Reakcja pszenicy ozimej na stosowanie obniżonych dawek mieszaniny fluroksypyru i 2,4D

Sylwia Kaczmarek

sekretariat@iorpib.poznan.pl
Instytut Ochrony Roślin — PIB w Poznaniu (Poland)

Roman Kierzek


Instytut Ochrony Roślin — PIB w Poznaniu (Poland)

Dariusz Gruchot


Instytut Ochrony Roślin — PIB w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

Celem prowadzonych w latach 2006 i 2007 badań była ocena reakcji dwóch odmian pszenicy ozimej (Zyta i Kris) na stosowanie obniżonych dawek mieszaniny fluroksypyru + 2,4 D. Badania zostały wykonane w Instytucie Ochrony Roślin — PIB w Poznaniu i obejmowały ścisłe doświadczenia polowe z odmianami pszenicy ozimej różniących się między sobą wysokością roślin. Dobór odmian miał na celu określenie ich zdolności konkurencyjnych względem chwastów. W trakcie wegetacji wykonano dwie analizy zachwaszczenia (3–4 tygodnie i 5–6 tygodni po zabiegu) podczas których odnotowano skład gatunkowy chwastów, ich liczebność oraz świeżą masę. Po zbiorze rośliny uprawnej określono plon oraz wybrane parametry, do których zaliczały się: masa 1000 ziaren oraz masa hektolitra ziarna. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że odmianą silniej konkurującą z chwastami była odmiana Zyta. Ponadto zastosowane w doświadczeniu obniżone dawki herbicydu ograniczyły nasilenie chwastów względem obiektów kontrolnych.


Słowa kluczowe:

pszenica ozima, odmiany, plonowanie, obniżone dawki herbicydów

Acciaresi H. A., Chidichimo H. O., Sarandón S. J. 2001. Traits related to competitive ability of wheat (Triticum aestivum) varieties against Italian Ryegrass (Lolium aestivum). Biological; Agriculture and Horticulture 19: 275 — 286.
Google Scholar

Bertholdsson N. O. 2004. Variation in allelopathic activity over one hundred years of barley selection and breeding. Weed Res. 44: 78 — 86.
Google Scholar

Christensen S. 1995. Weed suppression ability of spring barley varieties. Weed Res. 35: 241 — 247.
Google Scholar

Domaradzki K., Rola H. 2000. Efektywność stosowania niższych dawek herbicydów w zbożach. Pam. Puł. 120 (I): 53 — 64.
Google Scholar

Eisle J. A., Köpke U. 1997. Choice of cultivars in organic farming: New criteria for winter wheat ideotypes. Planzenbauwissenschaften 1: 84 — 89.
Google Scholar

Feledyn-Szewczyk B., Duer I. 2005. Konkurencyjność kilku odmian pszenicy ozimej uprawianej w ekologicznym systemie produkcji w stosunku do chwastów. Progress in Plant Protection/ Postępy w Ochronie Roślin 45: 126 — 133.
Google Scholar

Gooding M. J., Thompson A. J., Davies W. P. 1993. Interception of photosynthetically active radiation, competitive ability and yield of organically grown wheat varieties. Aspects of Applied Biology 34: 355 — 362.
Google Scholar

Grundy A. C., Froud-Williams R. J. 1997. The control of weeds in cereals using integrated approach. Aspects of Applied Biology. 50: 367 — 374.
Google Scholar

Kim D. S., Brain P., Caseley J. C., Marshall E. J. O. 1997. Brighton Crop Protection Conference — Weeds 3: 669 — 670.
Google Scholar

Knežević M., Durić M., Knežević I., Antonić O., Jelaska S.2003. Effects of tillage and reduced herbicide doses on weed biomass production in winter and spring cereals. Plant Soil Environ. 49 (9): 414 — 421.
Google Scholar

Kraska P. 2006. Wpływ zróżnicowanych dawek herbicydów na zachwaszczenie pszenicy ozimej. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 46: 256 — 260.
Google Scholar

Krawczyk R. 2006. Aspekty stosowania obniżonych dawek herbicydów w zbożach jarych. Progress in Plant Protection/ Postępy w Ochronie Roślin 46: 223 — 231.
Google Scholar

Lemerle D., Gill G. S., Murphy C. E., Walker S. L., Mokhtari, S., Cousens, R. D., Peltzer, S. J., Coleman, R. 2001. Genetic improvement and agronomy for enhanced wheat competitiveness and weed management. Australian Journal of Agricultural Research 52: 527 — 48.
Google Scholar

Lista opisowa odmian. 2000. Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych. Słupia Wielka.
Google Scholar

Mortensen D. A., Bastiaans L., Sattin M. 2000. Improving crop competitive ability using allelopathy — en example from rice. Plant Breeding 121: 1 — 9.
Google Scholar

Rola J., Domaradzki K., Nowicka B. 1997. Wyniki badań nad redukcją dawek herbicydów do odchwaszczania zbóż. Progress in Plant Protection/ Postępy w Ochronie Roślin 37: 82 — 87.
Google Scholar

Wu H., Pratley J., Lemerle D., Haig T. 1999. Crop cultivars with allelopathic capability. Weed Res. 39: 171 — 180.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2009

Cited By / Share

Kaczmarek, S., Kierzek, R. i Gruchot, D. (2009) „Reakcja pszenicy ozimej na stosowanie obniżonych dawek mieszaniny fluroksypyru i 2,4D”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (254), s. 13–20. doi: 10.37317/biul-2009-0002.

Autorzy

Sylwia Kaczmarek 
sekretariat@iorpib.poznan.pl
Instytut Ochrony Roślin — PIB w Poznaniu Poland

Autorzy

Roman Kierzek 

Instytut Ochrony Roślin — PIB w Poznaniu Poland

Autorzy

Dariusz Gruchot 

Instytut Ochrony Roślin — PIB w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 435
PDF downloads: 17


Licencja

Prawa autorskie (c) 2009 Sylwia Kaczmarek, Roman Kierzek, Dariusz Gruchot

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.