Znaczenie Fusarium verticillioides (Sacc.) Nirenberg w etiologii fuzariozy kolb kukurydzy

Marcin Wit

marcin_wit@sggw.edu.pl
Katedra Fitopatologii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Poland)

Piotr Ochodzki


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie (Poland)

Roman Warzecha


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie (Poland)

Wojciech Wakuliński


Katedra Fitopatologii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Poland)

Abstrakt

W latach 2005–2006 realizowano badania, których celem było rozpoznanie etiologii fuzariozy kolb kukurydzy. W oparciu o zgromadzony materiał badawczy z pól doświadczalnych stacji hodowli roślin w Swadzimiu, Kobierzycach, Radzikowie oraz pól produkcyjnych stwierdzono, że najczęściej występującym gatunkiem był Fusarium verticillioides. Stanowił on w kolejnych latach 46% i 68% ogólnej liczby wyosobnionych gatunków Fusarium i powodował porażenie kolb w stopniu 2,70 i 2,99. Patogen powodował także istotne obniżenie masy 1000 ziaren.

Instytucje finansujące

Praca wykonana w ramach badań finansowanych przez SGGW

Słowa kluczowe:

Fusarium verticillioides, fuzarioza kolb, kukurydza

Anderson B., White D. G. 1987. Fungi associated with corn stalks in Illinois, USA in 1982 and 1983. Plant Disease 71: 135 — 137.
Google Scholar

Ashley J. N., Hobbs B. C., Raistrick H. 1937. Studies in the biochemistry of micro-organisms. LIII. The crystalline coloring matters of Fusarium culmorum (W. G. Smith) Sacc. and related forms. Biochemistry Journal 31: 385 — 397.
Google Scholar

Bacon C. W., Porter J. K., Norred W. P., Leslie, J. F. 1996. Production of fusaric acid by Fusarium species. Applied and Environmental Microbiology 62: 4039 — 4043.
Google Scholar

Bottalico A., Perrone G. 2002. Toxigenic Fusarium species and mycotoxins associated with head blight in small-grain cereals in Europe. Eur. J. Plant Pathol. 108: 611 — 624.
Google Scholar

Booth C. 1971. The Genus Fusarium. Commonwealth Mycological Institute, Surley, England.
Google Scholar

Brandstetter B. B. 1922. Fungi internal of Missouri seed corn in 1921. J. Amer. Soc. Agron. 14: 354 — 357.
Google Scholar

Burgess L. W., Summerell B. A., Bullock S., Gott K. P., Backhouse D. 1994. Laboratory Manual for Fusarium Research, 3rd ed. University of Sydney, Sydney, Australia.
Google Scholar

Castellá G., Munkvold G. P., Imerman P., Hyde W. G. 1999. Effects of temperature, incubation period and substrate on fusaproliferin by Fusarium subglutinans ITEM 2404. Natural toxin 7: 129 — 132.
Google Scholar

Chełkowski J., Kopacka K., Tulwin A. 1985. Wstępna ocena zdrowotności materiału siewnego pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa i kukurydzy ze zbiorów 1982 roku. Hodowla Rośl. Z. 1–2: 46 — 50.
Google Scholar

Chełkowski J. 1989. Fusarium: Mycotoxins, Taxonomy and Pathogenicity. Elsevier, Amsterdam, Netherlands.
Google Scholar

Chen L. F., Bai G. H., Desjardins A. E. 2000. Recent advances in wheat head scab research in China. Proc. Int. Symp. Wheat Improvement for Scab Resistance. W. J. Raupp, Z. Ma, P. Chen, and D. Liu, eds. Nanjing Agricultural University, Jiangsu, China. 258 — 273.
Google Scholar

Chluze S. N., Ramirez M. L., Torres A., Leslie J. F. 2000. Genetic variation in Fusarium section Liseola from no-till maize in Argentina. Appl. Environ. Microbiol. 66: 5312 — 5315.
Google Scholar

Clear R. M., Patrick S. K., Platford R. G., Desjardins M. 1996. Occurrence and distribution of Fusarium species in barley and oat seed from Manitoba in 1993 and 1994. Can. J. Plant Pathol. 18: 409 — 414.
Google Scholar

