Podatność roślin odmian kukurydzy cukrowej na występowanie agrofagów

Hubert Waligóra

hubert.waligora@up.poznan.pl
(Poland)
https://orcid.org/0000-0002-4688-963X

Leszek Majchrzak


UPP (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-1593-491X

Piotr Kostiw


doktorant (Poland)

Abstrakt

W latach 2015-2018, na polach Zakładu Doświadczalno-Dydaktycznego w Złotnikach należącego do Katedry Agronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przeprowadzono doświadczenie mające na celu ocenę podatności roślin kilku odmian kukurydzy na występowanie agrofagów. Badania przeprowadzono na 10 mieszańcach kukurydzy cukrowej: Golda, GSS 1453, GSS 3071, GSS 5829, GSS 8529, Overland, Noa, Shinerock, Sindon i Tessa. Badane odmiany istotnie różniły się pod względem uszkodzeń powodowanych przez ploniarkę zbożową (Oscinella frit L.), omacnicę prosowiankę (Ostrinia nibilalis Hbn.) oraz skrzypionkę zbożową (Oulema melanopa L.) we wszystkich latach badań. Największym procentem uszkodzonych roślin przez ploniarkę zbożową (Oscinella frit L.) w latach 2016 i 2018 charakteryzowała się odmiana Tessa. Porażenie poszczególnych odmian kukurydzy cukrowej było istotnie zróżnicowane w latach badań. Najbardziej wrażliwą na porażenie przez głownię guzowatą (Ustilago maydis) (D.C.) Corda) we wszystkich latach badań była odmiana Tessa. Największy procent uszkodzonych roślin przez ploniarkę zbożówkę (Ostrinia nibilalis Hbn.) odnotowano w roku 2016 i w przypadku odmiany Golda przekraczał on 50%. Średnio dla lat badań odmiana ta była w największym procencie uszkadzana przez tego szkodnika.

 

Instytucje finansujące

Uniwersytet Przyrodniczy Poznań

Słowa kluczowe:

kukurydza cukrowa, odmiana, ploniarka zbożówka, omacnica prosowianka, skrzypionka zbożowa, głownia guzowata

Adamczyk J. (2007). Kapryśna bogini? – poznajmy ją bliżej: 26–31. W: „Kukurydza nowe możliwości”. Poradnik dla producentów, cz. IV. Agroserwis, Warszawa, 104 ss.
Google Scholar

Bereś P. K. (2015). The occurence and harmfulness of Oscinella frit L. (Diptera: Chloropidae) to maize cultivars cultivated for grain in south-eastern Poland. Acta Sci. Pol. Agricultura, 14 (3): 15‒24.
Google Scholar

Bereś, P. K. (2012). Damage caused by Ostrinia nubilalis Hbn. to fodder maize (Zea mays L.), sweet maize (Zea mays VAR. saccharata [sturtev.] l.h. bailey) and sweet sorghum (Sorghum bicolor [L.] Moench) near Rzeszów (South-Eastern Poland) in 2008‒2010. Acta Sci. Pol., Agricultura 11 (3): 3‒16.
Google Scholar

Bereś P. K., Górski D. (2012). Effect of earliness of maize cultivars (Zea Mays L.) on damage caused by Ostrinia nubilalis HBN. (LEP., CRAMBIDAE), 11 (2): 5‒17.
Google Scholar

Bereś P. K., Pruszyński G. (2008). Ochrona kukurydzy przed szkodnikami w produkcji integrowanej. Acta Sci. Pol., Agricultura 7 (4): 19‒32.
Google Scholar

Lisowicz F. (2004). Podatność wybranych odmian kukurydzy na omacnicę prosowiankę (Ostrinia nubilalis Hbn.) Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 44 (2): 912‒914.
Google Scholar

Majdančic M., Karić N. (2010). Tolerance of some hybrids of sweet corn to European corn borer (Ostrinia nubilalis Hb.). Works of the Faculty of Agricultural and Food Sciences, University of Sarajevo.17 (62): 2.
Google Scholar

Tratwal A., Bereś P. (2016). Poradnik sygnalizatora ochrony kukurydzy. IOR PIB – opracowanie zbiorowe Poznań: 16‒148.
Google Scholar

Pruszyński S., Mrówczyński M., Pruszyński G. (2008). Ochrona roślin w integrowanej technologii produkcji rolniczej, Probl. Inż. Rol., 1: 87‒98.
Google Scholar

Sulewska H., Dubas A., Michalski T. (1994). Ocena wrażliwości odmian kukurydzy na ploniarkę zbożówkę (Oscinella frit L.). Mater. 34. Ses. Nauk. Inst. Ochr. Rośl., 1: 202‒207.
Google Scholar

Szulc P., Ambroży-Deręgowska K., Mejza I., Krauklis D. (2019). Wpływ wybranych czynników agrotechnicznych na występowanie szkodników w uprawie kukurydzy (Zea mays L.). Prog. Plant. Prot. 59 (4): 265‒270.
Google Scholar

Walczak F. (2010). Monitoring agrofagów dla potrzeb integrowanej ochrony roślin uprawnych. Fragm. Agron., 27 (4): 147‒154.
Google Scholar

Waligóra H., Sulewska H. (1997). Porażenie głownią (Ustilago zeae Beckm.) roślin kukurydzy cukrowej. Rocz. AR Pozn. 295, Roln., 50: 123‒127.
Google Scholar

Waligóra H., Skrzypczak W., Szulc P. (2008). Podatność odmian kukurydzy cukrowej na ploniarkę zbożówkę (Oscinella frit L.) i omacnicę prosowiankę (Ostrinia nubilalis Hbn.). Prog. Plant. Prot./Post. Ochr. Rośl., 48 (1): 150‒154.
Google Scholar

Waligóra H., Szulc P., Skrzypczak W. (2008). Podatność odmian kukurydzy cukrowej na głownię guzowatą (Ustilago zeae Beckm.). Nauka Przyr. Technol., 2, 3, #17.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/20/2020

Cited By / Share

Waligóra, H., Majchrzak, L. i Kostiw, P. (2020) „Podatność roślin odmian kukurydzy cukrowej na występowanie agrofagów”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (292), s. 21–26. doi: 10.37317/biul-2020-0028.

Autorzy

Leszek Majchrzak 

UPP Poland
https://orcid.org/0000-0002-1593-491X

Autorzy

Piotr Kostiw 

doktorant Poland

Statystyki

Abstract views: 185
PDF downloads: 141


Licencja

Prawa autorskie (c) 2021 Hubert Waligora, Leszek Majchrzak, Piotr Kostiw

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.