422(75)85082-5
Google Scholar

Dure L. S. 1975. Ann. Rev. Plant Physiol., 26: 259-278. DOI: https://doi.org/10.1146/annurev.pp.26.060175.001355
Google Scholar

Flint D., Ayers G. S„ Ries S. K. 1975, Plant Physiol., 56: 381-384. DOI: https://doi.org/10.1104/pp.56.3.381
Google Scholar

Goldbach H., Michael G„ 1976. Crop Sci., 16: 797-799. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1976.0011183X001600060015x
Google Scholar

Górecki R. 1976. Bull. Acad. Polon. Sci., Ser Sci. Biol., 24: 403-407. DOI: https://doi.org/10.1002/nadc.19760241608
Google Scholar

Górecki R., Kulka K. 1979. Zeszyty Nauk. AR-T w Olsztynie.
Google Scholar

Grzesiuk St. 1961. Zeszyty Nauk. WSR w Olsztynie, 11: 3-18.
Google Scholar

Grzesiuk St. 1971. Zeszyty Probl. Post. Nauk Roln., 113: 29-67.
Google Scholar

Harrb N. ,Juliano B. O. 1977. Ann. Bot., 41: 1-5.
Google Scholar

Jankins L. D., Loncy D. P., Meredith P. 1974. Cereal Chem., 51: 718-733.
Google Scholar

Jenner C. F. 1968. Plant Physiol., 43: 41-49 DOI: https://doi.org/10.1104/pp.43.1.41
Google Scholar

Jennings A. C., Morton R. K. 1963. Austral. J. Biol. Sci, 16: 332-341. DOI: https://doi.org/10.1071/BI9630332
Google Scholar

Johari R. P., Mehta S. L., Naik M. S. 1977. Phytochemistry, 16: 19-24. DOI: https://doi.org/10.1016/0031-9422(77)83005-7
Google Scholar

Jones R. A., Larkins B. A., Tsai C. Y. 1977. Plant Physiol., 59: 525-529 i 733-739. DOI: https://doi.org/10.1104/pp.59.4.525
Google Scholar

King R. W. 1976. Planta, 132: 43-52. DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-349-15695-5_5
Google Scholar

Kolesnik T. J., Pavlov A. N., 1977. Fizjol. i Biochim. Kult. Rast. 9: 244-248.
Google Scholar

Konariev W. G., Pavlov A. N., Sajachmetov J. F., Kolcsnik T. J. 1974. Fizjol. Rast., 21: 931-938.
Google Scholar

Koźmina N. P. 1970. Biochimija zierna i produktov jego pererabotki, Izd. Kolos, Moskva.
Google Scholar

Kretovic W. L. 1971. Osnovy biochimii rastienij, Izd. Wyssaja Skala Moskva.
Google Scholar

Kulka K. 1966. Acta Soc. Bot. Polon„ 35: 17-24. DOI: https://doi.org/10.5586/asbp.1966.003
Google Scholar

Letham D. S., Parker C. W„ Duke C. C. i in. 1977. Ann. Bot. 40: 261-263. DOI: https://doi.org/10.1679/aohc1950.40.261
Google Scholar

Luthe D. S„ Peterson D. M. 1977. Plant Physiol., 59: 836-841. DOI: https://doi.org/10.1104/pp.59.5.836
Google Scholar

MacConnel W. 1969. Can. J. Biochem., 1: 19-23. DOI: https://doi.org/10.1139/o69-004
Google Scholar

MacGregor A. W., La Berge D. E., Meredith W. O. S. 1971. Cereal Chem., 48: 225-269.
Google Scholar

McWha J. A. 1975. J. Exp. Bot., 26: 823-827. DOI: https://doi.org/10.1093/jxb/26.6.823
Google Scholar

Michael G., Seiler-Kelbitsch H. 1972. Crop Sci., 12: 162-165. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1972.0011183X001200020002x
Google Scholar

Morrison J. N., Kuo J., O'Brien T. P. 1975, 123: 105-116. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00383859
Google Scholar

Mounla M. A. K. H., Michael G. 1973. Physiol. Plant., 29: 273-276. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1399-3054.1973.tb03106.x
Google Scholar

Necajev A. P., Sandler Ż. J. 1975. Lipidy ziarna, Izd. Kolos, Moskva
Google Scholar

Necajev A. P., Doronina O. D., Gejko N. S., Stojanova W. G. 1977. Fizjol. i Biochim. Kult. Rast., 9: 346-351.
Google Scholar

Novikova N. G., Necajev A. P., Eremenko T. W., Bajkov W. G. 1972, Fizjol. Rast., 20: 896-899.
Google Scholar

Ovcalrov K. E. 1976. Fizjologia formirowanija i prorastanija semjan, Izd. Kolos, Moskva.
Google Scholar

Pavlov A. N. 1967. Nakoplcnije biclka w zernc psenicy i kukuruzy, Izd. Nauka. Moskva.
Google Scholar

Pavlov A. N. 1972. Fizjol. i Bioch. Kult. Rast. 4: 464-471.
Google Scholar

Pavlov A. N., Lobanova N. V.l., Kolesnik T. J. 1973. Fizjol. Rast., 20: 790-797 .
Google Scholar

Pavlov A. N., Burakajeva B. Ch., Kolesnik T. J. 1975. DAN SSR, 221: 993-995.
Google Scholar

Pavlov A. N., Konariev W. G., Kolesnik T. J. 1975. Fizjol. Rast. 22: 80-83.
Google Scholar

Perez C. M., Perdon A. A„ Resurrection A. P. i in. 1975. Plant Physiol. 56: 579-583. DOI: https://doi.org/10.1104/pp.56.5.579
Google Scholar

Petipskaja W. S„ Krasnook P. N. 1973. Fizjol. Rast., 20: 510-515.
Google Scholar

Piskornik Z., Bandurski R. 1972. Plant Physiol., 50: 172-176. DOI: https://doi.org/10.1104/pp.50.1.176
Google Scholar

Plcskov B. P. 1975. Biochimija sielskochoziajstvennych rastenij, Izd. Kolos, Moskva.
Google Scholar

Rejowski A. 1964. Bull. Acad. Polon. Sci., Ser. Sci. Biol., 12: 223-236.
Google Scholar

Rejowski A. 1969. Bull. Acad. Polon. Sci., Ser. Sci. Biol., 27: 641-644.
Google Scholar

Sakri T. A. K., Shannon J. C. 1975. Plant Physiol., 55: 881-889. DOI: https://doi.org/10.1104/pp.55.5.881
Google Scholar

Shannon J.C. 1974. Ccreal Chem. 51: 798-809. DOI: https://doi.org/10.1021/ed051p798
Google Scholar

Simonds D. H. 1972. Cereal Chem. 4S: 212-222. DOI: https://doi.org/10.1001/jama.1972.03210020058022
Google Scholar

Skarsaune S. K., Youngs V. L., Gilles K. A., 1970. Cereal Chem. 47: 533-542.
Google Scholar

Słomiński B. 1977. Dynamika endogennych hormonów roślinnych w dojrzewającym ziarnie jęczmienia jarego. Olsztyn, AR-T (praca doktorska).
Google Scholar

Słomiński B., Rejowski A., Nowak J. 1979. Physiol. Plant., 38.
Google Scholar

Sodek L., Sliva w. J., 1977. Plant Physiol., 60: 602-609. DOI: https://doi.org/10.1104/pp.60.4.602
Google Scholar

Tsai C. Y., Salamini F., Nelson D. E. 1970. Plant Physiol., 46: 229-306. DOI: https://doi.org/10.1104/pp.46.2.299
Google Scholar

Turner J. F., Turner D. H. 1975. Ann. Rev. Plant Physiol., 26: 159-186. DOI: https://doi.org/10.1146/annurev.pp.26.060175.001111
Google Scholar

Ueda M., Ehmann A„ Bandurski R. S., 1970. Plant Physiol., 46: 715-719. DOI: https://doi.org/10.1104/pp.46.5.715
Google Scholar

Wheeler A. W. 1972. Ann. App. Biol., 72: 327-334. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1744-7348.1972.tb01300.x
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/30/1980

Cited By / Share

Kulka, K. (1980) „Przemiany i gromadzenie głównych składników w dojrzewających ziarniakach zbóż”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (138), s. 55–67. doi: 10.37317/biul-1980-0005.

Autorzy

Krzysztof Kulka 

Akademia Rolniczo-Techniczna - Olsztyn, Instytut Biologii Roślin Poland

Statystyki

Abstract views: 10
PDF downloads: 2


Licencja

Prawa autorskie (c) 1980 Krzysztof Kulka

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.