Zakres zmienności i współzależność cech owoców typu soft flesh mieszańców międzygatunkowych Capsicum frutescens L. × Capsicum annuum L.

Paweł Nowaczyk

biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy (Poland)

Lubosława Nowaczyk


Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy (Poland)

Abstrakt

Owoce typu soft flesh są dobrym surowcem do produkcji soków i przecierów. Materiałem badawczym były owoce pochodzące z 50 genotypów pokolenia F5 mieszańców między Capsicum frutescens L. × Capsicum annuum L. Ustalono zakres zmienności cech technologicznych oraz ich współzależność. Masa owocu zawierała się w granicach 13–141 g, długość 34–193 mm, szerokość 23–130 mm, masa łożyska 0,6–6,3 g, masa nasion 1,11–3,81 g a grubość ścian 2,42–7,31 mm. Największą zmiennością charakteryzowały się masa owocu oraz masa łożyska. Współczynniki korelacji wielu par cech miały różny poziom w grupach genotypów o średniej masie owoców do i powyżej 40 g.


Słowa kluczowe:

macierz korelacji, współczynnik zmienności

Deepu M., Doijode S. D., Mathavi Reddy K. 2004. Correlation and path coefficient analysis in five species of Capsicum. Capsicum and Eggplant Newsletter 23: 57 — 60.
Google Scholar

Lippert L. F., Bergh B. O., Smith P. G. 1965. Gene list of the pepper. J. Heredity 56: 30 — 34. DOI: https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.jhered.a107366
Google Scholar

Nowaczyk L., Nowaczyk P. 2004. Soft-flesh fruits of Capsicum frutescens L. as a raw material for processing. Ann. UMCS. Ser. E, 53, 4: 1823 — 1828.
Google Scholar

Nowaczyk P. Nowaczyk L. 2004. Genetic variation in Capsicum frutescens L. as a result of an SSD method modification. In: Genetic variation for plant breeding. Vollmann J., Grausgruber H. & Ruckenbauer P. (eds.). Eucarpia & BOKU — University of Natural Resources and Applied Life Science, Vienna: 445 — 458.
Google Scholar

Sreelathakmuary I., Rajamony L. 2003. Variability, heritability and genetic advance bird pepper (Capsicum frutescens L.). Capsicum and Eggplant Newsletter 22: 51 — 54.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/29/2006

Cited By / Share

Nowaczyk, P. i Nowaczyk, L. (2006) „Zakres zmienności i współzależność cech owoców typu soft flesh mieszańców międzygatunkowych Capsicum frutescens L. × Capsicum annuum L”., Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (240/241), s. 315–319. doi: 10.37317/biul-2006-0067.

Autorzy

Paweł Nowaczyk 
biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy Poland

Autorzy

Lubosława Nowaczyk 

Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy Poland

Statystyki

Abstract views: 12
PDF downloads: 7


Licencja

Prawa autorskie (c) 2006 Paweł Nowaczyk, Lubosława Nowaczyk

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.