Zmienność cech użytkowych rzepaku ozimego

Henryk Bujak

henryk.bujak@upwr.edu.pl
Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)

Andrzej Kotecki


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)

Marcin Kozak


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)

Władysław Malarz


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza we Wrocławiu (Poland)

Abstrakt

W sezonie wegetacyjnym 2003/2004 w Pawłowicach koło Wrocławia, prowadzono dwuczynnikowe doświadczenia w układzie pasów prostopadłych („split-block”), w których badano w kolejności: I. zróżnicowane technologie uprawy (A — standardowa, B — intensywna) i II. odmiany rzepaku ozimego (Baldur F1, Californium, Capio, Carina, Cazek, Contact, Digger, Kronos F1, Liclassic, Lirajet, Lisek, Mazur F1Z, Pomorzanin F1Z, Titan F1, Viking). W technologii standardowej stosowano nawożenie (kg·ha-1): 140 N, 60 P2O5 i 120 kg K2O oraz zwalczanie chwastów i szkodników w podstawowym zakresie zalecanym przez IOR Poznań, natomiast technologia intensywna (B) charakteryzowała się dodatkowo zwiększonym o 50 kg·ha-1 nawożeniem azotowym, dwukrotnym stosowaniem fungicydów (w fazie opadania płatków korony i w fazie dojrzałości zielonej łuszczyny) oraz dolistnym dokarmianiem mikroelementami (w fazie pąkowania). Najwyższym współczynnikiem odziedziczalności odznaczał się plon nasion (0,79), a następnie kolejno niższym wydajność tłuszczu surowego (0,78), masa nasion w łuszczynie (0,76), zawartość tłuszczu surowego (0,74) i wydajność białka ogółem (0,74). Najniższym poniżej 5% współczynnikiem zmienności charakteryzowały się następujące cechy: zawartość tłuszczu surowego w nasionach, masa 1000 nasion, liczba nasion w łuszczynie i zawartość białka ogółem. Najwyższe plony nasion, tłuszczu surowego i białka ogółem uzyskano z odmiany Viking, która miała najwięcej łuszczyn na roślinie, nasion w łuszczynie i masę nasion w łuszczynie oraz zwierała najwięcej tłuszczu surowego w nasionach.


Słowa kluczowe:

odmiany, rzepak ozimy, współczynnik odziedziczalności, współczynnik zmienności

COBORU 2004. Lista odmian rolniczych i warzywnych wpisanych do krajowego rejestru w Polsce. Słupia Wlk.: 31 — 33.
Google Scholar

Heimann S. 1999. Ocena jakościowa odmian rzepaku ozimego za lata 1996–1998. Rośliny Oleiste — Oilseed Crops XX (2): 637 — 641.
Google Scholar

Heimann S. 2004. Lista opisowa odmian. Rośliny rolnicze. Cz. 1. Zboża, przemysłowe.: 137 — 146.
Google Scholar

Heimann S., Lewandowski A. 2005. Wyniki porejestrowych doświadczeń odmianowych. Rzepak ozimy, rzepak jary. 2004. Nr 31: 3 — 25.
Google Scholar

Muśnicki Cz. 1979. Zmienność i współzależność niektórych cech i właściwości rzepaku ozi¬mego i ich oddziaływanie na plony. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 229: 89 — 99.
Google Scholar

Muśnicki Cz. 1989. Charakterystyka botaniczno-rolnicza rzepaku ozimego i jego plonowanie w zmiennych warunkach siedliskowo-agrotechnicznych. Rocz. AR Poznań, Ser. Rozprawy Naukowe: 191: 5 — 153.
Google Scholar

Muśnicki Cz., Muśnicka B. 1986. Struktura plonowania różnych typów jakościowych rzepaku ozimego. Zesz. Prob. IHAR „Wyniki badań nad rzepakiem ozimym rok 1985”.: 107 — 122.
Google Scholar

Muśnicki Cz., Mroczyk W., Potkański A. 1995. Skład chemiczny nasion krajowych i zagra¬nicznych odmian rzepaku ozimego (białko, węglowodany, glukozynolany). Rośliny Oleiste — Oilseed Crops XVI (1): 105 — 112.
Google Scholar

Liersch A., Bartkowiak-Broda I., Ogrodowczyk M. 2004. Analiza zmienności składników plonu oraz wielkości efektu heterozji mieszańców CMS ogura rzepaku ozimego (Brassica napus L.). Rośliny Oleiste — Oilseed Crops XXV (2): 371 — 382.
Google Scholar

Weber R., Karczmarek J., Kotecki A. 2003. Wpływ środowiska na zmienność plonowania odmian rzepaku ozimego w warunkach Dolnego Śląska. Rośliny Oleiste — Oilseed Crops XXIV (2): 395 — 403.
Google Scholar

Woyke T. 1981. Zmienność i wzajemny związek cech określanych przy ocenie bezerukowych odmian i rodów rzepaku ozimego. Biul. IHAR 146: 17 — 23.
Google Scholar

Wójtowicz M., Czernik-Kołodziej K. 2003. Reakcja zarejestrowanych odmian rzepaku ozi¬mego na poziom agrotechniki. Rośliny Oleiste — Oilseed Crops XXIV (1): 85 — 94.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/29/2006

Cited By / Share

Bujak, H. (2006) „Zmienność cech użytkowych rzepaku ozimego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (240/241), s. 223–229. doi: 10.37317/biul-2006-0055.

Autorzy

Henryk Bujak 
henryk.bujak@upwr.edu.pl
Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Akademia Rolnicza we Wrocławiu Poland

Autorzy

Andrzej Kotecki 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza we Wrocławiu Poland

Autorzy

Marcin Kozak 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza we Wrocławiu Poland

Autorzy

Władysław Malarz 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Rolnicza we Wrocławiu Poland

Statystyki

Abstract views: 24
PDF downloads: 6


Licencja

Prawa autorskie (c) 2006 Henryk Bujak, Andrzej Kotecki, Marcin Kozak, Władysław Malarz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >>