Reakcja odmian pszenicy ozimej na nawożenie azotem w doświadczeniach wazonowych

Grażyna Podolska

aga@iung.pulawy.pl
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — PIB w Puławach (Poland)

Abstrakt

W latach 2006–2008 przeprowadzono doświadczenie wazonowe, którego celem było określenie reakcji sześciu odmian pszenicy ozimej na dawkę azotu. W schemacie doświadczenia uwzględniono dawki: 1,2: 2,4; 3,6 g N na wazon. Stwierdzono, że odmiany: Nord 97200/17, Samuraj, SZD 331-50, CHD 752/01, BR 03/008, wykazały istotny wzrost plonu pod wpływem zwiększenia dawki do 3,6 g N/wazon. Odmiana DED 13/743/01 wykazała wzrost plonu do zastosowania azotu w ilości 2,4 g na wazon. Dodatni wpływ azotu na plon ziarna był związany ze wzrostem liczby kłosów, liczby ziaren z rośliny i MTZ. Wszystkie odmiany reagowały znacznym wzrostem zawartości białka w ziarnie pod wpływem zwiększenia dawki azotu.

Instytucje finansujące

Opracowanie wykonano w ramach zad. 2.5 w programie wieloletnim IUNG — PIB

Słowa kluczowe:

odmiany, pszenica ozima, dawka N, plon ziarna, struktura plonu, zawartość białka

Cacak-Pietrzak G, Ceglińska A, Haber T. 1999. Wartość technologiczna wybranych odmian pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotem. Pam. Puł z 118: 45 — 56.
Google Scholar

Fotyma E., Pecio A. 1999. Zależność pomiędzy zawartością azotu a nagromadzeniem suchej masy przez zboża. Pam. Puł 114: 93 — 100
Google Scholar

Giza A. 1991. Dynamika wzrostu i pobierania składników pokarmowych przez ozime formy pszenżyta, pszenicy i żyta w warunkach zróżnicowanego żywienia NPK. II. Pobieranie azotu i aktywność reduktazy azotanowej. Pam. Puł 99:75 — 87.
Google Scholar

Goodling M. J., Smith G. P. 1998. The potential to use climate, variety and nitrogen relationships to optimise wheat quality, Fifth Congress ESA, Vol. I: 229 — 230.
Google Scholar

Greenwood D. J., Gastal F., Lemaire G., Draycott A., Millard P., Neetson J. J. 1991. Growth rate and % N of field grown crops: theory and experiments, Ann. Bot. 67: 181 — 190.
Google Scholar

Kocoń A., Podolska G. 2008. Wpływ niedoboru wody w glebie na plon i jakość ziarna wybranych odmian pszenicy ozimej. Fragm. Agron. 1 (97): 16 — 17.
Google Scholar

Knapowski T., Ralcewicz M. 2004. Ocena wskaźników jakościowych ziarna i mąki pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotem. Annales UMCS, sec. E, 59,2: 959 — 968.
Google Scholar

Mazurek J., Sułek A. 1995. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i strukturę plonu nowych odmian pszenicy ozimej. Biul. IHAR 194: 77 — 80.
Google Scholar

Podolska G. 1997. Reakcja odmian I rodów pszenicy ozimej na wybrane czynniki agrotechniczne. Część III. Wpływ nawożenia azotem na plon i strukturę plonu nowych odmian i rodów pszenicy ozimej. Biul. IHAR 203:169 — 172.
Google Scholar

Podolska G.: 2004. Efektywność agrotechnicznych oddziaływań w wykorzystaniu potencjału plonowania pszenicy ozimej. Biul. IHAR 231: 55 — 64.
Google Scholar

Podolska G., Krasowicz S., Sułek A. 2005. Ocena ekonomiczna i jakościowa uprawy pszenicy ozimej przy różnym poziomie nawożenia azotem. Pam. Puł. 139: 175 — 188.
Google Scholar

Podolska G., Mazurek J., Stypuła G. 2001.Określenie wymagań agrotechnicznych nowych rodów pszenicy ozimej. Biul. IHAR 220: 23 — 33.
Google Scholar

Ruszkowski M., Iwanejko M., Sułek A. 1991. Struktura plonu rodów pszenicy ozimej w zależności od poziomu nawożenia azotem. Biul. IHAR 177: 115 — 121.
Google Scholar

Wojcieska U., Wolska E., Giza A. 1990. Dynamika wzrostu i pobierania składników pokarmowych przez ozime formy pszenżyta i pszenicy Zyta w warunkach zróżnicowanego żywienia NPK. I. Wzrost, rozwój i struktura plonu. Pam. Puł. 97: 65 — 81.
Google Scholar

Wróbel E, Szempliński W. 1999 Plonowanie i wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej nawożonej zróżnicowanymi dawkami azotu Pam. Puł. 118: 463 — 470.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2009

Cited By / Share

Podolska, G. (2009) „Reakcja odmian pszenicy ozimej na nawożenie azotem w doświadczeniach wazonowych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (253), s. 83–91. doi: 10.37317/biul-2009-0024.

Autorzy

Grażyna Podolska 
aga@iung.pulawy.pl
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — PIB w Puławach Poland

Statystyki

Abstract views: 99
PDF downloads: 44


Licencja

Prawa autorskie (c) 2009 Grażyna Podolska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.