Plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem

Grażyna Podolska

iung@iung.pulawy.pl
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy (Poland)

Sławomir Stankowski


Akademia Rolnicza, Szczecin (Poland)

Abstrakt

Badania, których celem było określenie wpływu nawożenia azotem i gęstości siewu na plon i wartość technologiczną ziarna pszenicy ozimej przeprowadzono w latach 1998–1999 i 1999–2000. Doświadczenie zlokalizowano w trzech miejscowościach: Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Błoniu-Topoli i Stacjach Doświadczalnych Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Osinach i Jelczu-Laskowicach, zaliczonych według COBORU do rejonu kraju — III, IV i V. Czynnikami doświadczenia były: dawki nawożenia azotem: 0, 40, 80, 120, 160, 200 kg N/ha oraz gęstości siewu: 1,5, 3,0, 4,5, 6,0 mln ziaren/ha. W badaniach uwzględniono dwie odmiany pszenicy: Mikon i Kobrę. Doświadczenie zakładano metodą podbloków losowanych w trzech powtórzeniach. Po zbiorze oznaczono: plon ziarna w t/ha, MTZ, cechy jakościowe ziarna. Stwierdzono, że plon ziarna kształtowany był przez gęstość siewu i dawkę nawożenia azotem. Wzrastająca dawka nawożenia azotem miała dodatni wpływ na zawartość glutenu w mące, wskaźnik sedymentacji, wodochłonność mąki, wartość walorymetryczną, ujemny zaś na rozpływalność glutenu.


Słowa kluczowe:

odmiana, plon ziarna, rejon kraju, wartość technologiczna, wyleganie

Cacak-Pietrzak G, Ceglińska A, .Haber T. 1999. Wartość technologiczna wybranych odmian pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotem. Pam. Puł. 118: 45 — 56.
Google Scholar

Fotyma E. 1999. Pobranie i wykorzystanie azotu przez pszenice ozimą i jarą. Pam. Puł. 118: 143 — 152.
Google Scholar

Gooding M J, Smith G P. 1998. The potential to use climate, variety and nitrogen relationship to optimise wheat quality. Short communications Fifth Congress ESA vol. 1: 227 — 229.
Google Scholar

Kaczyński L. 1999. Odmiany pszenicy odpowiednie na cele młynarsko-piekarskie, PZM, 7: 2 — 5.
Google Scholar

Kościelniak Wł.1999. Uprawa pszenicy ozimej przy małej ilości wysiewu. Pam. Puł. 118 :207 — 215.
Google Scholar

Kościelniak Wł. 2000. Nowoczesna uprawa pszenicy ozimej i jarej. WODR Łosiów
Google Scholar

Mazurek J, Jaśkiewicz B, Klupczyński Z. 1999. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od techniki nawożenia azotem. Pam. Puł. 118: 263 — 270.
Google Scholar

Podolska G. 1997: Reakcja odmian i rodów pszenicy ozimej na wybrane czynniki agrotechniczne. Cz. III Wpływ nawożenia azotem na plon i strukturę plonu nowych odmian i rodów pszenicy ozimej. Biul. IHAR 203: 169 — 172.
Google Scholar

Podolska G, Kaczyński L. 2000. Charakterystyka i technologia uprawy odmian pszenicy ozimej. IHAR, Radzików
Google Scholar

Ruszkowski M. 1981. Metody badań nad określeniem zmian w produktywności odmian zbóż ozimych i jarych pod wpływem zróżnicowanych warunków glebowych i agrotechnicznych. Post. Nauk. Rol. 5: 81 — 95.
Google Scholar

Wójcikiewicz M., Błażej J., Rząsa B. 1995. Produkcyjność pszenicy ozimej przy zróżnicowanym nawożeniu azotowym. Zesz. Nauk. AR, Kraków 32: 125 — 131.
Google Scholar

Wróbel E., Szempliński Wł. 1999. Plonowanie i wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej nawożonej zróżnicowanymi dawkami azotu. Pam. Puł. 118: 464 — 469.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/28/2001

Cited By / Share

Podolska, G. i Stankowski, S. (2001) „Plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem ”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (218/219), s. 127–136. doi: 10.37317/biul-2001-0042.

Autorzy

Grażyna Podolska 
iung@iung.pulawy.pl
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy Poland

Autorzy

Sławomir Stankowski 

Akademia Rolnicza, Szczecin Poland

Statystyki

Abstract views: 0
PDF downloads: 0


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Grażyna Podolska, Sławomir Stankowski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora