Wysokość i jakość plonu ziarna pszenicy ozimej w zależności od dawki i sposobu nawożenia azotem

Barbara Chrzanowska-Drożdż

iaipr@upwr.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)

Zygmunt Gil


Katedra Technologii Zbóż Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)

Marek Liszewski


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)

Władysław Malarz


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)

Abstrakt

W latach 1999–2000 i 2000–2001 w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym w Pawłowicach koło Wrocławia zbadano wpływ nawożenia azotem (dawki i sposoby stosowania azotu) na cechy struktury oraz wysokość i jakość plonów ziarna dwóch odmian pszenicy ozimej, reprezentujących grupę odmian chlebowych. Badanymi czynnikami były: I czynnik: odmiana — Kobra i Roma, II czynnik: zmienne poziomy nawożenia N doglebowo i dokarmianie roztworem mocznika. Pogłówne nawożenie azotem wiosną w dawkach 40, 80, 120 kg/ha różnicowało cechy struktury plonu i plon ziarna badanych odmian. Jednokrotne i dwukrotne dokarmianie dolistne mocznikiem (10 i 6% roztwór) stosowane na tle nawożenia N w formie stałej nie było efektywne. Odmiany pszenicy reagowały istotnym wzrostem plonu na stosowanie dawki 40 kg N/ha w stosunku do kontroli. Dawka 80 kg N/ha w układzie (40 kg/ha w czasie ruszenia wegetacji wiosną + 40 kg/h w fazie strzelania w źdźbło) w stosunku do 40 kg N/ha, okazała się bardziej efektywna dla odmiany Kobra niż dla odmiany Roma. Wyższe nawożenie w dawce 120 kg N/ha nie miało istotnego wpływu na wielkość plonu badanych odmian. Pozytywne efekty dokarmiania pszenicy roztworem mocznika w odniesieniu do zawartości białka w ziarnie, szklistości ziarna i wskaźnika sedymentacji, stwierdzono na najwyższych doglebowych dawkach N.


Słowa kluczowe:

cechy struktury plonu, dawki azotu, jakość technologiczna ziarna, odmiany, plonowanie

Achremowicz B., Dziamba Sz., Styk B. 1988. Wpływ nawożenia mineralnego na jakość ziarna trzech odmian pszenicy ozimej. Biul. IHAR 166: 7 — 15.
Google Scholar

Achremowicz B., Podgórska E., Styk B. 1989. Wpływ wysokich dawek NPK na fizyczne i technologiczne właściwości ziarna pszenicy. Post. Nauk Rol. 354: 15 — 21.
Google Scholar

Achremowicz B., Zając J. 1993. Wpływ podwyższonego nawożenia azotem na wartość technologiczną niektórych odmian pszenicy jarej i ozimej. Rocz. Nauk Roln. A 110 1/2: 149 — 157.
Google Scholar

Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Haber T. 1999. Wartość technologiczna wybranych odmian pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotowego. Pam. Puł. 118: 35 — 45.
Google Scholar

Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Jończyk K. 2003. Wartość technologiczna wybranych odmian pszenicy ozimej uprawianych w różnych systemach produkcji roślinnej. Pam. Puł. 133: 17 — 25.
Google Scholar

Chrzanowska-Drożdż B. 2001. Reakcja pszenicy ozimej na dawki i terminy stosowania azotu. Cz. I. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Rol. LXXX. 415: 257 — 270.
Google Scholar

Czuba R. 1993. Efekty dolistnego dokarmiania roślin uprawnych. Cz. I. Reakcja roślin na dolistne stosowanie azotu. Rocz. Gleb. T. XLIV. (1): 69 — 78.
Google Scholar

Jankowski K., Nowak M. 1999. Wady i zalety dolistnego dokarmiania. Nowoczesne Rolnictwo 11: 11.
Google Scholar

Jończyk K. 1993. Zakresy wartości parametrów łanu pszenicy ozimej warunkujące uzyskanie dużych plonów. Fragm. Agron. 4 (40): 33 — 34.
Google Scholar

Kocoń A., Skiba T. 1999. Wykorzystanie azotu stosowanego dolistnie lub doglebowo w plonie pszenicy jarej i ozimej, Fragm. Agron.4 (64): 90 — 100.
Google Scholar

Kubsik K. 1999. Produkcyjne i ekologiczne skutki różnych technik stosowania nawozów azotowych. Biul. Inf. IUNG, 10: 11 — 13.
Google Scholar

Mazurek J., Jaśkiewicz B., Klupczyński Z. 1999. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od techniki nawożenia azotem. Pam. Puł. 118: 263 — 270.
Google Scholar

Podolska G., Stankowski S. 2001. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem. Biul. IHAR 218/219: 127 — 136.
Google Scholar

Rogalski L. 1993. Efektywność dolistnego dokarmiania pszenicy roztworem mocznika Fragm Agron. 1 (37): 8 — 13.
Google Scholar

Rogalski L. 1994. Wpływ dolistnego dokarmiania łączonego z ochroną roślin na plonowanie pszenicy ozime. Acta Acad. Agricul. Tech. Olst. 57: 112 — 118.
Google Scholar

Sobiech S., Maciejewski T., i inni. 1993. Wpływ sposobu nawożenia azotem na plonowanie pszenicy ozimej. Fragm. Agron. 4 (4): 37 — 38.
Google Scholar

Szempliński W. 1995. The effect of the method of nitrogen fertilisation on the yield and quality of breadmaking wheat. Fragm. Agron. 2/XII: 168 — 169.
Google Scholar

Szempliński W., Budzyński W. 1999. Plonowanie pszenicy ozimej na różnych poziomach nakładów na nawożenie i ochronę przed chwastami. Pam. Puł. 118: 415 — 423.
Google Scholar

Wróbel E., Budzyński W. 1999. Efekt różnych sposobów pielęgnacji pszenicy ozimej w zależności od poziomu nawożenia mineralnego. Pam. Puł. 118: 455 — 463.
Google Scholar

Wróbel E., Szempliński W. 1999. Plonowanie i wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej nawożonej zróżnicowanymi dawkami azotu. Pam. Puł. 118: 464 — 469.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2004

Cited By / Share

Chrzanowska-Drożdż, B. (2004) „Wysokość i jakość plonu ziarna pszenicy ozimej w zależności od dawki i sposobu nawożenia azotem”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (233), s. 29–38. doi: 10.37317/biul-2004-0031.

Autorzy

Barbara Chrzanowska-Drożdż 
iaipr@upwr.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin Akademia Rolnicza we Wrocławiu Poland

Autorzy

Zygmunt Gil 

Katedra Technologii Zbóż Akademia Rolnicza we Wrocławiu Poland

Autorzy

Marek Liszewski 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin Akademia Rolnicza we Wrocławiu Poland

Autorzy

Władysław Malarz 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin Akademia Rolnicza we Wrocławiu Poland

Statystyki

Abstract views: 18
PDF downloads: 15


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Barbara Chrzanowska-Drożdż, Zygmunt Gil, Marek Liszewski, Władysław Malarz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.