Danielsen S., Meyer U. M., Jensen D. F. 1998. Genetic characteristics of Fusarium verticillioides isolates from maize in Costa Rica. Plant Pathol. 47: 615 — 622.
Google Scholar

De Nijs M., Rombouts F., Notermans S. 1996. Fusarium molds and their mycotoxins. J. Food Saf. 16: 15 — 58.
Google Scholar

Desjardins A. E., Manandhar G., Plattner R. D., Maragos C. M., Shresths K., McCormick S. P. 2000 a. Occurance of Fusarium species and mycotoxins in Nepalese maize and wheat and the effect of traditional processing methods on mycotoxin levels. J. Agric. Food. Chem. 48: 1377 – 1383.
Google Scholar

Desjardins A. E., Plattner R. D., Gordon T. R. 2000b. Gibberella fujikuroi mating population A and Fusarium subglutinans from teosinte species and maize from Mexico and Central America. Mycol. Res. 104: 865 — 872.
Google Scholar

Domsch K. H., Gams W., Anderson T. H. 1980. Compendium of soil fungi, Vols. 1 and 2. Academic Press, London, England.
Google Scholar

Edwards E. T. 1935. Studies on Gibberella fujikuroi var. subglutinans the hitherto undescribed ascigerous stage of Fusarium moniliforme var. subglutinans and on its pathogenicity on maize in New South Wales. Dep. Agric. N. S. W. Sci. Bull. 49: 1 – 68.
Google Scholar

Faber J. M., Sanders G. W. 1986. Production of fusarin C by Fusarium spp. Journal of Agricultural and Food Chemistry 34: 963 — 966.
Google Scholar

Faber J. M., Sanders G. W., Lawrence G. A., Scott P. M. 1988. Production of moniliformin by Canadian isolates of Fusarium. Mycopathologia 101: 187 — 190.
Google Scholar

Farrar J. J., Davis R. M. 1991. Relationships among ear morphology, western flower thrips, and Fusarium ear rot of corn. Phytopathology 81, no 6: 661 — 666.
Google Scholar

Foley D. C. 1962. Systemic infection of corn by Fusarium moniliforme. Phytopathology 68: 1331 — 1335.
Google Scholar

Gelderblom W. C. A., Thiel P. G., Marasas W. F. O., van der Merwe, K. J. 1984. Natural occurrence of fusarin C, a mutagen produced by Fusarium moniliforme in corn. Journal of Agricultural and Food Chemistry 32: 1064 — 1067.
Google Scholar

Gray J. S., Martin G. C. J., Rigby W. 1967. Aurofusarin. Journal of the Chemical Society 1967 (C): 2580 — 2587.
Google Scholar

Gupta S., Krasnoff S. B., Underwood N. L., Renwick J. A. A., Roberts, D. W. 1991. Isolation of beauvericin as an insect toxin from Fusarium semitectum and Fusarium moniliforme var. sublutinans. Mycopathologia 115: 185 — 189.
Google Scholar

Hesseltine C. W., Bothast R. J. 1977. Mold development on ears of corn from tasseling to harvest. Mycologia 69: 328 – 340.
Google Scholar

Hesseltine C. W., Rogers R. F., Shotwell O. L. 1981. Aflatoxin and mold flora in North Carolina in 1977 corn crop. Mycologia 73: 216 — 228.
Google Scholar

Kabeere F., M. J. Hill J., Hampton G. 1997. The transmission of Fusarium subglutinans from maize seeds to seedlings. Australasian Plant Pathology 26: 126 — 130.
Google Scholar

Kedera C. J., Plattner R. D., Desjardins A. E. 1999. Incidence of Fusarium spp. levels of fumonisin B1 in maize in western Kenya. Appl. Envion. Microbiol. 65: 41 – 44.
Google Scholar

Kiecana I. 1986. Fuzarioza kłosów pszenżyta. Roczniki Nauk Roln., E, 16: 59 — 68.
Google Scholar

Kiecana I. 1994. Badania nad Fuzariozą kłosów jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.) z uwzględnieniem podatności odmian i zawartości mikotoksyn w ziarnie. Rozprawy naukowe AR Lublin, 161: 1 — 49.
Google Scholar

Kuldau G. A., Yates I. E. 2000. Evidence for Fusarium endophytes incultivated and wild plants, In C. W. Bacon and J. F. White, Jr. (eds.), Microbial endophytes. Marcel Dekker, New York City, New York. 85 — 117.
Google Scholar

Kwaśna H., Chełkowski J., Zajkowski P. 1991. Grzyby. PAN, Instytut Botaniki. Tom XXII: 82 — 84.
Google Scholar

Leonard K. J., Bushnell W. R. (eds.). 2003. Fusarium Head Blight of Wheat and Barley. American Phytopathological Society, St Paul, MN.
Google Scholar

Leslie J. F. 1995. Gibberella fujikuroi: Available populations and variable traits. Can. J. Bot. 73: S282 — S291.
Google Scholar

Leonian C. H. 1932. The pathogenicity and the variability of Fusarium moniliforme from corn. West Virginia. Agr. Expt. Sta. Bull 248: 1 — 16.
Google Scholar

Leslie J. F., Zeller K. A., Logrieco A., Mulѐ G., Moretti A., Ritieni A. 2004. Species diversity and toxin production by strains in the Gibberella fujikuroi species complex isolated from native prairie grasses in Kansas. Applied and Environmental Microbiology 70: 2254 — 2262.
Google Scholar

Lew H., Chełkowski J., Prończuk P., Edinger W. 1996. Occurrence of the mycotoxin moniliformin in maize (Zea mays L.) ears infected by Fusarium subglutinans (Wolenweber and Reinking) Nelson et al. Food Additives and Contaminants 13: 321 — 324.
Google Scholar

Logrieco A., Moretti, A., Altomare, C., Bottalico, A., Carbonell Torres, E. 1993. Occurrence and toxicity of Fusarium subglutinans from Peruvian maize. Mycopathologia 122: 185 – 190.
Google Scholar

Logrieco A., Mulѐ, G., Moretti, A., Botalico, A. 2002. Toxigenic Fusarium species and mycotoxins associated with maize ear rot in Europe. Eur. J. Plant Pathol. 108: 597 — 609.
Google Scholar

Łacicowa B. 1980. Fuzarioza kłosów pszenicy ozimej w 1979 r. Ochr. Rośl. 24 (2): 6 — 8.
Google Scholar

Łacicowa B., Kiecana I. 1987. Występowanie Fusarium culmorum (W. G. Smith) Sacc. na pszenżycie oraz podatność rodów hodowlanych na porażenie. Rocz. Nauk Rol. ser. E, 17, 1: 161 – 178.
Google Scholar

Łacicowa B., Kiecana I., Pięta D. 1991. Choroby podsuszkowe jęczmienia jarego (Hordeum sativum L.) uprawianego w Lubelskim. Rocz. Nauk Roln. ser. E, 20, 1/2, 7 – 15.
Google Scholar

Manns T. F., Adams J. F. 1923.Parasitic fungi of seed corn. J. Agricultural Research 23: 495 — 524.
Google Scholar

Marasas W. F. O., Van Rensburg S. J., Mirocha C. J. 1979. Incidence of Fusarium species and the mycotoxins, deoxynivalenol and zearalonone, in corn produced in esophageal cancer areas in Transkei. J. Agric. Food. Chem. 27: 1108 – 1112.
Google Scholar

Marasas W. F. O., Nelson P. E., Toussoun T. A. 1984. Toxigenic Fusarium species: Identity and Mycotoxicology. The Pennsylvania State University Press, University Park, Pennsylvania 8, 9.
Google Scholar

Melchers L. W., Johnson C. O. 1923. Corn root, stalk and ear rot investigation in Kansas. Phytopathology 12, 1: 52.
Google Scholar

Mulѐ G., Susca, A., Stea G., Moretti A. 2004. A species — specific PCR assay based on the calmodulin partial gene for identification of Fusarium verticillioides, F.proliferatum and F.subglutinans. Eur. J. Plant Pathol. 110: 495 – 502.
Google Scholar

Munkvold G., Desjardins A. E. 1997 a. Fumonisins in maize: Can we reduce their occurrence? Plant Dis. 81: 556 — 565.
Google Scholar

Munkvold G., McGee, D. C., Carlton M. W. 1997 b. Importance of different pathways for maize kernel infection by Fusarium moniliforme. Phytophatology 87: 209 — 217.
Google Scholar

Munkvold G. P., Hellmich R. L., Showers W. B. 1997 c. Reduced fusarium ear rot and symptom less infection in kernel of maize genetically engineered for European corn borer resistance. Phytopathology 87(10): 1071 — 1077.
Google Scholar

Neish G. A., Farnworth E. R., Greenhalgh R., Young J. C. 1983. Observations on the occurrence of Fusarium species and their toxins in corn in eastern Ontario. Can. J. Plant Pathol. 5: 11 — 16.
Google Scholar

Nelson P. E., Toussoun T. A., and Marasas W. F. O. 1983 Fusarium species: An illustrated manual for identification. Pennsylvania State University Press, University Park, PA.
Google Scholar

Parry D. W., Jenkinson P., McLeod, L. 1995. Fusarium ear blight (scab) in small grain cereals — a review. Plant Pathol. 44: 207 – 238.
Google Scholar

Pedersen P. B., Miller J. D. 1999. The fungal metabolite culmorin and related compounds. Natural Toxins 7: 305 — 309.
Google Scholar

Rheeder J. P., Marasas W. F. O., van Wyk, P. S. 1990. Fungal associations in corn kernels and effects on germination. Phytopathology 80: 131 — 134.
Google Scholar

Thrane U. 1988. Screening for fusarin C production by European isolates of Fusarium species. Mycotoxin Research 4: 2 — 10.
Google Scholar

Ullstrup A. J. 1936. The occurrence of Gibberella fujikuroi var. subglutinans in the United States. Phytopathology 26: 685 – 693.
Google Scholar

Wyk van P. S., Scholtz, D. J., Marasas, W. F. O. 1988. Protection of maize seedlings by Fusarium moniliforme against infection by Fusarium graminearum in the soil. Plant and Soil 107: 251 — 258.
Google Scholar

Vigier B., Reid L. M., Seifert K. A., Stewart D. W., Hamilton R. I. 1997. Distribution and prediction of Fusarium species associated with maize ear rot in Ontario. Can. J. Plant. Pathol. 19: 60 – 65.
Google Scholar

White D. G., 1999. Compendium of corn diseases. 3rd ed. APS Press, St. Paul, Minnesota.
Google Scholar

Yates I. E., Bacon, C. W., Hinton, D. M. 1997 Effects of endophytic infection by Fusarium moniliforme on corn growth and cellular morphology. Plant Disease 81: 723 — 728.
Google Scholar

Zajkowski P., Kwaśna H. 1987. Corn cob fusariosis — natural infection of various genotypes in 1985 and 1986. European Seminar “Fusarium, Mycotoxins, Taxonomy, Pathogenicity” Mycotoxin Res. Spec. Ed. 95 — 99.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2007

Cited By / Share

Wit, M. (2007) „Znaczenie Fusarium verticillioides (Sacc.) Nirenberg w etiologii fuzariozy kolb kukurydzy”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (245), s. 171–180. doi: 10.37317/biul-2007-0033.

Autorzy

Marcin Wit 
marcin_wit@sggw.edu.pl
Katedra Fitopatologii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Poland

Autorzy

Piotr Ochodzki 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Poland

Autorzy

Roman Warzecha 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Poland

Autorzy

Wojciech Wakuliński 

Katedra Fitopatologii, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Poland

Statystyki

Abstract views: 24
PDF downloads: 39


Licencja

Prawa autorskie (c) 2007 Marcin Wit, Piotr Ochodzki, Roman Warzecha, Wojciech Wakuliński

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2 3 > >>