Związek białek zapasowych z zimotrwałością u wybranych mieszańców pszenicy ozimej

Krystyna Witkowska

smolice@hrsmolice.pl
Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR (Poland)

Edward Witkowski


Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR (Poland)

Tadeusz Śmiałowski


Zakład Roślin Zbożowych IHAR — PIB w Krakowie (Poland)

Jacek Waga


Zakład Roślin Zbożowych IHAR — PIB w Krakowie (Poland)

Abstrakt

Celem badań było poszukiwanie związków pomiędzy markerami biochemicznymi a stopniem przezimowania u 2 grup pszenic ozimych: 19 wieloliniowych genotypów (90 linii F5) pochodzących z 6 kombinacji mieszańcowych pszenicy zwyczajnej (T. aestivum ssp. vulgare) oraz trzech par genotypów wytworzonych z mieszańca orkiszu (odmiany Oberkummer Rotkorn (Triticum aestivum spelta L.) i rodu LAD 480 (T. aestivum ssp. vulgare). Materiał poddano analizom elektro¬foretycznym. W pierwszej grupie badanego materiału stwierdzono silne zróżnicowanie pod względem zimotrwałości wahające się od 4 do 9 stopni (w skali 9°). Uzyskane wyniki sugerują, że kombinacja podjednostek HMW glutenin [Glu A1(Null), Glu B1(7+9), Glu D1 (5+10)] jest powiązana z podwyższoną zimotrwałością pszenicy ozimej. Zimotrwałość drugiej grupy mieszańców oddalonych była niższa i wahała się od 1 do 5 stopnia. Markerami wysokiej zimotrwałości u tej grupy mieszańców okazał się blok białek gluteninowych z podjednostką HMW warunkowanych przez locus Glu A1 z podjednostką „2”i locus Glu D1 z podjednostką „5+10/2+12” oraz blok białek gliadynowych z podjednostkami zawierającymi markery białkowe linii z null allelem w locus Gli B2.

Instytucje finansujące

Część badań finansowana ze środków na naukę w latach 2010–2013 jako projekt badawczy nr N N310 162238

Słowa kluczowe:

elektroforeza, markery biochemiczne, pszenica ozima, zimotrwałość

Blumenthal C. S., Batey I. L., Bekes F., Wrigley C. W., Barlow E. W. R. 1990. Gliadin genes contain heat shock elements: Possible relevance to heat induced changes in grain quality. J. Cereal Sci. 11: 185 — 187.
Google Scholar

Bushuk W., Zillman R. R. 1978. Wheat cultivar identification by gliadin electrophoregrams. I. Apparatus, method and nomenclature. Can. J. Plant Sci. 58: 505 — 515.
Google Scholar

Kączkowski J. 2002. Nowe poglądy na strukturę i funkcje białek zapasowych zbóż na przykładzie pszenicy (Triticum aestivum L.). Biul. IHAR 223/224: 3 — 31.
Google Scholar

Laemmli V. K. 1970. Cleavage of structural proteins during assembly of the head of bacteriophage T4. Nature 227: 680 — 685.
Google Scholar

Payne P. I., Lawrence G. J. 1983. Catalogue of alleles for the complex gene loci Glu-A1, Glu-B1, Glu-D1, which code for high-molecular-weight subunits of glutenin in hexaploid wheat. Cereal Res. Commun. 11/1: 29 — 35.
Google Scholar

Payne P. I., Nightingale M. A., Krattiger A. F., Holt L. M. 1987. The relationship between HMW glutenin subunits composition and the bread-making quality of British-grown wheat varieties. J. Sci. Food Agric. 40: 51 — 65.
Google Scholar

Popineau Y., Cornec M., Lefebre J., Marchylo B. 1994. Influence of high Mr glutenin subunits on gluten polymers and rheological properties of glutens and gluten sub-fractions of near-isogenic lines of wheat Sicco. J. Cereal Sci. 19: 231 — 241.
Google Scholar

Sozinov A. A., Poperella F. A. 1980. Genetic classification of prolamins and its use for plant breeding. Ann. Techn. Agric. 28: 229 — 245.
Google Scholar

Waga J. 2000. Syntetyczna metoda klasyfikacji białek gliadynowych. Biul. IHAR 215: 35 — 60.
Google Scholar

Węgrzyn S., Waga J. 1999. Powiązanie białek gluteninowych ze zmiennością ważniejszych cech użytkowych odmian i rodów pszenicy ozimej. Biul. IHAR 211: 55 — 69.
Google Scholar

Witkowski E., Waga J., Witkowska K., Rapacz M., Gut M., Bielawska A., Luber H., Łukaszewski A. J. 2008. Association between frost tolerance and the alleles of high molecular weight glutenin subunits present in Polish winter wheats. Euphytica 159: 337 — 384.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2013

Cited By / Share

Witkowska, K. (2013) „Związek białek zapasowych z zimotrwałością u wybranych mieszańców pszenicy ozimej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (268), s. 23–34. doi: 10.37317/biul-2013-0029.

Autorzy

Krystyna Witkowska 
smolice@hrsmolice.pl
Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR Poland

Autorzy

Edward Witkowski 

Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR Poland

Autorzy

Tadeusz Śmiałowski 

Zakład Roślin Zbożowych IHAR — PIB w Krakowie Poland

Autorzy

Jacek Waga 

Zakład Roślin Zbożowych IHAR — PIB w Krakowie Poland

Statystyki

Abstract views: 83
PDF downloads: 39


Licencja

Prawa autorskie (c) 2013 Krystyna Witkowska, Edward Witkowski, Tadeusz Śmiałowski, Jacek Waga

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >>