Wartość gospodarcza nowych mieszańców kukurydzy cukrowej (Zea mays ssp. Saccharata Koern.)

Hubert Waligóra

hubert.waligora@up.poznan.pl
Katedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Poland)

Anna Weber


Katedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Poland)

Witold Skrzypczak


Katedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Poland)

Robert Idziak


Katedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

Celem doświadczenia była ocena wartości gospodarczej nowych odmian kukurydzy cukrowej oraz określenie ich przydatności na potrzeby zarówno przemysłu przetwórczego jak i bezpośredniej konsumpcji. Doświadczenie przeprowadzono w ZDD Swadzim w latach 2008–2010. W każdym roku badań określono długość okresu wegetacji (dni), plon kolb (t/ha), udział kolb I klasy (%), długość kolb (cm) oraz liczbę ziaren w kolbie (szt.). Przydatność badanych odmian dla kierunków użytkowania określono za pomocą sumy punktów dziewięciostopniowej skali w odniesieniu do określonych cech. Wykazano, iż na potrzeby przetwórstwa można polecić odmiany GSS 5698, Passion oraz Golda, natomiast mieszańce szczególnie nadające się do bezpośredniego spożycia to Royalty oraz Passion.


Słowa kluczowe:

kolba kukurydzy, kukurydza cukrowa, liczba ziaren w kolbie, odmiana, okres wegetacji, plon, wartość gospodarcza

Dragońska E., Szwejkowski Z., Panfil M. 2008. Możliwości plonowania kukurydzy uprawnej na ziarno w Wielkopolsce z uwzględnieniem spodziewanych zmian klimatu. Acta. Agrophys. 12, 3: 645 — 655.
Google Scholar

Kossowski M., Cierkoń K. 1986. Ocena plonowania różnych odmian kukurydzy cukrowej. Zesz. Nauk. AR Krak. 178, 11: 161 — 175.
Google Scholar

Kubajak A., Ostrowska A. 1983. Wpływ terminu siewu kukurydzy cukrowej na jej plonowanie i jakość. Zesz. Nauk. AR Krak. 178, 11: 161 — 175.
Google Scholar

Waligóra H. 1996. Uprawa kukurydzy cukrowej. Wyd. AR w Poznaniu.
Google Scholar

Waligóra H. 2002/2003. Przydatność nowych mieszańców kukurydzy cukrowej do różnych kierunków użytkowania. Rocz. AR Pozn. CCCLIII: 59 — 65.
Google Scholar

Waligóra H. 2006. Zbiór i wykorzystanie kukurydzy cukrowej. Kukurydza 2 (28): 26 — 27.
Google Scholar

Waligóra H., Weber A. 2010. Effect of weather conditions on sugar maize yield (Zea mays ssp. saccharata Koern.). Acta Sci. Pol., Agricultura 9 ( 3): 75 — 82.
Google Scholar

Waligóra H., Dubas A., Suwlińska-Katulska A. 1998. Kukurydza cukrowa. Wyd. Multum.
Google Scholar

Warzecha R. 2006. Produkcja kukurydzy cukrowej dla przemysłu przetwórczego i na świeży rynek. Kukurydza 2 (28): 29 — 31.
Google Scholar

Żarski J., Dudek S., Grzelak B. 2004. Rola czynnika wodnego i termicznego w kształtowaniu plonów ziarna kukurydzy. Acta Agrophys. 3, 1: 189 — 195.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2011

Cited By / Share

Waligóra, H. (2011) „Wartość gospodarcza nowych mieszańców kukurydzy cukrowej (Zea mays ssp. Saccharata Koern.) ”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (260/261), s. 285–292. doi: 10.37317/biul-2011-0042.

Autorzy

Hubert Waligóra 
hubert.waligora@up.poznan.pl
Katedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland

Autorzy

Anna Weber 

Katedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland

Autorzy

Witold Skrzypczak 

Katedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland

Autorzy

Robert Idziak 

Katedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 41
PDF downloads: 44


Licencja

Prawa autorskie (c) 2011 Hubert Waligóra, Anna Weber, Witold Skrzypczak, Robert Idziak

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.