Wpływ adiuwantów na plonowanie i ograniczenie zachwaszczenia na plantacji ziemniaka

Marek Gugała

marek.gugala@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce (Poland)

Krystyna Zarzecka


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce (Poland)

Bogumiła Zadrożniak


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce (Poland)

Abstrakt

Wyniki pochodzą z dwóch serii badań polowych przeprowadzonych w Rolniczej Stacji Doświadczalnej Zawady należącej do Akademii Podlaskiej w Siedlcach. Doświadczenia założono w układzie split-plot w trzech powtórzeniach. W latach 1999–2001 czynnikami doświadczenia były: I rzędu — sposoby odchwaszczania: 1. obiekt kontrolny — pielęgnacja mechaniczna; 2. pielęgnacja mechaniczna + Sencor 70 WG + Fusilade Super 125 EC; 3. pielęgnacja mechaniczna + Sencor 70 WG + Fusilade Super 125 EC + adiuwant Olbras 88 EC. Czynnik II rzędu — odmiany ziemniaka: Ania, Baszta i Rywal. Natomiast w latach 2002–2004 badanymi czynnikami były: I rzędu — systemy uprawy (uprawa tradycyjna i uprawa uproszczona); II rzędu — sposoby odchwaszczania: 1. obiekt kontrolny — pielęgnacja mechaniczna; 2. pielęgnacja mechaniczna + Barox 460 SL + Fusilade Forte 150 EC; 3. pielęgnacja mechaniczna + Barox 460 SL + Fusilade Forte 150 EC + adiuwant Atpolan 80 EC. Celem badań było określenie wpływu adiuwantów na ograniczenie zachwaszczenia w uprawie ziemniaka. Najbardziej efektywne w ograniczaniu zachwaszczenia zarówno w pierwszej, jak i w drugiej serii badań, okazały się warianty: 2., gdzie zastosowano mieszanki herbicydów: Sencor 70 WG + Fusilade Super 125 EC (seria pierwsza) oraz Barox 460 SL + Fusilade Forte 150 EC (seria druga) i wariant 3., gdzie zastosowano mieszanki herbicydów z dodatkiem adiuwanta: Sencor 70 WG + Fusilade Super 125 EC + Olbras 88 EC (seria pierwsza) oraz Barox 460 SL + Fusilade Forte 150 EC + Atpolan 80EC (seria druga).


Słowa kluczowe:

adiuwant, plon handlowy bulw, zachwaszczenie, ziemniak

Adamczewski K. 2000. Rozwój metod zwalczania i perspektywy ograniczania chwastów. Prog. in Plant Protection/Post. w Ochr. Roślin 40 (1): 101 — 110.
Google Scholar

Bac S., Koźmiński Cz., Rojek M. 1998. Agrometeorologia. Wyd. PWN, Warszawa: 274.
Google Scholar

Boligłowa E., Gleń K. 2003. Yielding and quality of potato tubers depending on the kind of organic fertilisation and tillage method. EJPAU, Agronomy, 6, 1: 1 — 8, http:// www.ejpau. media.pl/ series/volumne6/issue1/agronomy.
Google Scholar

Ceglarek F., Zarzecka K. 1992. Wpływ herbicydu Racer na niektóre elementy składu chemicznego i cechy konsumpcyjne dwóch odmian ziemniaka uprawianych w rejonie Siedlec. Zesz. Nauk. WSRP w Siedlcach, Rol. 31: 97 — 105.
Google Scholar

Choroszewski P. 1994. Fitotoksyczne działanie herbicydów na rośliny ziemniaka. Ochr. Rośl. 7: 11 — 12.
Google Scholar

Duer I., Jończyk K. 1998. Nawożenie pod ziemniak uprawiany w gospodarstwach ekologicznych. Fragm. Agron.1: 85 — 95.
Google Scholar

Gawęda D. 2008. Plonowanie ziemniaka w warunkach zróżnicowanej uprawy roli. Acta Agroph. 11 (3), 623 — 632.
Google Scholar

Głuska A. 1994. Wpływ ilości i rozkładu opadów w głównych miesiącach wegetacji (IV — IX) na plon ziemniaka w zależności od terminu sadzenia i wczesności odmiany. Biul. Inst. Ziemn. 44: 65 — 81.
Google Scholar

