Zakres zmienności i współzależność cech technologicznych u trzech wielkoowocowych odmian papryki rocznej (Capsicum annuum L.)

Lubosława Nowaczyk

biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy (Poland)

Paweł Nowaczyk


Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy (Poland)

Abstrakt

Istotne znaczenie dla przemysłu przetwórczego mają poziom i wyrównanie cech technologicznych surowca. Materiałem badawczym były owoce trzech wielkoowocowych odmian papryki (Capsicum annuum L.) pochodzące z upraw pod folią. Oceniono średni poziom oraz zakres zmienności masy owoców, masy i wydajności biologicznej, masy i udziału przegród oraz liczby komór. Średnia masa owocu wahała się od 291 g dla odmiany Luba i 221 g dla odmiany Mino do 167 g dla odmiany Sono. Wydajność biologiczna oznaczająca udział części jadalnych w masie owocu osiągnęła najwyższy poziom (88,2%) u odmiany Mino. Największym udziałem masy przegród, sięgającym 2,6% masy owocu charakteryzowała się odmiana Sono. Badane odmiany różniły się pod względem wielkości współczynników zmienności cech. Najbardziej wyrównane owoce obserwowano u odmiany Mino. Stwierdzono ponadto istotne dodatnie współzależności między średnią masą a biologiczną masą owoców ora między masą przegród a liczbą komór, natomiast ujemną korelację między udziałem przegród a masą biologiczną.


Słowa kluczowe:

korelacje, masa biologiczna, masa przegród, wydajność biologiczna, zmienność

Buczkowska H. 2004. Wpływ zagęszczenia roślin na wzrost i plonowanie papryki słodkiej odmiany ‘Mino’. Folia Univ. Agric. Stetin. 239 (95): 27 — 32.
Google Scholar

Cebula S. 1989. Comparison of sweet pepper cultivars in the relation to vegetative growth, quantity and quality of yield in greenhouse conditions. Folia. Hort. I/2: 3 — 15.
Google Scholar

IPGRI. 1995. Descriptors for Capsicum (Capsicum spp.). International Plant Genetic Resources Institute, Roma, Taipei, Costa Rica: 1 — 49.
Google Scholar

Kmiecik W., Lisewska Z. 1994. Evaluation of eight sweet pepper cultivars for field growing in the Kraków region from the aspect of requirements of the conning industry. Folia Hort., Ann. Vi / 2: 35 — 43.
Google Scholar

Nowaczyk P., Nowaczyk L. 2001. The quality features and the fertility of pepper (Capsicum annuum L.) initial forms. In: Abak K., Buyukalaca S & Dasgan Y (eds), Genetics and Breeding of Capsicum and Eggplant, Gurgul Ofset, Adana, Turkey: 53 — 56.
Google Scholar

Nowaczyk L., Nowaczyk P. 2004. Współzależność wydajności biologicznej owoców i płodności u mieszańców F1 papryki rocznej (Capsicum annuum L.). Folia Univ. Agric. Stetin. 239: 271 — 274.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/29/2006

Cited By / Share

Nowaczyk, L. i Nowaczyk, P. (2006) „Zakres zmienności i współzależność cech technologicznych u trzech wielkoowocowych odmian papryki rocznej (Capsicum annuum L.)”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (240/241), s. 321–325. doi: 10.37317/biul-2006-0068.

Autorzy

Lubosława Nowaczyk 
biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy Poland

Autorzy

Paweł Nowaczyk 

Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy Poland

Statystyki

Abstract views: 13
PDF downloads: 5


Licencja

Prawa autorskie (c) 2006 Lubosława Nowaczyk, Paweł Nowaczyk

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.