Straty podczas przechowywania ziemniaków w przechowalni z nawilżaniem i bez nawilżania
Zbigniew Czerko
z.czerko@ihar.edu.plZakład Przechowalnictwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Jadwisin (Poland)
Abstrakt
Porównano 2 przechowalnie z różnymi systemami wentylacji pod względem utrzymania parametrów termiczno-eksploatacyjnych oraz powstawania strat przechowalniczych w przechowalni o składowaniu luzem bez nawilżania oraz luzem z systemem nawilżania. W obu przechowalniach była utrzymywana temperatura na poziomie 8C w długotrwałym okresie przechowywania. System wentylacji w obu przechowalniach pracował średnio 5,0 h/dobę Niższa wartość deficytu prężności pary wodnej (WVPD) była w przechowalni z nawilżaniem. Porównano straty przechowalnicze powstałe w wyniku chorób i ubytków naturalnych. Wyższe ubytki naturalne były w przechowalni o składowaniu luzem bez nawilżania w porównaniu do przechowalni o składowaniu luzem z nawilżaniem, odpowiednio 4,9% i 4,0%. Gnicie ziemniaków w wyniku rozwoju mokrej zgnilizny wystąpiło w obu przechowalniach tylko w górnej części pryzmy (0,5%), i nieznacznie większe było w przechowalni z nawilżaniem.
Słowa kluczowe:
nawilżanie, przechowalnie, straty przechowalnicze, ziemniakBibliografia
Brazda G. 1969. Die Abhängigkeit des Beluftungserfolges von der Ausreife der Kartoffeln Soato und Pflanz-gut. 7: 122 — 125.
Google Scholar
Burton W. G. 1973. Physiological and biochemical changes in the tuber as affected by storage conditions. Proc. 5th Trien. Conf. EAPR, Norwich: 63 — 81.
Google Scholar
Czerko Z. 2004. Porównanie strat w ziemniakach przechowywanych w komorach z systemem wentylacji z nawilżaniem i bez nawilżania. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 500: 433 — 438.
Google Scholar
Hunter J. H. 1983. External heat and moisture balance for potato storage. Am. Soc. Agri. Engin. Paper 83 — 4081.
Google Scholar
Kubicki K. 1988. Biologiczne i techniczne uwarunkowania przechowywania ziemniaków. PWN, Warszawa.
Google Scholar
Leppack E. 1991. Versuche zur Kartoffellagerung KTBL — Versuchstation Dethlingen. Jahresbericht 1990/91: 18 — 24
Google Scholar
Rasmussen R. 1987. Effect of moistening of the ventilating air in older bin store houses with aisle. 10th Trien. Conf. EAPR Aalborg-Denmark: 341 s.
Google Scholar
Sparks W. C., Summers L. V. 1974. Potato weight losses quality changes and cost relationships during storage. Idaho, Agric. Ex. Stat. Bull. 535: 14 s.
Google Scholar
Autorzy
Zbigniew Czerkoz.czerko@ihar.edu.pl
Zakład Przechowalnictwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Jadwisin Poland
Statystyki
Abstract views: 41PDF downloads: 28
Licencja
Prawa autorskie (c) 2007 Zbigniew Czerko
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.