Gatunki Fusarium oraz toksyny fuzaryjne w ziarnie jęczmienia w Polsce w 2009 i 2010r. Komunikat
Tomasz Góral
t.goral@ihar.edu.plDepartment of Plant Pathology, Plant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-9130-6109
Piotr Ochodzki
Department of Plant Pathology, Plant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-3228-0783
Linda Kærgaard Nielsen
Sejet Plant Breeding, Nørremarksvej 67, 8700 Horsens (Denmark)
https://orcid.org/0000-0002-0976-9276
Dorota Walentyn-Góral
Department of Plant Pathology, Plant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland (Poland)
Abstrakt
Próby ziarna jęczmienia jarego ze zbiorów w 2009 i 2010r. zostały przeanalizowane pod kątem zawartości DNA gatunków Fusarium i toksyn fuzaryjnych (trichotecenów B). Próbki pochodziły z różnych pól z Radzikowa, w środkowej Polsce. Jakościowe i ilościowe oznaczanie gatunków Fusarium w ziarnie przeprowadzono techniką real-time PCR. Toksyny fuzaryjne w ziarnie analizowano metodą chromatografii gazowej. W ziarnie jęczmienia wykryto siedem gatunków Fusarium. Dominujące gatunki to F. avenaceum, F. graminearum i F. poae. Wykryto również występowanie F. culmorum, F. langsethiae, F. sporotrichioides i F. tricinctum. Stężenie trichotecenów B (deoksyniwalenolu, niwalenolu) w ziarnie było niskie. Najwyższy współczynnik korelacji deoksyniwalenol vs. DNA Fusarium stwierdzono dla F. graminearum. Jeśli chodzi o niwalenol, najwyższy był współczynnik korelacji z DNA F. poae.
Słowa kluczowe:
DNA, Fusarium, jęczmień, real-time PCR, trichotecenyBibliografia
Bottalico, A. 1998. Fusarium diseases of cereals: Species complex and related mycotoxin profiles, in Europe. J. Plant Pathol. 80: 85–103.
Google Scholar
Bottalico, A., Perrone, G. 2002. Toxigenic Fusarium species and mycotoxins associated with head blight in small-grain cereals in Europe. Eur. J. Plant Pathol. 108: 611–624.
Google Scholar
Czaban, J., Wróblewska, B., Sułek, A., Mikos, M., Boguszewska, E., Podolska, G., Nieróbca, A. 2015. Colonisation of winter wheat grain by Fusarium spp. and mycotoxin content as dependent on a wheat variety, crop rotation, a crop management system and weather conditions. Food Addit. Contam. Part A. Chem. Anal. Control. Expo. Risk Assess. 32: 799–807.
Google Scholar
Edwards, S. G. 2009. Fusarium mycotoxin content of UK organic and conventional barley. Food. Addit. Contam. - Part A Chem. Anal. Control. Expo. Risk Assess. 26: 1185–1190
Google Scholar
Edwards, S. G., Imathiu, S. M., Ray, R. V., Back, M., Hare, M. C. 2012. Molecular studies to identify the Fusarium species responsible for HT-2 and T-2 mycotoxins in UK oats. Int. J. Food Microbiol. 156: 168–175.
Google Scholar
van der Fels-Klerx, H. J., de Rijk, T. C., Booij, C. J. H., Goedhart, P. W., Boers, E. A. M., Zhao, C., Waalwijk, C., Mol, H. G. J., van der Lee, T. A. J. 2012. Occurrence of Fusarium head blight species and Fusarium mycotoxins in winter wheat in the
Google Scholar
Netherlands in 2009. Food Addit. Contam. – Part A Chem. Anal. Control. Expo. Risk Assess. 29: 1716–1726.
Google Scholar
Góral, T., Ochodzki, P., Nielsen, L. K., Walentyn-Góral, D. 2019. Fusarium species and Fusarium mycotoxins in grain of wheat in Poland in 2009 and 2010. Preprints. 2019090108.
Google Scholar
Hajslova, J., Lancova, K., Sehnalova, M., Krplova, A., Zachariasova, M., Moravcova, H., Nedelnik, J., Markova, J., Ehrenbergerova, J. 2007. Occurrence of trichothecene mycotoxins in cereals harvested in the Czech Republic. Czech. J. Food. Sci. 25: 339–350.
Google Scholar
Havlova, P., Lancova, K., Vanova, M., Havel, J., Hajslova J. 2006. The effect of fungicidal treatment on selected quality parameters of barley and malt. J. Agric. Food. Chem. 54: 1353–1360.
Google Scholar
Jestoi, M. N., Paavanen-Huhtala, S., Parikka, P., Yli-Mattila, T. 2008. In vitro and in vivo mycotoxin production of Fusarium species isolated from Finnish grains. Arch. Phytopathol. Plant Prot. 41: 545–558.
Google Scholar
Langevin, F., Eudes, F., and Comeau, A. 2004. Effect of trichothecenes produced by Fusarium graminearum during Fusarium head blight development in six cereal species. Eur. J. Plant Pathol. 110: 735–746.
Google Scholar
Łacicowa, B., Kiecana, I. 1991. Fusariosis of spring barley cultivated in Lublin region. Mycotox. Res. 7(Suppl 2): 128.
Google Scholar
Łukanowski, A., Lenc, L., Sadowski, C. 2008. First report on the occurrence of Fusarium langsethiae isolated from wheat kernels in Poland. Plant Dis. 92: 488–488.
Google Scholar
Łukanowski, A., Sadowski, C. 2008. Fusarium langsethiae on kernels of winter wheat in Poland — Occurrence and mycotoxigenic abilities. Cereal Res. Commun. 36: 453–457.
Google Scholar
Malachova, A., Cerkal, R., Ehrenbergerova, J., Dzuman, Z., Vaculova, K., and Hajslova, J. 2010. Fusarium mycotoxins in various barley cultivars and their transfer into malt. J. Sci. Food Agric. 90: 2495–2505.
Google Scholar
Nicolaisen, M., Suproniene, S., Nielsen, L. K., Lazzaro, I., Spliid, N. H., Justesen, A. F. 2009. Real-time PCR for quantification of eleven individual Fusarium species in cereals. J. Microbiol. Methods. 76: 234–240.
Google Scholar
Nielsen, L. K., Cook, D. J., Edwards, S. G., Ray, R. V. 2014. The prevalence and impact of Fusarium head blight pathogens and mycotoxins on malting barley quality in UK. Int. J. Food Microbiol. 179: 38–49.
Google Scholar
Nielsen, L. K., Jensen, J. D., Nielsen, G. C., Jensen, J. E., Spliid, N. H., Thomsen, I. K., Justesen, A. F., Collinge, D. B., Jørgensen, L. N. 2011. Fusarium head blight of cereals in Denmark: species complex and related mycotoxins. Phytopathology 101: 960–969.
Google Scholar
Parry, D. W., Jenkinson, P., McLeod, L. 1995. Fusarium ear blight (scab) in small grain cereals—a review. Plant Pathol. 44: 207–238.
Google Scholar
Perkowski, J., Kiecana, I. & Kaczmarek, Z. 2003. Natural occurrence and distribution of Fusarium toxins in contaminated barley cultivars. European J. Plant Pathol. 109: 331–33
Google Scholar
Salas, B., Steffenson, B. J., Casper, H. H., Tacke, B., Prom, L. K., Fetch, T. G., Schwarz, P. B. 1999. Fusarium species pathogenic to barley and their associated mycotoxins. Plant Dis. 83: 667–674.
Google Scholar
Sarlin, T., Vilpola, A., Kotaviita, E., Olkku, J., Haikara, A. 2007. Fungal hydrophobins in the barley-to-beer chain. J. Inst. Brew. 113: 147–153
Google Scholar
Somma, S., Alvarez, C., Ricci, V., Ferracane, L., Ritieni, A., Logrieco, A., Moretti, A. 2010. Trichothecene and beauvericin mycotoxin production and genetic variability in Fusarium poae isolated from wheat kernels from northern Italy. Food Addit. Contam. - Part A Chem. Anal. Control. Expo. Risk Assess. 27: 729–737.
Google Scholar
Stenglein, S. A. 2009. Fusarium poae: A pathogen that needs more attention. J. Plant Pathol. 91: 25–36.
Google Scholar
Stępień, Ł., Chełkowski, J. 2010. Fusarium head blight of wheat: pathogenic species and their mycotoxins. World Mycotoxin J. 3: 107–119.
Google Scholar
Tomczak, M., Wiśniewska, H., Stȩpień, Ł., Kostecki, M., Chełkowski, J., Goliński, P. 2002. Deoxynivalenol, nivalenol and moniliformin in wheat samples with head blight (scab) symptoms in Poland (1998-2000). Eur. J. Plant Pathol. 108: 625–630.
Google Scholar
Vogelgsang, S., Sulyok, M., Hecker, A., Jenny, E., Krska, R., Schuhmacher, R., Forrer, H. R. 2008. Toxigenicity and pathogenicity of Fusarium poae and Fusarium avenaceum on wheat. Eur. J. Plant Pathol. 122: 265–276.
