Reakcja owsa nagoziarnistego i oplewionego na termin i gęstość siewu

Bogdan Dubis

dziekanat.wril@uwm.edu.pl
Katedra Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Poland)

Wojciech Budzyński


Katedra Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Poland)

Abstrakt

Zbadano i opisano plonowanie owsa oplewionego i nagoziarnistego w łanie o zróżnicowanym zagęszczeniu roślin, uprawianego w warunkach wczesnego i opóźnionego siewu. Owies nagoziarnisty Akt wykazał niższy o 30% poziom plonowania niż oplewiony Borowiak. Po usunięciu plewki z ziarna plon formy nagoziarnistej zrównał się z plonem formy oplewionej. Dwutygodniowe opóźnienie wysiewu w stosunku do możliwie najwcześniejszego skutkowało spadkiem plonu ziarna odmiany oplewionej Borowiak o 2% a odmiany nagoziarnistej Akt o 11%. Zarówno wpływ samego terminu siewu, jak i jego interakcja z odmianą były statystycznie udowodnione. Wykazano istotny wzrost plonu ziarna odmiany Akt pod wpływem zwiększonego wysiewu do 800 ziarniaków na 1 m2. Nie udowodniono takiej zależności u oplewionej odmiany Borowiak. Zwiększona gęstość siewu owsa nie rekompensowała skutków obniżki plonu wynikającej z opóźnienia siewu.


Słowa kluczowe:

gęstość siewu, owies, plon, termin siewu

Budzyński W., Wróbel E., Dubis B. 1999. Reakcja owsa nagiego na czynniki agrotechniczne. Żywność. Nauka, Technologia, Jakość 1 (18): 97 — 103.
Google Scholar

COBORU. 2001. Lista opisowa odmian. COBORU, Słupia Wielka.
Google Scholar

Dzieżyc J., Nowak L., Puzek K. 1997. Dekadowe wskaźniki potrzeb opadowych roślin uprawnych w Polsce. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 314: 11 — 33.
Google Scholar

Kosieradzka I. 1995. Owies nagi — zboże paszowe. Drobiarstwo, 10: 28 — 29.
Google Scholar

Kozłowska-Ptaszyńska Z., Pawłowska J., Woch J. 1997. Termin i gęstość siewu nowych odmian owsa. IUNG Puławy: 12 — 24.
Google Scholar

Kozłowska-Ptaszyńska Z. 1999. Zmiany w plonowaniu, strukturze plonu i budowie przestrzennej łanu dwóch odmian owsa w zależności od gęstości siewu. Żywność. Nauka, Technologia, Jakość 1(18): 33 — 37.
Google Scholar

Koźmiński Cz., Michalska B. 1992. Wpływ terminu siewu na plonowanie owsa. Biul. Inf. ART. Olsztyn, 33: 105 — 114.
Google Scholar

Mazurek J. 1995. Wczesny siew owsa — wyższe plony. Agrochemia 2: 3 — 4.
Google Scholar

Michalski T., Idziak R., Menzel L. 1999. Wpływ warunków pogodowych na plonowanie owsa. Żywność. Nauka, Technologia, Jakość 1 (18): 46 — 52.
Google Scholar

Nita T. 1999. Stan aktualny i nowe kierunki owsa. Żywność. Nauka, Technologia, Jakość 1 (18): 186 — 192.
Google Scholar

Noworolnik K., Rybicki J. 1994. Plonowanie mieszanek oraz siewów czystych jęczmienia i owsa w zależności od terminu siewu. Fragm. Agron. 4: 67 — 72.
Google Scholar

Piech M., Nita Z., Maciorowski R. 1999. Porównanie plonowania dwóch odmian owsa nieoplewionego z oplewionym przy dwóch poziomach nawożenia azotem. Żywność. Nauka, Technologia, Jakość, 1(18): 131 — 136.
Google Scholar

Rudnicki F. 1995. Porównanie reakcji jęczmienia jarego i owsa na warunki opadowo-termiczne. Fragm. Agron. 3: 21 — 32.
Google Scholar

Ścigalska B. 1999. Plonowanie odmian owsa w zależności od gęstości siewu w warunkach regionu południowo-wschodniego. Żywność. Nauka, Technologia, Jakość 1 (18): 173 — 179.
Google Scholar

Śniady R., Dziwak K., Więcław A. 1997. Owies nagi — roślina XXI wieku. Zdrowa żywność 1 (35): 28.
Google Scholar

Tobiasz-Salach R., Bobrecka-Jamro D. 2002. Wpływ gęstości siewu na plonowanie owsa oplewionego i nagoziarnistego. Fragm. Agron. 2 (74): 71 — 78.
Google Scholar

Wróbel E., Kijora C. 2000. Konkurencyjność jarych zbóż pastewnych na glebie lekkiej. Konferencja naukowa „Konkurencyjność rolnictwa z uwzględnieniem uwarunkowań regionalnych w aspekcie integracji z Unia Europejską. Rzeszów — Zatwarnica: 521 — 526.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
10/31/2003

Cited By / Share

Dubis, B. i Budzyński, W. (2003) „Reakcja owsa nagoziarnistego i oplewionego na termin i gęstość siewu”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (229), s. 139–146. doi: 10.37317/biul-2003-0059.

Autorzy

Bogdan Dubis 
dziekanat.wril@uwm.edu.pl
Katedra Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Poland

Autorzy

Wojciech Budzyński 

Katedra Produkcji Roślinnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Poland

Statystyki

Abstract views: 63
PDF downloads: 25


Licencja

Prawa autorskie (c) 2003 Bogdan Dubis, Wojciech Budzyński

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.