Zmienność cech użytkowych rzepaku ozimego
Henryk Bujak
henryk.bujak@upwr.edu.plKatedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)
Andrzej Kotecki
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)
Marcin Kozak
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)
Władysław Malarz
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)
Abstrakt
W sezonie wegetacyjnym 2003/2004 w Pawłowicach koło Wrocławia, prowadzono dwuczynnikowe doświadczenia w układzie pasów prostopadłych („split-block”), w których badano w kolejności: I. zróżnicowane technologie uprawy (A — standardowa, B — intensywna) i II. odmiany rzepaku ozimego (Baldur F1, Californium, Capio, Carina, Cazek, Contact, Digger, Kronos F1, Liclassic, Lirajet, Lisek, Mazur F1Z, Pomorzanin F1Z, Titan F1, Viking). W technologii standardowej stosowano nawożenie (kg·ha-1): 140 N, 60 P2O5 i 120 kg K2O oraz zwalczanie chwastów i szkodników w podstawowym zakresie zalecanym przez IOR Poznań, natomiast technologia intensywna (B) charakteryzowała się dodatkowo zwiększonym o 50 kg·ha-1 nawożeniem azotowym, dwukrotnym stosowaniem fungicydów (w fazie opadania płatków korony i w fazie dojrzałości zielonej łuszczyny) oraz dolistnym dokarmianiem mikroelementami (w fazie pąkowania). Najwyższym współczynnikiem odziedziczalności odznaczał się plon nasion (0,79), a następnie kolejno niższym wydajność tłuszczu surowego (0,78), masa nasion w łuszczynie (0,76), zawartość tłuszczu surowego (0,74) i wydajność białka ogółem (0,74). Najniższym poniżej 5% współczynnikiem zmienności charakteryzowały się następujące cechy: zawartość tłuszczu surowego w nasionach, masa 1000 nasion, liczba nasion w łuszczynie i zawartość białka ogółem. Najwyższe plony nasion, tłuszczu surowego i białka ogółem uzyskano z odmiany Viking, która miała najwięcej łuszczyn na roślinie, nasion w łuszczynie i masę nasion w łuszczynie oraz zwierała najwięcej tłuszczu surowego w nasionach.
Słowa kluczowe:
odmiany, rzepak ozimy, współczynnik odziedziczalności, współczynnik zmiennościBibliografia
COBORU 2004. Lista odmian rolniczych i warzywnych wpisanych do krajowego rejestru w Polsce. Słupia Wlk.: 31 — 33.
Google Scholar
Heimann S. 1999. Ocena jakościowa odmian rzepaku ozimego za lata 1996–1998. Rośliny Oleiste — Oilseed Crops XX (2): 637 — 641.
Google Scholar
Heimann S. 2004. Lista opisowa odmian. Rośliny rolnicze. Cz. 1. Zboża, przemysłowe.: 137 — 146.
Google Scholar
Heimann S., Lewandowski A. 2005. Wyniki porejestrowych doświadczeń odmianowych. Rzepak ozimy, rzepak jary. 2004. Nr 31: 3 — 25.
Google Scholar
Muśnicki Cz. 1979. Zmienność i współzależność niektórych cech i właściwości rzepaku ozi¬mego i ich oddziaływanie na plony. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 229: 89 — 99.
Google Scholar
Muśnicki Cz. 1989. Charakterystyka botaniczno-rolnicza rzepaku ozimego i jego plonowanie w zmiennych warunkach siedliskowo-agrotechnicznych. Rocz. AR Poznań, Ser. Rozprawy Naukowe: 191: 5 — 153.
Google Scholar
Muśnicki Cz., Muśnicka B. 1986. Struktura plonowania różnych typów jakościowych rzepaku ozimego. Zesz. Prob. IHAR „Wyniki badań nad rzepakiem ozimym rok 1985”.: 107 — 122.
Google Scholar
Muśnicki Cz., Mroczyk W., Potkański A. 1995. Skład chemiczny nasion krajowych i zagra¬nicznych odmian rzepaku ozimego (białko, węglowodany, glukozynolany). Rośliny Oleiste — Oilseed Crops XVI (1): 105 — 112.
Google Scholar
Liersch A., Bartkowiak-Broda I., Ogrodowczyk M. 2004. Analiza zmienności składników plonu oraz wielkości efektu heterozji mieszańców CMS ogura rzepaku ozimego (Brassica napus L.). Rośliny Oleiste — Oilseed Crops XXV (2): 371 — 382.
Google Scholar
Weber R., Karczmarek J., Kotecki A. 2003. Wpływ środowiska na zmienność plonowania odmian rzepaku ozimego w warunkach Dolnego Śląska. Rośliny Oleiste — Oilseed Crops XXIV (2): 395 — 403.
Google Scholar
Woyke T. 1981. Zmienność i wzajemny związek cech określanych przy ocenie bezerukowych odmian i rodów rzepaku ozimego. Biul. IHAR 146: 17 — 23.
Google Scholar
Wójtowicz M., Czernik-Kołodziej K. 2003. Reakcja zarejestrowanych odmian rzepaku ozi¬mego na poziom agrotechniki. Rośliny Oleiste — Oilseed Crops XXIV (1): 85 — 94.
Google Scholar
Autorzy
Henryk Bujakhenryk.bujak@upwr.edu.pl
Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Akademia Rolnicza we Wrocławiu Poland
Autorzy
Andrzej KoteckiKatedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza we Wrocławiu Poland
Autorzy
Marcin KozakKatedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza we Wrocławiu Poland
Autorzy
Władysław MalarzKatedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza we Wrocławiu Poland
Statystyki
Abstract views: 180PDF downloads: 28
Licencja
Prawa autorskie (c) 2006 Henryk Bujak, Andrzej Kotecki, Marcin Kozak, Władysław Malarz

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Henryk Bujak, Anna Dopierała, Paweł Dopierała, Kamila Nowosad, Analiza interakcji genotypowo-środowiskowej plonu odmian żyta ozimego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 240/241 (2006): Wydanie regularne
- Henryk Bujak, Lechosław Grochowski, Jan Kaczmarek, Analiza genetyczno-hodowlana wybranych cech struktury plonu mieszańców żyta ozimego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 226/227 (2003): Wydanie regularne
- Henryk Bujak, Jarosław Bojarczuk, Jan Kaczmarek, Interakcja genotypowo-środowiskowa plonowania rodów hodowlanych żyta ozimego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 231 (2004): Wydanie regularne
- Małgorzata Tartanus, Marcin Kozak, Agnieszka Wnuk, Wykorzystanie diagramu łodyga i liście do analizy danych w środowisku R , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 259 (2011): Wydanie regularne
- Agnieszka Wnuk, Marcin Kozak, Małgorzata Tartanus, Wprowadzenie do interaktywnej wizualizacji danych w środowisku R , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 259 (2011): Wydanie regularne
- Barbara Chrzanowska-Drożdż, Zygmunt Gil, Marek Liszewski, Władysław Malarz, Wysokość i jakość plonu ziarna pszenicy ozimej w zależności od dawki i sposobu nawożenia azotem , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 233 (2004): Wydanie regularne