Google Scholar
Yli-Mattila, T., Paavanen-Huhtala, S., Jestoi, M., Parikka, P., Hietaniemi, V., Gagkaeva, T., Sarlin, T., Haikara, A., Laaksonen, S., Rizzo, A. 2008. Real-time PCR detection and quantification of Fusarium poae, F. graminearum, F. sporotrichioides and F. langsethiae in cereal grains in Finland and Russia. Arch. Phytopathol. Plant Prot. 41: 243–260.
Google Scholar
Autorzy
Tomasz Góralt.goral@ihar.edu.pl
Department of Plant Pathology, Plant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland Poland
https://orcid.org/0000-0001-9130-6109
Autorzy
Piotr OchodzkiDepartment of Plant Pathology, Plant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland Poland
https://orcid.org/0000-0003-3228-0783
Autorzy
Linda Kærgaard NielsenSejet Plant Breeding, Nørremarksvej 67, 8700 Horsens Denmark
https://orcid.org/0000-0002-0976-9276
Autorzy
Dorota Walentyn-GóralDepartment of Plant Pathology, Plant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland Poland
Statystyki
Abstract views: 406PDF downloads: 255
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Tomasz Góral, Fuzarioza kłosów pszenicy. Część 1. Opis choroby i charakterystyka patogenów , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 300 (2023): Wydanie regularne
- Dr hab. Tomasz Góral , Halina Wiśniewska , Paweł Czembor , Piotr Ochodzki , Magdalena Radecka-Janusik , Maciej Majka, Jarosław Przetakiewicz , Poszukiwanie oraz wykorzystanie markerów fenotypowych, metabolicznych i molekularnych do badania typów odporności na fuzariozę kłosów u form pszenicy o zróżnicowanej podatności , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Lidia Kowalska, Tomasz Góral, Septorioza plew – choroba pszenicy i pszenżyta powodowana przez grzyb Parastagonospora nodorum , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 299 (2023): Wydanie regularne
- dr Marcin Wit , Piotr Ochodzki , Roman Warzecha , Ada Zawadzka , Monika Żurek , Ewa Mirzwa-Mróz , Emilia Jabłońska , Dorota Bylicka , Józef Adamczyk , Anna Rogacka, Janusz Rogacki , Krzysztof Wójcik , Wojciech Wakuliński , Fusarium temperatum — znaczenie i szkodliwość w uprawie kukurydzy, poszukiwanie i charakterystyka źródeł odporności , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Halina Wiśniewska, Tomasz Góral, Piotr Ochodzki, Dorota Walentyn-Góral, Michał Kwiatek, Maciej Majka, Jolanta Belter, Zofia Banaszak, Mirosław Pojmaj, Danuta Kurleto, Marcin Konieczny, Grzegorz Budzianowski, Alicja Cicha, Kazimierz Paizert, Przemysław Matysik, Badanie typów odporności na fuzariozę kłosów u pszenżyta ozimego za pomocą markerów fenotypowych i metabolicznych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 284 (2018): Wydanie regularne
- Prof. dr hab. Edward Arseniuk , Jakub Walczewski, Piotr Ochodzki, Toksyny białkowe Parastagonospora nodorum i ich związek z patogenicznością oraz odpornością pszenżyta i pszenicy na septoriozę liści i plew , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Prof. dr hab. Halina Wiśniewska , Tomasz Góral , Piotr Ochodzki , Maciej Majka , Dorota Walentyn-Góral , Jolanta Belter , Badanie typów odporności na fuzariozę kłosów u pszenżyta ozimego za pomocą markerów fenotypowych i metabolicznych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Piotr Ochodzki, Tomasz Góral, Zawartość deoksyniwalenolu w ziarniakach pszenicy wykazujących różne poziomy uszkodzeń spowodowanych przez Fusarium culmorum , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 300 (2023): Wydanie regularne
- Tomasz Góral, Fuzarioza kłosów pszenicy. Część 2. Geny oraz loci cech ilościowych (QTL) kontrolujące odporność pszenicy oraz mechanizm ich działania , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 300 (2023): Wydanie regularne
- Kinga Stuper-Szablewska, Anna Ostrowska, Tomasz Góral, Anna Matysiak, Juliusz Perkowski, Porównanie aktywności przeciwutleniającej różnych odmian pszenicy ozimej naturalnie porażonej i inokulowanej grzybami z rodzaju Fusarium , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 276 (2015): Wydanie regularne