Gójski B. 1989. Wpływ sposobów pielęgnacji na różnych kompleksach glebowych na plon i zachwaszczenie ziemniaka. Zesz. Nauk. WSRP Siedlce, Rol. 20: 245 — 253.
Google Scholar

Gruczek T. 1997. Integrowana produkcja ziemniaka. W: Produkcja ziemniaka. Wyd. IHAR, Bonin: 114 — 124.
Google Scholar

Gugała M., Zarzecka K. 2008. Skuteczność chwastobójcza herbicydów w zależności od sposobu uprawy roli i pielęgnacji ziemniaka. Prog. in Plant Protection/Post. w Ochr. Roślin Vol., 48 (1): 264 — 267.
Google Scholar

Huzar E. 2008. Stosowanie herbicydów z adiuwantami – możliwość zmniejszenia emisji lotnych związków do atmosfery. Prog. in Plant Protection/Post. w Ochr. Roślin Vol., 48 (2): 612 — 616.
Google Scholar

Kraska P., Pałys E., Kuraszkiewicz R. 2006. Zachwaszczenie łanu ziemniaka w zależności od systemu uprawy, poziomu nawożenia mineralnego i intensywności ochrony. Acta Agroph. 8 (2): 423 — 433.
Google Scholar

Praczyk T., Adamczewski K. 1996. Znaczenie adiuwantów w ochronie roślin. Prog. in Plant Protection/ Post. w Ochr. Roślin, 36 (1): 117 — 121.
Google Scholar

Praczyk T., Bączkowska E., Balcer G., Kulczyński J., Dorna J. 2008. Nowy adiuwant wspomagający aktywność niektórych herbicydów i fungicydów. Prog. in Plant Protection/Post. w Ochr. Roślin Vol., 48 (4): 646 — 652.
Google Scholar

Pytlarz-Kozicka M. 2002. Wpływ sposobów pielęgnowania na wysokość i jakość plonów ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 489: 147 — 155.
Google Scholar

Rola J., Rola H. 1996. Problemy zwalczania chwastów we współczesnym rolnictwie. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Rol., 290: 153 — 162.
Google Scholar

Rymaszewski J., Sobiech S., Więckowski A. 1996. Przydatność herbicydów i ich mieszanek do przed i powschodowego zwalczania chwastów w ziemniakach. Prog. in Plant Protection / Post. w Ochr. Roślin, 36 (2): 314 — 316.
Google Scholar

Urbanowicz J. 2006. Wrażliwość odmian ziemniaka na metrybuzynę stosowaną po wschodach. Mat. IV Konf. Nauk. nt. Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie”. Szklarska Poręba, 8–11 maja: 49 — 50.
Google Scholar

Włodarczyk M., Wybieralski J., Praczyk T. 2008. Wpływ adiutantów na trwałość flufenacetu w glebie lekkiej w warunkach polowych. Prog. in Plant Protection/Post. w Ochr. Roślin Vol. 48 (4): 1271 — 1275.
Google Scholar

Zarzecka K. 1997. Wpływ pielęgnacji na zachwaszczenie, wysokość i jakość plonu bulw ziemniaka. Rozpór. Hab. 49, WSRP Siedlce: 1 — 82.
Google Scholar

Zarzecka K. 2002. Ocena różnych sposobów odchwaszczania ziemniaka. Cz. I. Zachwaszczenie i plonowanie. Rocz. Nauk Rol. 116 ser. A 1–4: 177 — 191.
Google Scholar

Zarzecka K., Gugała M., Gąsiorowska B. 2002. Wpływ adiuwanta na zwiększenie skuteczności chwastobójczej herbicydów stosowanych w uprawie ziemniaka. Prog. in Plant Protection/Post. w Ochr. Roślin Vol. 42 (2): 610 — 612.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2010

Cited By / Share

Gugała, M., Zarzecka, K. i Zadrożniak, B. (2010) „Wpływ adiuwantów na plonowanie i ograniczenie zachwaszczenia na plantacji ziemniaka”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (255), s. 47–57. doi: 10.37317/biul-2010-0047.

Autorzy

Marek Gugała 
marek.gugala@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce Poland

Autorzy

Krystyna Zarzecka 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce Poland

Autorzy

Bogumiła Zadrożniak 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce Poland

Statystyki

Abstract views: 42
PDF downloads: 37


Licencja

Prawa autorskie (c) 2010 Marek Gugała, Krystyna Zarzecka, Bogumiła Zadrożniak

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.