Wielowymiarowa ocena zmienności cech jakości technologicznej ziarna rodów i odmian pszenicy ozimej badanych w doświadczeniach przedrejestrowych

Tadeusz Śmiałowski

zhsmialo@cyf-kr.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych w Krakowie, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin (Poland)

Maria Stachowicz


Zakład Roślin Zbożowych w Krakowie, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin (Poland)

Abstrakt

Celem badań było wybranie jednej cechy lub grupy cech o dużej mocy dyskryminacyjnej wśród 13 wskaźników jakości technologicznej ziarna z 102 obiektów hodowlanych pszenicy ozimej oraz grupowanie podobnych obiektów pod względem jakości technologicznej. Zastosowano dwie metody wielowymiarowe, tj. analizę czynnikową i analizę skupień. Na podstawie analizy czynnikowej stwierdzono, że 3 cechy; liczba sedymentacji, liczba opadania i zawartość białka wyjaśniają łącznie 71% badanej zmienności obiektów pod względem wskaźników jakości technologicznej. Analiza skupień pozwoliła wyodrębnić 4 skupienia obiektów pszenicy ozimej. W grupie 1 zgromadziło się 47 form pszenicy ozimej zbliżonych wielocechowo pod względem 6 cech jakościowych wskazując na silną presję selekcyjną w kierunku hodowli jakościowej.


Słowa kluczowe:

analiza czynnikowa, analiza skupień, cechy technologiczne, pszenica ozima

Akkaya M. S., Buyukunal-Bal E. B. 2004. Assessment of genetic variation of bread wheat varieties using microsatellite markers. Euphytica 135: 179–185.
Google Scholar

Almanza-Pinzon M. I., Khairallah M., Fox P.N., Warburton M. L. 2003. Comparison of molecular markers and coefficients of parentage for the analysis of genetic diversity among spring bread wheat accessions. Euphytica 130: 77 — 86.
Google Scholar

Anderberg M. R. 1973. Cluster Analysis for Applications. New York: Academic Press, Inc.
Google Scholar

Anderson R., Hamalainen M., Aman P. 1994. Predictive modeling of bread–making performance and dough properties of Wheat. J. Cereals Sci. 20: 129 — 138.
Google Scholar

Badea A., Eudes F., Graf R. J., Laroche A. , Gaudet D. A., Sadasivaiah R. S. (2008). Phenotypic and marker-assisted evaluation of spring and winter wheat germplasm for resistance to fusarium head blight. Euphytica 164: 803 — 819
Google Scholar

Banaszak Z. Majchrzycki D. 2006. Pszenica jakościowa- od hodowcy do młynarza. Przegląd Zbożowo- Młynarski: 17 — 19.
Google Scholar

Bichoński A. 1995. Ocena wybranych cech technologicznych z kolekcji pszenicy ozimej. Biul. IHAR. 194. 131 — 138.
Google Scholar

Blashfield R. K., Aldenderfer M. S. 1978. The Literature on Cluster Analysis. Multivariate Behavioral Research. 13: 271 — 295.
Google Scholar

Branlard G., Dardevet, M. Saccomano R., Lagoutte F., Gourdon J. 2001. Genetic diversity of wheat storage proteins and bread wheat quality Euphytica 119: 59 — 67.
Google Scholar

Caliński T., Harabasz J. 1974. A dendrite method for cluster analysis. Comm. Stat. 3: 1 — 27.
Google Scholar

Ceglińska A., Cacak Pietrzak. G., Haber T. 2003. Współzależność pomiędzy cechami jakościowymi rodów pszenicy ozimej. Biul. IHAR 230: 65 — 70.
Google Scholar

Corbellini M., Perenzin M., Accerbi M., Vaccino P., Borghi B. 2002. Genetic diversity in bread wheat, as revealed by coefficient of parentage and molecular markers, and its relationship to hybrid performance. Euphytica 123: 273 — 285.
Google Scholar

Crossa J., Franco J. 2004. Statistical method for classifying genotypes. Euphytica 137: 19 — 37.
Google Scholar

Cygankiewicz A. 1997. Wartość technologiczna ziarna materiałów hodowlanych pszenicy ozimej i jarej na tle badań własnych i światowych. Biul. IHAR 204: 219 — 238.
Google Scholar

Everitt B. S. 1984. An Introduction to Latent Variable Methods. London: Chapman & Hall.
Google Scholar

Fufa H., Baenziger P.S. , Beecher B.S., Dweikat I., Graybosch R.A., Eskridge K. M. 2005. Comparison of phenotypic and molecular marker-based classifications of hard red winter wheat cultivars Euphytica 145: 133 — 146.
Google Scholar

Graybosch R., Paterson C. J., Moore K. J., Steams M., Grant D. J. 1993. Comparative effects of wheat flour protein, lipid and pentosan composition in relation to baking and milling quality. Cereal Chem. 70: 95 — 101.
Google Scholar

Gregorczyk A., Smagacz J., Hury G., Ułasik S. 2008. Zastosowanie metod wielowymiarowych do oceny współzależności cech użytkowych ziarna i mąki wybranych odmian pszenicy ozimej. Coll. Biom. 38: 23 — 31.
Google Scholar

Harman, H. H. 1976. Modern Factor Analysis, Third Edition, Chicago: University of Chicago Press.
Google Scholar

Kolliker R., Boller B., Widmer F. 2005. Marker assisted poliycross breeding to increase diversity and yield in perennial ryegrass (Lolium perenne L.) Euphytica 146: 55 — 65.
Google Scholar

Jackson, J. E. 1980. Principal Components and Factor Analysis: Part I – Principal. Components, Journal of Quality Technology, 12, 201 — 213.
Google Scholar

Johansson E. 2002. Effect of two wheat genotypes and Swedish environment on falling number, amylase activities, and protein concentration and composition. Euphytica 126: 143 — 149.
Google Scholar

Lawley, D. N. and Maxwell, A.E. 1971. Factor Analysis as a Statistical Method. New York: American Elsevier Publishing Company.
Google Scholar

Liu J., Liu L., Hou N., Zhang A., Liu C. 2007. Genetic diversity of wheat gene pool of recurrent selection assessed by microsatellite markers and morphological traits. Euphytica 155: 249 — 258.
Google Scholar

Liu J., He Z., Zhao Z, Pena R., Rajaram S. 2003. Wheat quality traits and quality parameters of cooked dry white Chinese Noodles. Euphytica 131: 147 — 154.
Google Scholar

Mądry W. 1997. Studia statystyczne nad wielowymiarową oceną zróżnicowania cech ilości w kolekcjach zasobów genowych zbóż. Wydawnictwo SGGW: Rozprawy Naukowe i Monografie, Warszawa.
Google Scholar

Pecina M., Gunjaca J. 2000. Multivariate distance and classification of witer wheat breeding program. 22 Int. Conf. Information Technology Interphaces ITI 2000. Pula, Croatia: 232 — 328.
Google Scholar

Santos T. M., Gananca F., Slaski J., Miguel A., Pinheiro de Carvalho A. 2009. Morphological characterization of wheat genetic resources from the Island of Madeira, Portugal. Genet Resour Crop. Vol. 56: 363–375.
Google Scholar

SAS Institute Inc. 2004. SAS/STAT 9.1 users guide. Cary, NC, USA: SAS Publishing. SAS Institute Inc.
Google Scholar

Sarle W. S. 1983, The Cubic Clustering Criterion. SAS Technical Report A-108, Cary, NC: SAS Institute Inc.
Google Scholar

Spath H. 1980. Cluster Analysis Algorithms, Chichester, England: Ellis Horwood.
Google Scholar

Sieczko L. 2003. Kryterium wstępnego przecięcia dendrogramu w hierarchicznej analizie skupień. Coll. Biom. 23: 249 — 258.
Google Scholar

Sieczko L., Mądry W., Zieliński A. 2006. Zastosowanie analizy składowych w badaniach nad wielocechową charakterystyką zmienności genetycznej w kolekcjach zasobów genowych pszenicy twardej (Triticum durum L.) Coll. Biom. 34. 223 — 239.
Google Scholar

Sorrels M.E. 2007. Application of new knowledge, technologies, and strategies to wheat improvement. Euphytica 157: 299 — 306.
Google Scholar

Śmiałowski T. 2004. Ocena rodów pszenicy ozimej z polskiej hodowli w doświadczeniach przed rejestrowych w roku 2004. Biul. IHAR 235: 13 — 22.
Google Scholar

Śmiałowski T., Stachowicz M. 2007. Ocena wartości technologicznej nowych polskich rodów i odmian pszenicy ozimej z doświadczeń wstępnych w latach 2005–2006. Biul. IHAR: 57 — 66.
Google Scholar

Śmiałowski T., Stachowicz M. 2008. Wykorzystanie analizy ścieżek do oceny współzależności pomiędzy cechami technologicznymi pszenicy ozimej. Coll. Biom. 38: 79 — 87.
Google Scholar

Ward J. H. 1963. Hierarchical grouping to optimize an objective function. Journal of the American Statistical Association 58: 236 — 244.
Google Scholar

Wolfe, J. H. 1970. Pattern Cluster by Multivariate Mixture Analysis. Multivariate Behavioral Research 5: 329 — 350.
Google Scholar

Wikstrom K., Bohlin L. 1996. Multivariate analysis as a tool to predict bread volume from mixograph parameters. Cereal Chem. 73 (6): 686 — 690.
Google Scholar

Zhang Y., Zhang Y., He Z., Ye G. 2005. Milling quality and protein properties of autumn-sown Chinese wheat evaluated through multi-location trials. Euphytica 143: 209 — 222.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2009

Cited By / Share

Śmiałowski, T. i Stachowicz, M. (2009) „Wielowymiarowa ocena zmienności cech jakości technologicznej ziarna rodów i odmian pszenicy ozimej badanych w doświadczeniach przedrejestrowych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (253), s. 47–58. doi: 10.37317/biul-2009-0021.

Autorzy

Tadeusz Śmiałowski 
zhsmialo@cyf-kr.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych w Krakowie, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Poland

Autorzy

Maria Stachowicz 

Zakład Roślin Zbożowych w Krakowie, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Poland

Statystyki

Abstract views: 58
PDF downloads: 16


Licencja

Prawa autorskie (c) 2009 Tadeusz Śmiałowski, Maria Stachowicz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.