Wielocechowa analiza wybranych cech jakości ziarna pszenicy ozimej

Tadeusz Adamski

office@igr.poznan.pl
Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań (Poland)

Zygmunt Kaczmarek


Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań (Poland)

Maria Surma


Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań (Poland)

Anetta Kuczyńska


Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań (Poland)

Karolina Krystkowiak


Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań (Poland)

Bolesław Salmanowicz


Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań (Poland)

Renata Trzeciak


Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań (Poland)

Zofia Banaszak


DANKO Hodowla Roślin, Sp. z o.o. (Poland)

Bogusława Ługowska


DANKO Hodowla Roślin, Sp. z o.o. (Poland)

Małgorzata Majcher


Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Poland)

Wiktor Obuchowski


Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

Jakość ziarna pszenicy zależy od wielu cech, spośród których twardość ziarna uważana jest za jedną z ważniejszych. Rezultaty wielu badań wskazują, że twardość ziarna ma związek z wymiałowością oraz z podstawowymi wskaźnikami wartości wypiekowej, jak wodochłonność mąki, test sedymentacyjny i objętość chleba. Praca przedstawia wyniki badań cech technologicznych oraz twardości ziarna 104 rodów pszenicy ozimej polskiej hodowli. Rody te oraz odmiany wzorcowe Muszelka i Bogatka badane były w doświadczeniach polowych w dwóch miejscowościach. Określano — używając aparatu NIR System Infratec 1241 Analyzer (Foss, Hillerod, Denmark) — na 600-gramowych próbach pełnego ziarna relatywną twardość ziarna, zawartość białka, gluten mokry, liczbę sedymentacji Zeleny’ego oraz parametr alweograficzny. Uzyskane dane analizowano statystycznie stosując wielozmienną analizę wariancji i pokrewne metody wielu zmiennych. Utworzono teoretyczną linię charakteryzującą się najkorzystniejszymi wartościami analizowanych cech, z którą porównywano badane rody, zarówno pod względem poszczególnych cech, jak i wszystkich cech traktowanych łącznie. Zastosowane metody pozwoliły wyodrębnić grupę rodów nie różniących się istotnie od najlepszej linii pod względem wszystkich analizowanych parametrów jakościowych. Zaproponowane podejście może być wykorzystane w programach hodowli pszenic jakościowych.

Instytucje finansujące

Praca wykonana w ramach projektu badawczo-rozwojowego nr R12 016 03 Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Słowa kluczowe:

pszenica ozima, rody hodowlane, twardość ziarna, parametry jakościowe, analiza wielozmienna

Autron J. C., Hammer R. J., Plijter J. j., Pogna N. E. 1997. Exploring and improving the industrial use of wheats. Cereal Foods World 4: 216 — 227.
Google Scholar

Caliński T., Dyczkowski A., Kaczmarek Z. 1976. Testowanie hipotez w wielozmiennej analizie wariancji i kowariancji. Algorytmy Biometryczne i Statystyczne ABS 45: 77 — 114.
Google Scholar

Ceglińska A., Szajewska A., Haber T. 2007. Mechaniczne uszkodzenie skrobi a wartość wypiekowa mąki. Przegl. Zboż.-Młyn. 10: 13 — 14.
Google Scholar

Ceranka B., Chudzik H., Czajka S., Kaczmarek Z. 1976. Wielozmienna analiza wariancji dla układu bloków niekompletnych. Algorytmy Biometryczne i Statystyczne ABS 43: 39 — 48.
Google Scholar

Gąsiorowski H., Poliszko St. 1977. A wheat endosperm microhardness index. Acta Alim. 6: 113 — 117.
Google Scholar

Gross C., Bervas E., Charmet G. 2004. Genetic analysis of grain protein content, grain hardness and dough rheology in a hard × hard bread wheat progeny. J. Cereal Sci. 40: 93 — 100.
Google Scholar

Martin J. M., Frohberg R. C., Morris C. F., Talbert L. E., Giroux M. J. 2001. Milling and bread baking traits associated with puroindoline sequence type in hard red spring wheat. Crop Sci. 41: 228 — 234.
Google Scholar

Gabriel K. R. 1964. A procedure for testing the homogeneity of all sets of means in analysis of variance. Biometrics 20: 459 — 477.
Google Scholar

Obuchowski W., Gąsiorowski H., Kołdziejczyk P. 1981. Twardość ziarna pszenicy jako kryterium jego jakości. Post. Nauk Rol. 5: 97 — 108.
Google Scholar

Obuchowski W., Salmanowicz B., Banaszak Z., Adamski T., Surma M., Kaczmarek Z., Majcher M., Ługowska B., Kuczyńska A., Krystkowiak K. 2010. Grain hardness of wheat bred in Poland and its relationship to starch damage during milling. International Agrophysics 24 (1): 69 — 74.
Google Scholar

Osborne B. G. 2006. Applications of near infrared spectroscopy in quality screening of early-generation material in cereal breeding programmes. J. Near Infrared Spectrosc. 14: 93 — 101.
Google Scholar

Seber G. A. F. 1984. Multivariate observations. Wiley, New York.
Google Scholar

Shewry P. R., Halford N. G., Tatham A.S. 1992. High molecular weight subunits of wheat glutenin. J. Cereal Sci. 15: 105 — 120.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2011

Cited By / Share

Adamski, T. (2011) „Wielocechowa analiza wybranych cech jakości ziarna pszenicy ozimej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (260/261), s. 97–104. doi: 10.37317/biul-2011-0026.

Autorzy

Tadeusz Adamski 
office@igr.poznan.pl
Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań Poland

Autorzy

Zygmunt Kaczmarek 

Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań Poland

Autorzy

Maria Surma 

Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań Poland

Autorzy

Anetta Kuczyńska 

Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań Poland

Autorzy

Karolina Krystkowiak 

Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań Poland

Autorzy

Bolesław Salmanowicz 

Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań Poland

Autorzy

Renata Trzeciak 

Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań Poland

Autorzy

Zofia Banaszak 

DANKO Hodowla Roślin, Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Bogusława Ługowska 

DANKO Hodowla Roślin, Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Małgorzata Majcher 

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland

Autorzy

Wiktor Obuchowski 

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 360
PDF downloads: 50


Licencja

Prawa autorskie (c) 2011 Tadeusz Adamski, Zygmunt Kaczmarek, Maria Surma, Anetta Kuczyńska, Karolina Krystkowiak, Bolesław Salmanowicz, Renata Trzeciak, Zofia Banaszak, Bogusława Ługowska, Małgorzata Majcher, Wiktor Obuchowski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 > >>