Wpływ biotechnologii i procesów globalizacji w gospodarce na hodowlę roślin i wspierające ten sektor badania naukowe

Andrzej Anioł

a.aniol@ihar.edu.pl
Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Abstrakt

Na tle spektakularnych osiągnięć hodowli roślin w drugiej połowie ubiegłego wieku, których kulminacją była zielona rewolucja, przedstawiono oddziaływanie na sektor hodowlano-nasienny wraz z jego zapleczem badawczym dwóch nowych czynników jakimi są: nowe metody biologii molekularnej związane z biotechnologią oraz procesy globalizacji w gospodarce. Omówiono wpływ tych czynników na finansowanie badań i prac hodowlanych, strukturę przedsiębiorstw nasiennych oraz przepływ informacji naukowej i materiałów wyjściowych do hodowli między placówkami badawczymi i sektorem hodowlano-nasiennym.


Słowa kluczowe:

agrobiotechnologia, finansowanie badań i hodowli, konsolidacja firm, konwencja UPOV, patenty, własność intelektualna

Acevedo E., Fereras E. 1993. Resistance to abiotic stresses. In: Plant breeding: principles and prospects. Hayward M. D., Bosemark N. O., Romagosa I. (Eds), Chapman & Hall: 406 — 421.
Google Scholar

Anonim.1. 2000. Agriculture toward 2015/30: FAO Raport.
Google Scholar

Anonim 2. 2006. Preparing for the future USDA. Advisory Committee on Biotechnology and 21-st Century Agriculture Report, Washington.
Google Scholar

Anonim 3. 2006. Gene switching and GURTs: what, how and why? http://www.isaaa.org/kc/ Publications/htm/pocketks/pocketk21.htm.
Google Scholar

Anonim 4. 2005. Situation Outlook Cereal, Oilseeds and Protein Crops. CAP 2000 Working Document. European Commission, Directorate General for Agriculture (DGVI).
Google Scholar

Borlaug Norman E. 2000. Ending world hunger: the promise of biotechnology and thread of antiscience zealotry. Plant Physiol. 124: 487 — 490.
Google Scholar

Conway G., Toenniessen G. 1999. Feeding the world in the twenty-first century. Nature 402: 2 December.
Google Scholar

Coors J. G. 2006. Who are plant breeders. What do they do and why? Lamkey K. R., Lee M. (Eds), Plant Breeding: The Arnel R. Hallauer International Symposium. Blackwell Publishing.
Google Scholar

Crosbie T. M. 2006. Plant breeding: past, present and future. K. R. Lamkey M. Lee (Eds), Plant Breeding: The Arnel R. Hallauer International Symposium” Blackwell Publishing.
Google Scholar

Delmer D. P., Nottenburg C., Graff G. D., Bennett A. B. 2003. Intellectual property resources for international development in agriculture. Plant Physiology 133: 1666 — 1670.
Google Scholar

Mattson J. W, Koo W.W. 2006.Forces Reshaping World Agriculture. North Dakota State Univ. Fargo: 1 — 34.
Google Scholar

Morris M., Edmeades G., Pehu E. 2006. The Global Need for Plant Breeding Capacity: What roles for public and private sectors? HortScience 41: 30 — 39.
Google Scholar

Pinstrup-Andersen Per, Rajul Pandya-Lorch, Mark Rosegrant W. 1999. World food prospects: critical issues for the early twenty-first century. International Food Policy Research Institute, Washington D. C., October 1999.
Google Scholar

Prakash Ch. S. 2001. The genetically modified crop debate in the context of agricultural evolution. Plant Physiol. 126: 8 — 15.
Google Scholar

Pray C. E. Anwar Naseem. 2003. The Economics of Agricultural Biotechnology Research. ESA Working Paper No.03-07.
Google Scholar

Trewavas Anthony J. 2001. The population/biodiversity paradox. Agricultural efficiency to save wilderness. Plant Physiol. 125: 174 — 179.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2010

Cited By / Share

Anioł, A. (2010) „Wpływ biotechnologii i procesów globalizacji w gospodarce na hodowlę roślin i wspierające ten sektor badania naukowe”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (256), s. 3–13. doi: 10.37317/biul-2010-0028.

Autorzy

Andrzej Anioł 
a.aniol@ihar.edu.pl
Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Statystyki

Abstract views: 371
PDF downloads: 78


Licencja

Prawa autorskie (c) 2010 Andrzej Anioł

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.