Czynniki modyfikujące kiełkowanie i wigor siewek nagoziarnistych i oplewionych odmian owsa

Maria Moś

khrin@urk.edu.pl
Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja, Kraków (Poland)

Tomasz Wójtowicz


Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja, Kraków (Poland)

Andrzej Zieliński


Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja, Kraków (Poland)

Magdalena Simlat


Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja, Kraków (Poland)

Andrzej Binek


Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja, Kraków (Poland)

Abstrakt

W trzech seriach doświadczeń przeprowadzonych w latach 2004–2006 badano kiełkowanie 3 odmian nagoziarnistych (Akt, Cacko, Polar) oraz 2 oplewionych odmian owsa (Bajka i Skrzat) w temperaturach: 10, 15, 20 i 25°C. Na podstawie obserwacji kiełkowania ziarniaków prowadzonych w odstępach 24 h oznaczono zdolność kiełkowania, średni czas kiełkowania oraz dynamikę kiełkowania. Zdolność kiełkowania przyjmowała najczęściej wartości ponad 95%, a sporadycznie występujące większe wahania były rezultatem zmienności sezonowej, terminu oceny i warunków inkubacji. Wpływ zróżnicowanej temperatury inkubacji na przebieg kiełkowania obserwowano przez dłuższy okres u ziarniaków oplewionych aniżeli nagoziarnistych. Końcowe liczenie zdolności kiełkowania oraz średniego czasu kiełkowania i dynamika kiełkowania dla nagoziarnistych odmian przeprowadzone po 8 oraz po 10 dniach inkubacji ziarniaków nie wpłynęło na zróżnicowanie badanych wskaźników. Wyniki te wskazują na możliwość oceny zdolności kiełkowania ziarniaków odmian nagoziarnistych po 8 dniach. Przebieg kiełkowania ziarniaków oplewionych i nagoziarnistych inkubowanych bezpośrednio po zbiorze w temperaturze 25°C wskazywał na głębszy stan spoczynkowy ziarniaków oplewionych w porównaniu do nagoziarnistych.


Słowa kluczowe:

owies nagoziarnisty, owies oplewiony, spoczynek, szybkość kiełkowania, temperatura, zdolność kiełkowania

Dyrektywa Komisji 93/2/EWG. 1993. Dyrektywa Komisji 93/2/EWG z dnia 28 stycznia 1993 r. zmieniająca załącznik II do Dyrektywy Rady 66/402/EWG w sprawie obrotu materiałem siewnym zbóż. W: Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej Nr L 54/20, 1993/03/05.
Google Scholar

Gallais S., Pou de Crescenzo M. A., Laval-Martin D. L. 2000. Evidence of active NADP+ phosphatase in dormant seeds of Avena sativa L., J. Exp. Bot. 51 (349): 1389 — 1394.
Google Scholar

Gąsiorowski H. 1999. Przyrodniczo rolnicze podstawy uprawy owsa. W: Gąsiorowski H. (red.) Owies - chemia i technologia. PWRiL, Warszawa: 181.
Google Scholar

ISTA, 1999. International rules for seed testing. Seed Sci. Technol. 27, Suplement.
Google Scholar

Kirkkari A-M., Peltonen-Sainto P., Lehtinen P. 2004. Dehulling capacity and storability of naked oat. Agric. Food Sci. 13: 198 — 211.
Google Scholar

Kirkkari A-M., Peltonen-Sainto P., Rita H. 2001. Reducing grain damage in naked oat through gentle harvesting. Agric. Food Sci. 10: 223 — 229.
Google Scholar

Maguire J. D. 1962. Speed of germination – aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigour. Crop Sci. 2: 176 — 177.
Google Scholar

Peltonen-Sainio P. Muurinen S., Vilppu M., Rajala A., Gates F. and Kirkkari A. M. 2001. Germination and grain vigour of naked oat in response to grain moisture at harvest. J. Agric. Sci. 137: 147 — 156.
Google Scholar

Poljakoff-Mayber A.; Popilevski I.; Belausov E.; Ben-Tal Y. 2002. Involvement of phytohormones in germination of dormant and non-dormant oat (Avena sativa L.) seeds. Plant Growth Regulation, 37: 7 — 16.
Google Scholar

Zieliński A. 2006. Wpływ oplewienia na wigor i długowieczność ziarniaków owsa. Rozprawa doktorska, Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Akademia Rolnicza Kraków, Pl.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2008

Cited By / Share

Moś, M. (2008) „Czynniki modyfikujące kiełkowanie i wigor siewek nagoziarnistych i oplewionych odmian owsa”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (249), s. 167–176. doi: 10.37317/biul-2008-0043.

Autorzy

Maria Moś 
khrin@urk.edu.pl
Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja, Kraków Poland

Autorzy

Tomasz Wójtowicz 

Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja, Kraków Poland

Autorzy

Andrzej Zieliński 

Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja, Kraków Poland

Autorzy

Magdalena Simlat 

Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja, Kraków Poland

Autorzy

Andrzej Binek 

Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa. Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja, Kraków Poland

Statystyki

Abstract views: 33
PDF downloads: 20


Licencja

Prawa autorskie (c) 2008 Maria Moś, Tomasz Wójtowicz, Andrzej Zieliński, Magdalena Simlat, Andrzej Binek

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora