Wpływ przedplonu oraz warunków pogodowych na porażenie kłosów pszenicy jarej przez grzyby z rodzaju Fusarium oraz zawartość mikotoksyn w ziarnie

Tomasz Góral

t.goral@ihar.edu.pl
Zakład Fitopatologii, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików (Poland)

Piotr Ochodzki


Zakład Fitopatologii, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików (Poland)

Dorota Walentyn-Góral


Zakład Fitopatologii, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików (Poland)

Linda K. Nielsen


Institute of Agroecology, Faculty of Science and Technology, Aarhus University, Research Centre Flakkebjerg, Denmark (Denmark)

Annemarie F. Justesen


Institute of Agroecology, Faculty of Science and Technology, Aarhus University, Research Centre Flakkebjerg, Denmark (Denmark)

Lisa N. Jørgensen


Institute of Agroecology, Faculty of Science and Technology, Aarhus University, Research Centre Flakkebjerg, Denmark (Denmark)

Abstrakt

Badano wpływ przedplonu na nasilenie fuzariozy kłosów oraz zawartość mikotoksyn fuzaryjnych w ziarnie pszenicy jarej. Przedplon stanowiła kukurydza na ziarno oraz rzepak ozimy. W latach, w których wystąpiły warunki sprzyjające rozwojowi fuzariozy kłosów stwierdzono zwiększone nasilenie choroby na kłosach pszenicy wysianej po kukurydzy. Ziarno z tych stanowisk zawierało więcej DNA Fusarium oraz mikotoksyn fuzaryjnych w porównaniu do ziarna ze stanowiska po rzepaku. Dominującym sprawcą fuzariozy kłosów był gatunek F. graminearum. Rozwój choroby na kłosach pszenicy oraz stężenie mikotoksyn w ziarnie były bardzo silnie uzależnione od warunków pogodowych. Opady oraz wilgotność względna powietrza w okresie kłoszenia i kwitnienia miała decydujący wpływ na wyniki uzyskane w ciągu 3 lat badań.


Słowa kluczowe:

kukurydza, fuzarioza kłosów, mikotoksyny, przedplon, pszenica

Anonim 2005. Event-specific method for the quantitation of maize line NK603 using real-time PCR. [http://gmoinfo.jrc.ec.europa.eu/docs/C-ES-00-01%20CRL%20method.pdf].
Google Scholar

Anonim 2007. The UK Code of Good Agricultural Practice to Reduce Fusarium Mycotoxins in Cereals [http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/fusariumcop.pdf].
Google Scholar

Anonim 2010. Guidelines to minimise risk of Fusarium mycotoxins in cereals. [http://www.hgca.com /document.aspx?fn=load&media_id=6174&publicationId=3848].
Google Scholar

Argyris J., TeKrony D. M., VanSanford D. 2001. Effect of Fusarium graminearum infection during wheat seed development on seed quality. In: Proceedings of the 2001 National Fusarium Head Blight Forum. Erlanger, KY, December 8–10, 2001. Michigan State University, East Lansing, MI, USA: 100 — 103.
Google Scholar

Blandino M., Pilati A., Reyneri A., Scudellari D. 2010. Effect of maize crop residue density on Fusarium head blight and on deoxynivalenol contamination of common wheat grains. Cereal Research Communications 38: 550 — 559.
Google Scholar

Bottalico A. 1998. Fusarium diseases of cereals: species complex and related mycotoxin profiles, in Europe Journal of Plant Pathology 80: 85 — 103.
Google Scholar

Bottalico A., Perrone G. 2002. Toxigenic Fusarium species and mycotoxins associated with head blight in small-grain cereals in Europe. Eur. J. Plant Pathol. 108: 998 — 1003.
Google Scholar

Champeil A., Doré T., Fourbet J. F. 2004 a. Fusarium head blight: epidemiological origin of the effects of cultural practices on head blight attacks and the production of mycotoxins by Fusarium in wheat grains. Plant Science 166: 1389 — 1415.
Google Scholar

Champeil A., Fourbet J. F., Doré T., Rossignol L. 2004 b. Influence of cropping system on Fusarium head blight and mycotoxin levels in winter wheat. Crop Protection 23: 531 — 537.
Google Scholar

Clark B., Jorgensen L. N., Antichi D., Góral T., Gouache D., Hornok L., Jahn M., Lucas P., Rolland B., Schepers H. 2009. Strategies to control Fusarium ear blight and mycotoxin production in wheat. From Science to Field. Wheat Case Study — Guide Number 2. ENDURE [http://www.edndure-network.eu].
Google Scholar

Cowger C., Patton-Özkurt, J., Brown-Guedira, G., Perugini, L. 2009. Post-anthesis moisture increased Fusarium head blight and deoxynivalenol levels in North Carolina winter wheat. Phytopathology 99: 320 — 327.
Google Scholar

Czembor E., Ochodzki P., Warzecha R., Adamczyk J., Wójcik K. 2011. Ear rot severity, mycotoxin content and Fusaria species in maize hybrids grown in Poland. W: Book of Abstract of XXII EUCARPIA Maize and Sorghum Conference – „Resources in Maize and Sorghum Breeding”, 19-22, 06.2011; 97 p.
Google Scholar

Del Ponte E. M., Fernandes J. M. C., Pavan W., Baethgen W. E. 2009. A model-based assessment of the impacts of climate variability on Fusarium head blight seasonal risk in southern Brazil. J. Phytopathol. 157: 675 — 681.
Google Scholar

Dorn B., Forrer H.R., Schürch S., Vogelgsang S. 2009. Fusarium species complex on maize in Switzerland: occurrence, prevalence, impact and mycotoxins in commercial hybrids under natural infection. Eur. J. Plant Pathol. 125: 51 — 61.
Google Scholar

Góral T., Ochodzki P., Walentyn-Góral D., Justesen A. F. 2011. Fusarium species and Fusarium mycotoxins in grain of winter wheat in Poland in 2010. Conference Abstracts, 33rd Mycotoxin Workshop, Freising, Germany, 30th May — 1st June, 2011: 96 p.
Google Scholar

Jones R. K. 2000. Assessment of Fusarium head blight of wheat and barley in response to fungicide treatment. Plant Dis. 84: 1021 — 1030.
Google Scholar

Maiorano A., Blandino M., Reyneri A., Vanara F. 2008. Effects of maize residues on the Fusarium spp. infection and deoxynivalenol (DON) contamination of wheat grain. Crop Prot. 27: 182 — 188.
Google Scholar

Nicolaisen M., Suproniene S., Nielsen, L. K., Lazzaro I., Spliid, N. H., Justesen A. F. 2009. Real-time PCR for quantification of eleven individual Fusarium species in cereals. Journal of Microbiological Methods, 76, 234 — 240.
Google Scholar

Nielsen L. K., Jensen J. D., Nielsen G. C., Jensen J. E., Spliid N. H., Thomsen, I. K., Justesen A. F., Collinge D. B., Jorgensen L. N. 2011. Fusarium head blight of cereals in Denmark: species complex and related mycotoxins. Phytopathology 101: 960 — 969.
Google Scholar

Ochodzki P., Warzecha R., Żurek M., Góral T. 2011. Fusarium ear rot and mycotoxin content in genetically modified maize grown in Poland. XXII EUCARPIA Maize and Sorghum Conference. Resources in Maize and Sorghum Breeding. Opatija, Croatia, June 19-22.2011. Conference Book: 159.
Google Scholar

Pereyra S. A., Dill-Macky R., Sims A. L. 2004. Survival and inoculum production of Gibberella zeae in wheat residue. Plant Dis. 88: 724 — 730.
Google Scholar

Simpson D. R.., Weston G. E., Turner J. A., Jennings P., Nicholson P. 2001. Differential control of head blight pathogens of wheat by fungicides and consequences for mycotoxin contamination of grain. European Journal of Plant Pathology 107: 421 — 431.
Google Scholar

Stępień Ł., Popiel D., Koczyk G., Chełkowski J. 2008. Wheat-infecting Fusarium species in Poland — their chemotypes and frequencies revealed by PCR assay J. Appl. Genet. 49: 433 — 441.
Google Scholar

Vogelgsang S., Hecker A., Musa T., Dorn B., Forrer H. R. 2011. On-farm experiments over 5 years in a grain maize/winter wheat rotation: effect of maize residue treatments on Fusarium graminearum infection and deoxynivalenol contamination in wheat. Mycotox. Res. 27: 81 — 96.
Google Scholar

Xu X.-M., Monger W., Ritieni A., Nicholson P. 2008. Effect of temperature and duration of wetness during initial infection periods on disease development, fungal biomass and mycotoxin concentrations on wheat inoculated with single, or combinations of Fusarium species. Plant Pathology 56: 943 — 956.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2012

Cited By / Share

Góral, T. (2012) „Wpływ przedplonu oraz warunków pogodowych na porażenie kłosów pszenicy jarej przez grzyby z rodzaju Fusarium oraz zawartość mikotoksyn w ziarnie”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (265), s. 11–21. doi: 10.37317/biul-2012-0035.

Autorzy

Tomasz Góral 
t.goral@ihar.edu.pl
Zakład Fitopatologii, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików Poland

Autorzy

Piotr Ochodzki 

Zakład Fitopatologii, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików Poland

Autorzy

Dorota Walentyn-Góral 

Zakład Fitopatologii, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików Poland

Autorzy

Linda K. Nielsen 

Institute of Agroecology, Faculty of Science and Technology, Aarhus University, Research Centre Flakkebjerg, Denmark Denmark

Autorzy

Annemarie F. Justesen 

Institute of Agroecology, Faculty of Science and Technology, Aarhus University, Research Centre Flakkebjerg, Denmark Denmark

Autorzy

Lisa N. Jørgensen 

Institute of Agroecology, Faculty of Science and Technology, Aarhus University, Research Centre Flakkebjerg, Denmark Denmark

Statystyki

Abstract views: 59
PDF downloads: 54


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Tomasz Góral, Piotr Ochodzki, Dorota Walentyn-Góral, Linda K. Nielsen, Annemarie F. Justesen, Lisa N. Jørgensen

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 > >>