Czynniki wpływające na dobór dawki wentylacyjnej w przechowalniach ziemniaków

Zbigniew Czerko

z.czerko@ihar.edu.pl
Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Jadwisin (Poland)

Abstrakt

Głównym parametrem systemu wentylacyjnego w przechowalni ziemniaków jest dawka wentylacyjna. Celem pracy była analiza głównych czynników wpływających na dobór dawki wentylacyjnej w dwóch typach przechowalni o składowaniu luzem i w paletach skrzyniowych w zależności od intensywności oddychania ziemniaków. Wyliczono bilans cieplny, w którym ciepło produkowane w przechowalni jest równoważone ciepłem odprowadzanym przez system wentylacji. Wielkość dawki wentylacyjnej zależy od intensywności oddychania ziemniaków i od czasu pracy wentylatorów. Z przedstawionych zależności wynika, że dawka wentylacyjna dla ziemniaków o średniej intensywności oddychania w przechowalni o składowaniu luzem powinna wynosić 78 m3/t·h i 116 m3/t·h w przechowalni o składowaniu w paletach skrzyniowych. Odmiany o dużej intensywności oddychania wymagają zwiększonej dawki wentylacyjnej o 20%.


Słowa kluczowe:

dawka wentylacyjna, przechowalnia, system wentylacji, ziemniak

Burton W. G. 1987. The physic and physiology of storage. In: The Potato Crop. P. M. Harris (ed.). London.
Google Scholar

Czerko Z. 1993. Zmiany energochłonności i utrzymania mikroklimatu w przechowalni w zależności od wymagań technologicznych odmian. Biul. Inst. Ziem. 43: 137 — 146.
Google Scholar

Czerko Z. 2000. Ocena systemu wentylacyjnego opływowego górnego w przechowalni ziemniaków. Biul. IHAR 213: 275 — 283.
Google Scholar

Frydecka-Mazurczyk A. 1982. Oddychanie bulw ziemniaka w czasie wzrostu i przechowywania. Ziemniak 1981/82: 124 — 135.
Google Scholar

Kubicki K. 1988. Biologiczne i techniczne uwarunkowania przechowywania ziemniaków. Warszawa, PWN.
Google Scholar

Leppack E. 1991. Versuche zur Kartoffellagerung KTBL — Versuchstation Dethlingen, Jahresbericht: 18 — 24.
Google Scholar

Rastovski A., Es van A. 1981. Storage of potatoes. Centre for Agricultural Publishing and Documentation. Wageningen.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2004

Cited By / Share

Czerko, Z. (2004) „Czynniki wpływające na dobór dawki wentylacyjnej w przechowalniach ziemniaków”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (232), s. 219–225. doi: 10.37317/biul-2004-0086.

Autorzy

Zbigniew Czerko 
z.czerko@ihar.edu.pl
Zakład Przechowalnictwa i Przetwórstwa Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Jadwisin Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 4


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Zbigniew Czerko

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>