Zakres zmienności i współzależność cech owoców typu soft flesh mieszańców międzygatunkowych Capsicum frutescens L. × Capsicum annuum L.
Paweł Nowaczyk
biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.plAkademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy (Poland)
Lubosława Nowaczyk
Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy (Poland)
Abstrakt
Owoce typu soft flesh są dobrym surowcem do produkcji soków i przecierów. Materiałem badawczym były owoce pochodzące z 50 genotypów pokolenia F5 mieszańców między Capsicum frutescens L. × Capsicum annuum L. Ustalono zakres zmienności cech technologicznych oraz ich współzależność. Masa owocu zawierała się w granicach 13–141 g, długość 34–193 mm, szerokość 23–130 mm, masa łożyska 0,6–6,3 g, masa nasion 1,11–3,81 g a grubość ścian 2,42–7,31 mm. Największą zmiennością charakteryzowały się masa owocu oraz masa łożyska. Współczynniki korelacji wielu par cech miały różny poziom w grupach genotypów o średniej masie owoców do i powyżej 40 g.
Słowa kluczowe:
macierz korelacji, współczynnik zmiennościBibliografia
Deepu M., Doijode S. D., Mathavi Reddy K. 2004. Correlation and path coefficient analysis in five species of Capsicum. Capsicum and Eggplant Newsletter 23: 57 — 60.
Google Scholar
Lippert L. F., Bergh B. O., Smith P. G. 1965. Gene list of the pepper. J. Heredity 56: 30 — 34.
DOI: https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.jhered.a107366
Google Scholar
Nowaczyk L., Nowaczyk P. 2004. Soft-flesh fruits of Capsicum frutescens L. as a raw material for processing. Ann. UMCS. Ser. E, 53, 4: 1823 — 1828.
Google Scholar
Nowaczyk P. Nowaczyk L. 2004. Genetic variation in Capsicum frutescens L. as a result of an SSD method modification. In: Genetic variation for plant breeding. Vollmann J., Grausgruber H. & Ruckenbauer P. (eds.). Eucarpia & BOKU — University of Natural Resources and Applied Life Science, Vienna: 445 — 458.
Google Scholar
Sreelathakmuary I., Rajamony L. 2003. Variability, heritability and genetic advance bird pepper (Capsicum frutescens L.). Capsicum and Eggplant Newsletter 22: 51 — 54.
Google Scholar
Autorzy
Paweł Nowaczykbiuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy Poland
Autorzy
Lubosława NowaczykAkademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy Poland
Statystyki
Abstract views: 12PDF downloads: 7
Licencja
Prawa autorskie (c) 2006 Paweł Nowaczyk, Lubosława Nowaczyk

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Paweł Nowaczyk, Marta Orlińska, Zmienność i współzależność wybranych cech kilku odmian karczocha (Cynara scolymus L.) , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 249 (2008): Wydanie regularne
- Paweł Nowaczyk, Lubosława Nowaczyk, Wykorzystanie allela S Capsicum spp. w badaniach genetycznych i w tworzeniu oryginalnego surowca przetwórczego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 283 (2018): Wydanie specjalne
- Lubosława Nowaczyk, Paweł Nowaczyk, Zakres zmienności i współzależność cech technologicznych u trzech wielkoowocowych odmian papryki rocznej (Capsicum annuum L.) , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 240/241 (2006): Wydanie regularne