Wpływ gęstości siewu i sposobu nawożenia azotem na plonowanie i cechy morfologiczne pszenżyta ozimego odmiany Woltario

Bogusława Jaśkiewicz

iung@iung.pulawy.pl
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — Państwowy Instytut Badawczy w Puławach (Poland)

Abstrakt

Badania polowe przeprowadzono w latach 2000–2003 w SD IUNG-PIB w Grabowie. Celem badań było określenie wpływu zróżnicowanej gęstości siewu i sposobu nawożenia azotem na liczbę pędów i liści roślin pszenżyta ozimego odmiany Woltario. Doświadczenie zlokalizowane było na glebie kompleksu pszennego dobrego. Zastosowano gęstości siewu 100, 200, 300, 400 ziaren/m2 i 3 sposoby nawożenia azotem (dawki 120 kg N/ha). Optymalną liczbę pędów (4,4 szt.) i liści zielonych (12 szt.) z rośliny stwierdzono w fazie dojrzałości mlecznej przy gęstości siewu 200 ziaren na m2, ponieważ w takich warunkach uzyskano najwyższy plon ziarna pszenżyta odmiany Woltario. Zależności regresyjne między plonem ziarna a liczbą pędów i liści wskazuję, że poprzez badane czynniki możemy kształtować plon ziarna z jednostki powierzchni.


Słowa kluczowe:

gęstość siewu, liczba liści, liczba pędów, sposób nawożenia azotem

Byszewski W. 1977. Biologiczne podstawy produkcyjności roślin. PWN, Warszawa.
Google Scholar

Cutforth H., W., Jame Y., W., Jefferson P. G. 1992. Effect of temperature, vernalization and water stress on phyllochron and final main-stem leaf number of HY320 and Neepawa spring wheat’s. Canadian Journal of Plant Science 72: 1141 — 1151.
Google Scholar

Frank A. B., Bauer A. 1995. Phyllochron differences in wheat, barley, and forage grasses. Crop Science 35: 19 — 23.
Google Scholar

Grabiński J. 1994. Wzrost, rozwój i plonowanie pszenżyta ozimego w zależności od głębokości i gęstości siewu oraz nawożenia azotowego. Zesz. Nauk. AR Szczecin nr 162 (58):49 — 54.
Google Scholar

Jaśkiewicz B. 1995. Wzrost, rozwój oraz plonowanie pszenżyta ozimego w zależności od terminu siewu i obsady roślin. Puławy. Seria R (328).
Google Scholar

Jaśkiewicz B. 2009. Plonowanie pszenżyta odmiany Woltario w zależności od gęstości siewu i sposobu nawożenia azotem. Acta Agrophysica. 13 (3), w druku.
Google Scholar

Jaśkiewicz B. 2008. Wpływ intensywności nawożenia i gęstości siewu na plonowanie pszenżyta ozimego odmiany Woltario. Acta Scient. Polon. 7 (2): 41 — 50.
Google Scholar

Nalborczyk E., Łoboda T., Pietkiewicz S. 1995. Photosynthetic indices of the canopy and grain yield. Fragm. Agronomica 2 (46): 98 — 99.
Google Scholar

Rozbicki J. 1997. Agrotechniczne uwarunkowania wzrostu, rozwoju i plonowania pszenżyta ozimego. Fundacja, Rozwój SGGW, Warszawa.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2009

Cited By / Share

Jaśkiewicz, B. (2009) „Wpływ gęstości siewu i sposobu nawożenia azotem na plonowanie i cechy morfologiczne pszenżyta ozimego odmiany Woltario”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (252), s. 169–177. doi: 10.37317/biul-2009-0065.

Autorzy

Bogusława Jaśkiewicz 
iung@iung.pulawy.pl
Zakład Uprawy Roślin Zbożowych, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — Państwowy Instytut Badawczy w Puławach Poland

Statystyki

Abstract views: 93
PDF downloads: 34


Licencja

Prawa autorskie (c) 2009 Bogusława Jaśkiewicz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.